Първите две цистерни с амоняк, които дерайлираха край Пирот, вече са изтеглени. Вчера по план-график изтеглят първата цистерна, при изтеглянето на втората, която е била пълна, поддава железният път, каза за БТА Диляна Дойчинова от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Тя обясни, че в резултат на това се килва леко кранът и е изпратен друг 200-тонен кран да го подкрепи, за да може да бъде изправен отново. Така или иначе и втората цистерна е извадена, което е най-важно, добави Дойчинова.

По думите й, не става въпрос за инцидент, а за техническа ситуация.

При инцидента на 26 декември 2022 г., когато товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в Източна Сърбия, загинаха двама души, а десетки пострадаха. Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) изпрати техника и служители в Сърбия, които да помогнат във вдигането на дерайлиралите цистерни край Пирот.

Дойчинова обясни, че тъй като продължава да има някакво изтичане на амоняк, сръбските власти забраняват в момента извършване на каквито и да е възстановителни дейности. Тя уточни, че ги изчакват да си овладеят ситуацията, за да продължат от НКЖИ да работят по план-график.

Очакванията са на 10-11 януари да бъде възстановен напълно железният път, посочи Дойчинова. Тя каза, че цистерните са били общо пет и остава да бъдат изтеглени още три.

Дойчинова уточни, че 11 души, служители на НКЖИ, са там. Те работят с предпазни средства, с маски, няма оплаквания, допълни тя. По думите ѝ хората са добре и чакат да ги допуснат, за да могат да продължат да работят.