"Виваком” пусна 4G мрежата си на 9 май. Абонатите на телекома вече могат да ползват значително по-високи скорости за мобилен интернет, както и да отварят сайтове и приложения до 5 пъти по-бързо в сравнение с 3G технологията.

Стефан Хинков – старши мениджър "Продукти и услуги“, обясни в интервю за старта на новата технология от “Виваком” и как да се използват 4G услугите.

Този месец стартирахте 4G мрежата си. Много се говори за новата технология в последно време, но каква промяна реално ще усетят потребителите?


Стефан Хинков: След усилена работа на всички екипи този месец стартирахме нашата нова мрежа - 4G LTE. Всяка една нова технология предоставя ново изживяване за потребителя, това е така и при 4G LTE.
Всеки един наш 4G потребител ще получи по – бърз пренос на данни, т.е. по-малко време за качване и сваляне на информация от интернет.
На практика това означава, много по –бързо да теглиш видео, музика или снимки от интернет и до 5 пъти по бързо отваряне на интернет сайтове.

Има ли някакви условия, които клиентите да изпълнят, за да използват 4G?


Стефан Хинков: Разбира се като всяка нова технология и 4G изисква някакви специфични условия за да може всеки клиент да я използва :

  • да има смарт устройство, което поддържа 4G
  • да разполага с 4G SIM карта
  • смарт устройството да бъде в режим на работа 4G LTE, който позволява достъп до 4G мрежата на Виваком
  • да се намира в район с покритие на 4G мрежата на Виваком

Как става смяната на сим картите и защо е необходимо?


Стефан Хинков:
Смяната на SIM карта се извършва във всеки един магазин на Виваком. Всеки наш клиент може да смени старата си 3G SIM карта с нова 4G SIM карта напълно безплатно. Тази смяна е необходима, за да могат нашите клиенти да използват новата ни 4G мрежа.

Как може един човек да разбере дали неговият телефон поддържа 4G?

Стефан Хинков: Почти всички нови smart мобилни телефони и таблети поддържат 4G LTE. За да сте сигурни дали Вашето устройство поддържа 4G LTE, можете да проверите в сайта на Виваком или в сайта на самия производител.
Можете да се обадите на нашия телефон за връзка с клиенти 123 и да попитате дали вашия телефон поддържа 4G.
Потребителите могат да направят проверка и съвсем самостоятелно – като влязат в настройки на телефона/мрежов режим ( settings/network mode) и да проверят дали има опция за 4G или LTE.

А как може да установи дали там, където се намира има такова покритие?

Стефан Хинков:
Повечето мобилни устройства са настроени така, че автоматично да засичат наличието на 4G LTE мрежа. Покритието на 4G LTE мрежата ни можете да видите и на официалния ни сайт www.vivacom.bg или да се обадите на телефона за връзка с клиенти 123.

Трябва ли потребителите да сменят плана си или да заплащат нещо допълнително, за да използват LTE технологията?

Стефан Хинков: Не е нeoбходимо да сменят плана си – включените мегабайти, които имат просто ще се използват в 4G мрежата. Но за да осигурим на абонатите си наистина много повече интернет, вече подобрихме настоящите си планове и предлагаме такива с включени 6 000 и 8 000 МВ съответно за 17,99 и 21,99 на месец.
В допълнение, и двата плана включват неограничени минути към всички мрежи. Това наистина е много повече време за общуване и сърфиране.

Разбрахме, че имате специален подарък 4 000 МВ интернет за всички, които сменят сим картата си. Как се активират и до кога са валидни?

Стефан Хинков: Добрите новини се разбират от всички, както и специалният подарък от 4 000 MB важи за всички наши клиенти на мобилна услуга, които сменят 3G SIM картата си с нашата нова 4G SIM карта.
Заявява се и се активира през on-line на адрес: www.data.vivacom.bg от браузъра на мобилния телефон. Активираните 4 000 MB са валидни за срок от 30 дни от датата на активацията.

Какво е покритието на 4G на
"Виваком” към момента и какви са плановете за развитие?

Стефан Хинков: За нас е изключително важно да стартираме мрежата в един град тогава, когато жителите в него имат пълно покритие, където и да се намират. Затова стартирахме в София, Враца, Перник, Самоков и Боровец, а след броени дни – през месец юни добавяме Пловдив, Русе, цялото Черноморие, включително градовете Варна и Бургас.
До края на месец август повече от 4 милиона и половина българи ще имат достъп до 4G мрежата на "Виваком”. Това са повече от 450 населени места, курортни селища и всички областни градове.