Убийството на етнически грък от полицията в Албания при неизяснени все още обстоятелства, хвърли тъмна сянка върху отношенията между Тирана и Атина, пише "Катимерини".

След инцидента, довел до смъртта на 35-годишния Константинос Кацифас в село Буларат (близо до гръцката граница, на 255 километра южно от Тирана), Атина призова за обяснения албанския посланик Дашор Дервиши, а външното министерство на Гърция връчи демарш на албанските власти.

Към вече нажежената атмосфера гръцкото издание добавя и надписът на провокативен плакат, издигнат по време на футболен мач на "Партизан" Тирана, президент на който е братът на премиера Еди Рама: "Един мъртъв грък, едно копеле по-малко".

Албански медии добавят още масло в огъня с постинга в социалните медии на популярния репортер Артан Хотца, че било за предпочитане гръцките майки да плачат, отколкото албанските да облекат черно.

Какво бе първоначалната версия за смъртта на Кацифас

На 28 октомври полицията в Албания съобщи, че мъж е бил убит при престрелка с полицейски служители по време на събитие, отбелязващо включването на Гърция във Втората световна война срещу Италия. Полицията заяви в съобщение, че 35-годишният Константинос Кацифа първо започнал да стреля във въздуха в село Буларат. В селото живее значително гръцко малцинство.

След това мъжът стрелял срещу приближаващите полицейски автомобили, преди да избяга. Кацифа се скрил в намираща се наблизо планина и продължил стреля срещу преследващите го полицаи. Полицията посочва, че той е починал при размяна на изстрели.

Кацифа, който е етнически грък, е роден в Буларат, но в последно време живеел в Атина. Полицията и прокурорите разследват мотивите за действията на мъжа.

Какво се разбра по-късно

По информация на гръцката телевизия "Стар" от 29 октомври Кацифас е издигнал гръцкото знаме на гръцко военно гробище в село Буларат, след което знамето е било свалено от албански полицаи. Тогава Кацифас е открил огън с автомат "Калашников" и след престрелка и преследване е бил застрелян от албанската полиция.

Кацифас е издигнал гръцкото знаме на гробището на падналите гръцки войници по повод на Деня "Охи" - годишнината от отхвърлянето на италианския ултиматум от Гърция през 1940 г. На мястото са пристигнали албански полицаи, които са свалили знамето и тогава Кацифас е открил огън. "Катимерини" цитира реакцията на гръцкото министерство на външните работи, което определя като неприемлив факта, че полицейската операция е завършила със загуба на човешки живот и заявява, че очаква от албанските власти пълно изясняване на обстоятелствата около смъртта на Кацифас.

Междувременно семейството на Кацифас отказва да прибере тялото му от албанските власт преди да бъде извършена аутопсия от независима медицинска комисия, в която да е включен и гръцки представител. Това искане е било отхвърлено от албанската прокуратура.

"Една смърт с тъмни моменти"

Гръцкото издание "Ефимерида тон синдактон" коментира същия ден темата под заглавие "Една смърт с тъмни моменти". Според изданието профилът на Кацифас в социалните мрежи съдържа крайнодесни лозунги и споменавания на гръцкия националистически Фронт за освобождение на Северен Епир, действал в Албания по време на Втората Световна война. "Ефимерида тон синдактон" пише още, че крайнодесни гръцки среди се опитват да припишат инцидента на това, че Кацифас е издигнал гръцкото знаме, но това обстоятелство не се потвърждава.

Някои медии писаха, че след като облеченият във военна униформа Кацифас е произвел изстрели от "Калашников" срещу полицейски патрул, е последвала гонка, в която са задействани спецчасти и хеликоптери на албанската полиция. В резултат Кацифас е убит при размяна на огън. Смята се, че той е получил осем огнестрелни рани. До тялото му е намерена торба с около 100 бойни патрона и нож. В социалните медии се твърди, че той е бил ранен, но полицията го екзекутира, след като стига до него.

Как реагира Еди Рама

Гръцкият печат цитира и реакцията на албанския премиер Еди Рама, който е написал в туитър: "Скъпи съседи! Вместо да определяме като недопустим инцидента със смъртта на някого, който е стрелял срещу нашата полиция, която просто е вършила работата си, нека благодарим и двете страни на Бога за това, че не загина някой невинен от една екстремистка лудост".

Албанските медийни съобщения описват Кацифас като "гръцки екстремист", който е откликнал на поканата на националистически кръгове в Атина да нанесат щети на Албания, и го свързаха с крайнодясната партия "Златна зора".

Как живее гръцкото малцинство в района

Изданието "Елефтерос типос" цитира и председателя на организацията на гръцкото малцинство в Албания "Омония" Дионисис Белерис (Фреди Белери), според когото поведението на Кацифас е необяснимо. "Не за първи път поставяме гръцкото знаме на домовете си и никога не сме имали проблем с никого. Не ни закачат". Според други източници обаче тези действия на етническите гърци в страната са представяни в албанските медии като провокативни.

Белерис е казал още, че властите е можело да подходят към инцидента по различен начин. Според него в албанските медии се появяват коментари, че е добре, че е станал този инцидент, за да стане ясно кой командва в района. Белерис е определил подобни коментари като осъдителни и е заявил, че те изострят атмосферата на напрежение.

"Та неа" писа, че мнозина от селото Буларат смятат, че Кацифас е бил нарочен от полицията заради открито прогръцката си позиция, както и че той не е имал намерение да стреля срещу полицаите. Вестникът цитира репортажи, според които след смъртта на Кацифас над 40 албански командоси са нахлули в дома му, ударили са майка му с приклади на оръжия, отваряли да гардероби, чекмеджета и са обърнали леглата в хода на обиска. От селото дори твърдят, че Кацифас е открил огън във въздуха, а не по албанската полиция, както се твърди.

Организацията "Омония", която представлява гръцкото малцинство в Албания, заяви, че "хладнокъвното" убийството би могло да бъде избегнато. Същевременно тя обвини Тирана в култивиране на "психологически климат на насили" срещу гръцката общност.

Има или не връзка със случая масовият бой между гърци и албанци в Атина?

В нощта на 28 срещу 29 октомври в Атина се сблъскаха групи гърци и албанци. Официално полицията твърди, че сблъсъкът няма връзка с убийството на етническия грък в Албания. Биещите се са били разделени на две групи, като във всяка група е имало гърци и албанци. Причина за конфликта били финансови спорове, най-вероятно за разпространение на наркотици. Шестима са ранени, а полицията разследва дали инцидентът има връзка със смъртта на Константинос Кацифас предния ден в Южна Албания. Резултати от разследването не са обявени.

Какво каза гръцки лекар, посетил мястото

Константинос е бил прострелян с поне два куршума в гърдите. Успял е да пропълзи около 60-70 метра до мястото, където лекарят видял петна от кръв, което по обяснението му означава, че е бил жив. Вторият куршум е бил изстрелян, според лекаря, след като Константинос е бил открит от полицаите, което доказва, че е бил екзекутиран.