Силовите структури на ЕС не могат да спрат нелегалните парични потоци, заявява руският в. "Известия" в статия, озаглавена "Твърде либерални ценности: как от Европа се финансират джихадисти", съобщава БТА.

Изданието описва "финансирането на салафизма и уахабизма" чрез арабската схема за кешови плащания "хавала" - според него основен начин за доставка на нерегистрирани пари в брой от Близкия изток и Северна Африка в Европа и в обратна посока.

Това е строго секретна и слабо уязвима система, защото едва ли някой участник има пълната информация за всички операции. При това услугата е евтина - само два процента от прехвърляните суми. "Клиентите" не плащат никакви други такси за теглене, няма никакви въпроси за произхода на средствата, никакви ограничения в размера им.

Понякога обаче изтича информация - по данни на испанската полиция в тази напълно благополучна страна от ЕС схемата "хавала" има най-малко 250 опорни пункта, легализирани като арабски дюкяни от различно естество. Близо 150 000 мюсюлмани от Пиренейския полуостров движат пари с нейна помощ - главно от Испания към Сирия и Ирак. Постоянно събираните сред тях дарения се превеждат на джихадистите. По-рядко в обратна посока - ислямски екстремисти пращат пари от заплатите си на семействата, оставени в Испания. Ако са ергени, родителите им получават по 800 евро месечно, а семейните пращат на близките си по 1200.

По данни от испанския печат годишният оборот на средства чрез схемата "хавала" в страната достига 300 милиона евро. Според "Известия" няма начин да се разбере колко страни е оплела в мрежите си тази система, но "от примера на една държава е лесно да схванем какво става в многото" други.

Вестникът прави уговорка, че "хавала" практически копира изцяло аналогичната китайска система "хвърчащи пари" , чрез която се плаща за доставка на наркотици и се изпират средствата. Още през 1984 г. ЦРУ констатирало, че потокът на легализирани и вече некешови пари от Хонконг за САЩ надхвърлял стокообмена на страната с коя да е европейска държава. Двете схеми се използвали успоредно в световен мащаб, без да се преплитат, разполагайки със собствени мрежи, куриери и т. н.

Чрез испанските поделения на "хавала" са били финансирани според материала редица атентати в Европа, но днес "основните парични маси отиват за подкрепа на терористични организации като "Ислямска държава", Ал Каида, Ан Нусра, водещи мащабни бойни действия в Сирия и в Ирак", сочат цитирани в "Известия" данни на испански медии.

"С оглед все по-суровата борба на правоохранителните структури с корупцията, укриването на данъци и изпирането на нелегални капитали притокът на средства в тази мрежа само ще нарасне", прогнозира експертът от Испания Хуан Карлос Галиндо.