Политиката на служебния кабинет ще продължи в посока на промяната. Това бяха първите думи на новия икономически министър Даниела Везиева пред журналисти след церемонията по представяне на новоназначения служебен кабинет.

"Благодаря на министър Петков за топлите думи и високата оценка. Надявам се да оправдая гласуваното ми доверие", заяви министър Везиева.

Тя уточни, че ще продължи работата в посока на осветляване на нарушения, на това как да се подпомогне бизнеса, как да се облекчат административни процедури.

На въпрос за плана за възстановяване и развитие Везиева отговори, че ще бъде предложен в рамките на утвърдените срокове.

Със сигурност има какво да се направи в него, но вариантът, който е подготвен, мисля, че е достатъчно добър, коментира тя и добави:

"Оттук нататък ще има нови срещи с бизнеса. Правенето на бюджет не е лесна работа. Естествено, че е предизвикателство предвид на това, че няма работещ парламент".

Снимка: БТА

На въпрос дали е била избрана за поста от предшественика си Кирил Петков, тя беше категорична:

"Тези постове ги предлага президентът. Затова ми е предложено от президента".

При приемането на поста от Кирил Петков Везиева посочи, че Министерството на икономиката ще направи анализ как средствата по европейските фондове за последните четири години са се отразили на жизнения стандарт на българите.

Снимка: БТА

Ще бъдат продължени проверките в БАЕЗ и другите търговски дружества, които не са приключили. Ще наложим управление, базирано на законността и прозрачността, посочи новият служебен министър.

Възхитен от своя предшественик е и новият финансов министър Валери Белчев. "Чувствам се така, че все едно трябва да хвана бърз влак в движение", каза пред журналисти той.

Министерството е преживяло много, уверен съм във възможностите на хората тук и нямам притеснения, че всички предизвикателства могат да бъдат посрещнати и преодолени, каза новият финансов министър.

В министерството ще направим всичко, което се очаква от нас, за да дадем основа за работата на едно бъдещо редовно правителство. Имам комфорта да работя с хора, които знаят как се прави бюджет - това е тежко занятие, за съжаление и или радост, темпото трябва да се запази и няма съмнение, че ще се справим, каза Белчев и уточни, че точни сметки за бъдещия бюджет ще има по-късно.

Снимка: БТА

Вероятността да работим в началото на следващата година с настоящите параметри на бюджета, тоест всеки месец една дванайсета част от годишния бюджет, е голяма. За тази цел дълговите лимити на бюджета са достатъчни - затова трябва да сме спокойни за публичните финанси, каза Асен Василев. Освен това плащанията по дълга са през март догодина, каза досегашният финансов министър.

Засега нямаме планове за нов дълг на международните пазари, не се очертава да има и резки персонални промени в екипа на министерството, каза Валери Белчев.

А в транспортното министерство Георги Тодоров предаде поста на Христо Алексиев.

Ускоряване на изпълнението на проектите за жп коридори, пътища и цифрови магистрали е една от основните ми задачи. Това заяви новият министър на транспорта при приемане на управлението на министерството.

"През последните пет месеца стартираха жп проекти на стойност над 1 милиард лева. По Програма "Транспортна свързаност" се очакват инвестиции в размер на 4 милиарда лева, след одобрение на Европейската комисия. Ще кандидатстваме активно и по Механизма за свързана Европа 2021-2027", е казал министър Алексиев.

Снимка: БТА

Той е добавил, че по проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, средствата за "Транспортна свързаност" възлизат на 1,8 млрд. лв. По думите му, за "Цифрова свързаност" се очакват инвестиции за близо 1 милиард лв., от които 300 млн. лв. е привлечено финансиране от страна на операторите.

"В рамките на моя мандат ще изисквам засилен контрол на изпълнението на концесионните договори, както и продължаване на реформите в сектора", е казал Христо Алексиев. Той е изразил желание за бъдещо сътрудничество с досегашния министър Георги Тодоров.