Вместо да си пиша моите неща или да чета интересните и полезни книги, които чакат реда си, взех, че изневерих на себе си и във вечерното време за по-приятни неща, се порових из световната преса за отзивите за днешната среща Тръмп-Путин. Моето усещане е, че никога американски президент не е бил толкова жалък и недостоен, толкова предателски към Запада и толкова подлизурски към руски лидер.

Някъде от онова Хелзинки, 1975 г., пролетта на Европа, моята пролет - младостта, следя международното положение, така да се каже. Помня Никсън и Форд с Брежнев, помня Картър с Брежнев, помня Рейгън с Горбачов, помня Буш-баща с Горбачов, помня Клинтън с Елцин, помня Буш-син с Путин (дето си надзъртаха в очите и душите)...

Но такова чудо не помня!

Да караш чрез одиозната си персона САЩ да седят на задни лапки пред Путин! Да хулиш САЩ! Да показваш презрение към евроатлантическото братство! Да изневеряваш на принципи, които държаха света на плещите си - западните, демократичните принципи на свободата и демокрацията!

Да, Западът носи своята вина за това, което се случва. Като секретар на президента Първанов в моите анализи се стремях да му формирам позиция по Ирак, базираща са на дългосрочната прогноза, че това ще бъде геостратегическа грешка и геополитическа авантюра. Но на света няма да му стане по-добре, ако Западът е по-малко Запад. Светът се нуждае точно обратното - Западът да бъде повече Запад! Само така Западът може да изпълни своята историческа мисия - да спомогне за трансформацията на света към един по-плуралистичен и по-демократичен модел на системата за международна сигурност и да направи глобалните рискове по-управляеми, да се намерят адекватни отговори на дебнещите зад хоризонта нетрадиционни предизвикателства!

Господи, каква трагедия! Точно сега, когато съдбата на света виси на косъм, президент на САЩ е геостратегически шантажист, геополитически авантюрист, геоикономически волунтарист и геоенергиен анархист!

 Точно такова гадно и перверзно нещо не биваше да се случва!

Това просто не може да е вярно!

Но е, вярно е, уви. 

Дано този абсурден сън наяве по-скоро приключи и ние се събудим в един по-спокоен свят с друг лидер на САЩ. Този е дъното, този е позор, този е отврат, този е проклятие...

 (Материалът е от фейсбук страницата на Николай Слатински, заглавието е на Дир.бг)