Предприемаческата фамилия Райман - втората най-богата в Германия, има дялово участие в множество фирми и стои зад голям брой световноизвестни марки като "Calgon" или "Jacobs" кафе. Почти 80 години след края на Втората световна война семейство Райман се изправя очи в очи с нацисткото си минало. Според журналистическо разследване на вестник "Билд ам зонтаг" в заводите и в частната вила на Алберт Райман страши и Алберт Райман младши е било оказвано насилие над работници, извършващи принудителен труд по времето на нацизма. Двамата предприемачи освен това са били убедени националсоциалисти и антисемити и са извлекли големи финансови ползи от близостта си с режима.

Наследниците сами са поискали яснота

Наследниците на династията Райман са натоварили независим историк със задачата да изясни ролята на тяхното семейство по времето на националсоциализма.

"Облекчени сме, че всичко излезе на бял свят", казват те.

Довереникът на семейството и шеф на холдинга JAB Петер Харф споделя пред вестник "Билд ам зонтаг", че "Райман старши и Райман младши са имали сериозна вина за случаите на тормоз и насилие.

"По същество мястото им е било в затвора", казва той.

Наетият историк Паул Еркер от университета в Мюнхен е предоставил преди няколко седмици на четирите деца и единия внук в семейството междинен доклад за своите проучвания.

"Когато професор Еркер ни запозна с резултатите от своите проучвания, бяхме просто потресени. Искаше ни се да потънем в земята от срам. Фактите не могат да бъдат разкрасени. Тези престъпления са противни", казват наследниците.

Семейството на предприемачите обяви, че смята да дари 10 милиона евро на някоя подходяща организация. Окончателните резултати от изследването на нацисткото минало на фирмата ще бъдат представени идната година.

Историята на династията "Райман" започва още от средата на 19-ти век, когато Йохан Адам Бенкизер и Карл Лудвиг Райман изграждат химически завод в Лудвигсхафен. Семейството и днес притежава дялове от глобалния концерн за потребителски стоки Reckitt Benckiser, известен с марките "Clearasil", "Kukident" и "Calgon". Към портфолиото на холдинга спада и американският козметичен концерн Coty с марките парфюми "Calvin Klein" и "Gucci".

Империята се разраства с нови фирми

През изминалите години холдингът JAB инвестира милиарди за закупуването на фирми от хранително-вкусовата промишленост. Семейството е основна величина и на световния пазар на кафе. С холдинга си то контролира гиганта Jacobs Douwe Egberts с марките "Jacobs", "Tassimo" и "Senseo", както и веригите за кафе Peet's Coffee и Stumptown Coffee Roasters. С експанзията си в САЩ холдингът JAB стана конкурент на Nestle. Семейната империя се разрасна и с покупката на производителя на безалкохолни напитки Dr. Pepper Snapple с марките "Schweppes" и "7up". Според преценките на специализираното издание "Manаger Magazins", състоянието на семейство Райман е възлизало на 33 милиарда евро през 2018 година. То е второто по богатство семейство в Германия.

В публикацията си за нацисткото минало на семейството вестник "Билд ам зонтаг" се позовава на непубликувани досега документи от няколко германски архива. Тези документи показват, че още през 1931 година семейство Райман е правило парични дарения на SS. На 1 юли 1937 година Алберт Райман младши пише до организатора на Холокоста Хайнрих Химлер следното: "От над сто години ние сме чисто арийска семейна фирма и безусловно поддържаме расовото учение".

Не просто опортюнисти, а преки извършители

Историкът Кристофер Копер от университета в Билефелд, който също е анализирал откритите документи, казва: "Бащата и синът Райман очевидно не са били политически опортюнисти, а националсоциалисти по убеждение".

Копер обяснява, че тъмната част от фирмената история излиза на бял свят едва сега, защото по времето на нацизма фирмата е действала под друго име.

Шефът на холдинга Петер Харф казва, че след 2000-та година по-младото поколение в семейството е започнало да проучва и чете документите от миналото, а в началото на 2014 година е било решено да се проведе независимо и пълно разследване на фирмената история.