По-малко от два месеца преди парламентарните избори политолози и социолози спорят по редица въпроси, но се обединяват в един - никоя политичееска сила не разполага с необходимата подкрепа за самостоятелсно управление на страната,. Нещо повече - очакванията са за изключително фрагментирана мозайка в Народното събрание, която да бъде съставена от седем партии.

Как тогава може да бъде създадено устойчиво парламентарно мнозинство, което да управлява страната?

Отговорите се разпростират от възможни коалиции, през съставяне на експертен съвет и стигат до възможна политическа криза и извънреден вот скоро след изборите.

Така, като единствен път за решаване на проблема, се очертава откриването на достатъчно пресечни точки между опонентите.

Доколко обаче е възможен конструктивен диалог в условията на ежедневните политически престрелки?

В опит да отговорим на този въпрос представяме известно и недотам известно около намеренията, които основните играчи са декларирали към този момент.

ГЕРБ - за първи път на парламентарни избори в коалиция

Управляващата от 2009 година насам партия ГЕРБ ще участва във вота на 4 април в коалиция с партньора си от европейските и местните избори през 2019 г. - СДС. По информация от неофициални източници в момента двете партии договарят места за хора на малкия партньор в листите за народни представители, което бави и регистрацията в ЦИК. Според същите източници лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е оставил разпределението на позициите в листите на партийните организации по места, вместо да бъдат договорени на централно ниво между ръководствата на партиите. Очаква се подаването на документи в ЦИК за участие във вота да остане за последния момент - на 17 февруари, когато изтича крайният срок.

Преди няколко дни социалният министър Деница Сачева, която се спряга за водач на листа в Добрич, обясни, че не се обсъжда бъдещо управление на ГЕРБ без министър-председател да бъде Бойко Борисов. Думите й са единственият ясен коментар до този момент на лансираната неофициално преди няколко месеца номинация на бившия външен министър Николай Младенов.

За сигурни партньори на ГЕРБ след изборите се смятат ВМРО и НФСБ, които и сега управляват в коалиция с тях. В патриотичния спектър на политиката обаче върви преформатиране.

Снимка: "Булфото"

Ново начало при Патриотите

Самостоятелно участие или в коалиция - между тези варианти се чудиха до последно в партията на Красимир Каракачанов в навечерието на парламентарния вот. Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки даде заявка за разширяване на преговорите извън кръга на патриотичните формации, включително към разговори с ГЕРБ. От партията обявиха, че ще се явят самостоятелно на изборите, заради "много добрите резултати", постигнати на европейския и местния вот през 2019 година, отново без помощта на коалционни партньори.

Краят на отношенията с Националния фронт за спасение на България, които останаха с ВМРО в коалицията "Обединени патриоти" след изключването на Атака през лятото на 2019 година, беше публично сложен от депутата и ръководител на предизборния щаб на ВМРО Юлиан Ангелов. Той благодари на партията на Валери Симеонов за съвместната работа в 43-ото и 44-ото Народно събрание, която по думите му била "увенчана с множество победи в името на България".

От НФСБ реагираха изненадващо, като сформираха коалиция с "Воля" на Веселин Марешки, който през последните години се позиционира като персонален критик на Красимир Каракачанов.

Като самостоятелен играч на вота ще излязат и от Атака. В понеделник партийният лидер Волен Сидеров обвини бившите си колеги Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, че са започнали да правят "неща, заради които не са били избирани от хората".

Снимка: БТА

БСП - концепция в сянка

От една страна част от традиционната за БСП периферия отавна е в лоното на АБВ, а друга се обедини в коалицията "Изправи се! Мутри вън", която гравитира около Румен Радев. От друга - издигнатият лично от председателя на червената партия евродепутат и бивш член на президентския екип Елена Йончева обвини Корнелия Нинова в заговор с Бойко Борисов и подготовка на съвместно управление с ГЕРБ, което да изолира държавния глава.

Разшифроването в дълбочина на двете предизборни теми продължават и към този момент да бъдат теми табу за партийното ръковоство. Оттам категорично отказват да обявят коалиционни планове за след евентуално спечелване на изборите, както и как ще преодолеят разкола с президента Радев, който отдавна прескочи границата на публичната тайна. Вместо това на "Позитано" 20 са се концентрирали във вътрешни борби с инакомислещите.

В резултат засега декларираният от Корнелия Нинова опит за формиране на общ фронт срещу ГЕРБ засега приключва там, където започна - в коалиция с "Екогласност", Комунистическата партия, "Нова зора" и политически клуб "Тракия". А при внасянето на документите за регистрация в ЦИК тя отново отложи отговорите за след 4 април: "Що се отнася до следизборни и управленски коалиции - ще предложа на Националния съвет този въпрос да решим след изборите с вътрешно допитване".

Снимка: БТА

ДПС - за пред камерите едно, по коридорите - съвсем друго

Преди броени дни станаха ясни първите номинирани за бъдещи депутати от Движението за права и свободи - почетният председател Ахмед Доган и лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Те са предложени да влязат съответно на първо и на второ място в кандидат-депутатската листа на 9 МИР - Кърджали, съобщи местният сайт "Ardanews".

Иначе ДПС се подготвя за поредните парламентарни избори, за които партийният лидер Мустафа Карадайъ казва, че са "най-важните след 1989 година насам". За основен противник отново е сочен ГЕРБ, който в настоящата ситуация е определян като "вируса, който унищожава демокрацията и свободата в България".

През януари, по време на консултациите при президента Румен Радев във връзка с организирането на вота в условията на пандемия, Мустафа Карадайъ заяви, че партията отговорно ще представи своята програма пред своите избиратели и всички български граждани - програма за ускорено догонващо икономическо развитие на страната.

Символно за взаимоотношенията на другите партии с ДПС е едно изказването на зам.-председателя Йордан Цонев от 10 януари: "Няма политическа партия, която да не ни гони по коридорите, но май вече ще трябва да го документираме".

По думите му не е обяснимо защо всички политически формации се плашат от пакетиране с ДПС: "Не си го обяснявам. Сега ще започнат едни клетви по телевизии и радиа как няма да се пакетират с ДПС, а след това ще започне едно гонене на ДПС по кулоари и по институции, за да помагаме и да утвърждаваме държавността и натовския и европейския път на България. Това зад микрофоните и камерите. Така се е случвало досега - няма политическа партия, която да не ни гони по коридорите. ДПС ще направи всичко възможно това лицемерие да бъде прекъснато".

Снимка: БТА

Слави Трифонов отказа на Корнелия Нинова

Новият играч, който от няколко месеца заема мястото на трета политическа сила според социологическите проучвания, все още не е представил нито предизборна платформа, нито лица, които да я защитават. Регистрираната на 22 юни партия на Слави Трифонов "Има такъв народ" беше спрягана като партньор в предизборни коалиции, което предизвика реакцията на самия лидер в края на ноември миналата година. Тогава Трифонов написа във Фейсбук, че няма да става част от такава коалиция и че партията ще се яви самостоятелно на изборите.

Слави Трифонов отказа категорично и поканата от председателя на БСП Корнелия Нинова за участие в общ фронт срещу ГЕРБ, аргументирайки се, че самата тя е част от статуквото.

В началото на тази година в свое интервю заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов също обяви, че в бъдещия парламент със сигурност няма да подкрепят партиите на статуквото за създаване на правителство. Колкото до партньорство с "Демократична България", "Отровното трио" и гражданската платформа на Мая Манолова за нормативни промени, свързани с фигурата на главния прокурор, Йорданов го обвърза с неяснотата кой ще влезе в новото Народно събрание и дали посочените политически сили ще имат желание да работят с "Има такъв народ" и да договорят обща платформа за управление.

"Мажоритарен избор в два тура. Един лев партийна субсидия и електронно гласуване са приоритетите на партията "Има такъв народ", от които тя няма да отстъпи при евентуални преговори с други политически формации. Евентуално могат да влязат в парламента като нови формации, освен нас "Демократична България" и, може би, организацията на Мая Манолова и Отровното трио. Дали ще се случи, не знам. Но, ако се случи, може да има разговори с тези нови формации. Но те стартират от мажоритарен избор в два тура, един лев субсидия и електронно гласуване. Оттук стартират разговорите! Това е нещото, от което няма мърдане", постави условията Йорданов.

Това, за което се разбраха през октомври миналата година всички, с изключение на "Демократична България", беше да създадат обща мрежа от доброволци-наблюдатели на изборите. От коалицията, която обединява "Да, България", ДСБ и "Зелените", по-късно обявиха началото на набиране на застъпници за всички 12 хиляди секции за предстоящия вот.

Снимка: БТА

Демократична България - от възможен съюз с БСП в бъдещо правителство до търсене на подкрепа от всеки депутат 

В средата на януари съпредседателят на коалицията "Демократична България" и лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов подхвърли в ефира на bTV, че не изключва възможността за коалиция с БСП, за да бъде съставено правителство, но ако мандатът бъде връчен на представляваната от него политическа сила. Няколко дни след това в сутрешно предаване на БНТ ген. Атанасов обясни следното: Демократична България нямала намерение да участва в коалиция за кабинет на Бойко Борисов и на Корнелия Нинова. И тъй като и двамата лидери нямало да успеят да реализират мандат за съставяне на правителство, третата партия, на която президентът Румен Радев щял да връчи мандата по свой избор, щяла да се окаже ДБ.

А колкото до заявките за следизборна коалиция с Мая Манолова и Слави Трифонов, според ген. Атанасов това изисква подписването на документ. "Да не слагаме тигана, преди да сме хванали рибата", пошегува се лидерът на ДСБ.

Другият съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов даде категорична заявка, че коалицията ще се яви самостоятелно на изборите. Доказателство за това стана регистрацията на коалицията в ЦИК в първия ден от срока за подаване на документи за участие във вота. От "Демократична България" успяха да се регистрират първи, след като пазиха място цяла нощ, както в предишните над 10 години правеха от ГЕРБ, по идея на бившия втори в партията Цветан Цветанов.

Христо Иванов изключва възможно бъдещо съюзяване с партиите на статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС, и припомня, че коалицията е подготвила списък от национални задачи, които трябва да бъдат превърнати в конкретни законодателни промени. А след това ще се търси максимално широка подкрепа за тях.

"На първия ден след изборите да ги внесем в Народното събрание. Всеки български депутат да е готов да поеме отговорността пред своите избиратели, дали ще подкрепи тази програма на надеждата", посочи Иванов в телевизионно интервю. 

Снимка: БТА

Мая Манолова и Отровното трио ще търсят подкрепа с името "Изправи се! Мутри вън"

В края на 2020 година гражданската платформа "Изправи се.бг", създадена от бившия омбудсман Мая Манолова след загубата на изборите за кмет на София, и водачите на антиправителствените протести, известни като "Отровното трио", подписаха споразумение за общо явяване на парламентарните избори. То беше на път да стане невъзможно миналия петък, заради текст в решение на ЦИК, според който наименованията на участващите в изборите коалиции могат да съдържат само името на една или няколко от партиите в състава на съответната коалиция.

Нито Манолова, нито Отровното трио са регистрирали партия, затова бившият омбудсман светкавично органира брифинг и поиска оставката на шефа на ЦИК Александър Андреев, заради "нахалното" решение, с което според нея се "пренаписва" Изборният кодекс. Решението беше отменено същата вечер.

Ден по-рано Мая Манолова обясни в ефира на Дарик радио, че общите листи с кандидати на двете формации се разработват, като амбицията е гражданското присъствие в тях да бъде 70 процента. Пред друга медия Манолова каза, че се водят разговори с партията на Слави Трифонов, а с Демократична България се говори за създаване на "критично мнозинство" в бъдещия парламент.

В крайна сметка двете формации подадоха документи за участие в изборите във вторник сутринта. Те се записаха с името "Изправи се! Мутри вън" и внесоха 5507 подписа за регистрация на коалицията. 

Снимка: Булфото

АБВ протегнаха ръка към БСП, след това лансираха Мангъров

През декември миналата година партията на Румен Петков се обърна към БСП с призив да обединят усилията си в името на обща кауза - подобряване на живота на всички граждани. От АБВ изпратиха писмо до червения лидер Корнелия Нинова, в което подчертават, че винаги са били за "формиране на голяма коалиция, на принципна основа, около ясни и конкретни каузи в полза на България". Това обаче не даде резултат и в края на миналата седмица Румен Петков обяви, че партията ще се яви самостоятелно.  

Междувременно от АБВ издигнаха кандидатурата на инфекциониста и противник на голяма част от правителствените политики за справяне с пандемията доц. Атанас Мангъров за депутат в следващия парламент. Самият Мангъров определи като своя цел да помогне от медицинска гледна точка на това, което се случва в страната. По думите му АБВ са от неговата страна на бариерата. И партията на Слави Трифонов скоро "ще премине от правилната страна на бариерата", каза пред БНР доц. Мангъров.

Снимка: "Булфото"

"Републиканците" на Цветан Цветанов ще се борят за 350 хиляди гласа

В интервю за BTV преди няколко дни бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов отхвърли възможността партията му да се коалира с ГЕРБ, както и с хората на Мая Манолова и "Отровното трио". С "Демократична България" обаче имали общи политики, по които да разговарят, стана ясно от думите му. Очакванията на Цветан Цветанов са, че около 350 хиляди избиратели ще гласуват доверие на "Републиканци за България".

Снимка: БТА

Ще има и "Българско лято", засега

Миналия петък Софийският градски съд допусна регистрацията на партия "Българско лято", учредена от намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Решението на съда може да се обжалва в седемдневен срок. 

Регистрацията беше допусната, въпреки твърденията на прокуратурата, че партията не отговаря на законовите изисквания за това. Според мотивите на държавното обвинение, в документите за регистрация има задраскани и поправяни имена и ЕГН-та, а лъвът на партийната емблема има прилики с изображение на марка енергийни напитки, както и с емблемата на Българския монетен двор. 

Ако прокуратурата реши да обжалва решението на съда в посочения срок и това се случи в последния момент, този петък, регистрирането на "Българско лято" в ЦИК ще стане невъзможно до 17 февруари, когато изтича срокът за подаване на документи. 

Междувременно Васил Божков обяви, че партията му играе за победа и ако тя реши, той ще бъде в листата с кандидати за новия парламент.

"Дори да не успеем да се регистрираме в срок, ще намерим партия мандатоносител, но ще се явим на изборите при всички положения", категоричен беше Божков. 

Снимки: Фейсбук страница на Васил Божков