Въвеждаме две нови мерки за територията на София и създаваме организация за включване на ДКЦ-а в прегледите при леки грипоподобни симптоми, съобщи в профила си във Фейсбук кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Посещенията в молове на непълнолетни деца без пълнолетен придружител се забраняват от утре, 7 ноември.

"Това е решение на софийския оперативен щаб, което обсъдихме и с ръководствата на големите търговски обекти, които имат сериозни затруднения в контрола на групите от тийнейджъри", обяснява кметът

Създават се "зелени коридори" за пазаруване на гражданите над 65 г., които да посещават хранителните магазини между 10:00 и 12:00 часа на обяд.

Столична община създава и организация за включване на част от ДКЦ-а (бившите поликлиники) в прегледите на граждани, които имат грипоподобните симптоми.

"Това предложих преди два дни на министъра на здравеопазването, за да можем да помогнем на хората, които се нуждаят от преглед и да разтоварим големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи", обяснява кметът.

С решение на софийския щаб е възложено на директорите на ДКЦ-а в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

1200 търговски обекта са проверени за седмица

В последната седмица екипите на СДВР и общината са проверили над 1200 търговски обекта. Контролът за носене на маски и спазване на дистанция в търговските обекти продължава и през уикенда, пише още столичният кмет.

3342 проверки на хората под карантина са направили екипите на полицията от началото на седмицата. Продължава засиления контрол за носене на маски в градския транспорт, като се създава организация за постоянен контрол на линиите с най-много нарушения.

Данните от последните 10-ина дни показват спад от 100 000 пътници дневно в системата на Метрополитен.