Внезапното оттегляне на парламентарната група на "Воля" от парламента постави под сериозен въпрос възможността на Народното събрание да упражнява дейност. Като добавим бойкота на "БСП за България", днес пленарните сесии ще трябва да се провеждат с общо 90-има депутати по-малко от общо 240. Така на дневен ред излиза въпросът "Как управляващите ще гарантират кворума"?

ГЕРБ и Обединени патриоти (95+27) разполагат със 122-ма депутати. Те са достатъчни за осигуряване на кворум, но това не позволява пътуване, боледуване и какъвто и да е вид, извинено или не, отсъствие. Всеки винаги трябва да бъде на работа.

Макар и с увеличена степен на риска, положението може да бъде спасено и при липса на двама от мнозинството. Това превръща в безценни независимите депутати Ангел Исаев и Спас Панчев, тъй като само тяхното присъствие може да реши аритметичния проблем.

В противен случай остава най-нежеланата от управляващото мнозинство опция - ДПС. Движението за права и свободи има 25-има депутати, с които може да осигури и кворум, и работа, и приемането на закони. След казуса с дълговете на Главното мюфтийство не е трудно да се предугади и първият въпрос от битуващата извън Народното събртание червена опозиция: "Срещу какво?"