Френският президент Еманюел Макрон измести държавния глава на САЩ Доналд Тръмп и се превърна в новия извор на смут в НАТО, след като се усъмни в ефикасността на Алианса, докато протягаше ръка към Русия. Това пише консервативното американско издание The Washington Examiner.


Коментарът на международната медия идва ден след напрежението, породило се по време на срещата на върха на НАТО. То възниква между канадския президент Джъстин Трюдо и американския му колега. 

"Когато приключат днешните срещи, ще се отправя обратно към Вашингтон. Няма да правим пресконференция при закриването на НАТО, защото направихме толкова много през последните два дни. Безопасни пътувания за всички!", написа Тръмп в Twitter и отмени заключителната си пресконференция.


Междувременно един от представителите на страна-членка на НАТО нарече Макрон "новия рушител". 

Поредица от коментари за върхушката поставиха Тръмп в т.нар. отбранителна позиция - да брани НАТО. 

"Страните може да имат различни мнения за това как оперира НАТО, но мисля, че ще си помогнем повече ако държим по-ниска реторика и оставим място за компромиси и конструктивни дискусии", каза естонският министър на отбраната Юри Луик пред американския вестник.

Нямаше обаче нищо "ниско" в тона на Макрон за това, че НАТО е в състояние на "мозъчна смърт", поради политическите спорове в Алианса. Този коментар раздразни другите европейски съюзници в организацията и остави наблюдателите "объркани", заради неговото потвърждение на по-ранните коментари на Тръмп, за това, че НАТО е "остаряло" в своите функции.

Подобна реторика може да направи президентът на Русия Владимир Путин по-смел в рисковете си да предприеме нови военни действия по източната граница на Алианса, според анализатори.

"Цялата идея на НАТО е задържане чрез солидарност", твърди Кристофър Скалуба, директор на Атлантическия съвет за трансатлантическа инициатива за безопасност пред вестника, след конференцията на Алианса преди срещата на неговите лидери по-рано.

"Ако се занасяш с някой от нас, другите от нас ще подкрепят нашия приятел и съюзник. Така че всичко, което води до разрушаване на сплотеността на Алианса, мисля, е опасно за целта на НАТО, която е задържане на възможните ни врагове или (...) опоненти", каза още той.

Последните коментари на Макрон предизвикаха критиките на лидерите на страните, бивши съюзници на СССР, които се чувстват най-уязвими спрямо руска агресия.

"Аз искам да го попитам (Макрон) - господин президент, не говорете за мозъка на НАТО", каза полският държавен глава Анджей Дуда.

"Нека моля предложите на нас какво да направим ние за да подобрим нашето сътрудничество в НАТО, в Европейският съюз", добави той.

Притесненията на лидерите бяха задълбочени от това, че Макрон заедно с критиките си към НАТО, протегна и ръка към Путин.

"Ние трябва да отворим отново стратегическия диалог, без да сме наивни и като се има предвид, че това ще отнеме време, с Русия", каза Макрон по-рано пред The Economist.

"Защото това, което всичко това показва е, че имаме нужда да премислим нашата политика за съседство, не можем да оставим да бъдем контролирани от трети страни, с които не споделяме еднакви интереси", каза френският лидер.

Някои съюзници в НАТО се притесняват, че Макрон е този, който се превръща в "трета страна", която не споделя техните интереси.

"Там, където наистина лежи истинското объркване е какъв точно е плана на президента Макрон за нашите европейски съюзници, страни, които се опитаха наистина много (...) да се поставят в обувките на Франция и Париж и да разберат техните притеснения и виждания за света", каза Томас Валасек, бивш посланик на НАТО от Словакия по време на публичната дискусия на Алианса по-рано.

Луик, макар да описа обещанието на Макрон Алиансът да "не е наивен" като "много приятно", предупреди, че Париж трябва да внимава с отстъпките към Русия.

"Ние, разбира се, сме твърде скептични, защото когато става дума за Русия, тя не разчита много на дискусиите", каза естонският министър на отбраната.

"Те искат да получат нещо, но каквото те искат да вземат, ние по обикновено не можем да им дадем", добави той.

Тръмп от своя страна използва по-строг език в реакциите си за "мозъчната смърт", която описа Макрон по-рано.

"Това е много, много гадно твърдение, каза той. - Не можеш просто (...) да правиш изявление като това за НАТО. Това е много неуважително."

Този коментар постави Тръмп в необичайна позиция за него - да трябва да защитава Алианса - за голямо удовлетворение и забавление на европейците, които често се дразнят на скептицизма му по отношение на НАТО.