Може ли COVID-19 да повтаря? Това е въпросът, към който учените са насочили усилията си, за да установят как действа новия вирус, заради който почти целия свят обяви извънредно положение. 

Екип от китайския университет "Фудан" в Шанхай анализира кръвни проби от 175 пациенти, изписани от клиничния център за обществено здраве в мегаполиса, и установи, че близо една трета от тях имат неочаквано ниски нива на антитела към новия коронавирус SARS-CoV-2 и повечето от тези преболедували са млади хора.

Въпреки че изследването на Университет в Шанхай не е минало стандартната за науката рецензия, това е първото в света систематично изследване на нивата на антитела при пациенти, които са се възстановили от COVID-19- заболяването, причинено от коронавируса, пише в. "Саут Чайна морнинг пост" в материал с красноречивото заглавие "Мистерия в изследването на възстановени пациенти", цитиран от "24 часа".

В някои случаи антителата изобщо не могат да бъдат открити.

Междувременно стана ясно, че в Южна Корея 91 души, пребуледували веднъж COVID-19, отново са с положителни проби. По-рано днес ръководителят на Корейския център за контрол и превенция на заболяванията заяви на брифинг, че е по-вероятно вирусът да се е реактивирал, а не пациентите да са се заразили повторно.

Южнокорейските здравни власти заявиха, че все още не е ясно какво стои зад тенденцията, провеждат се епидемиологични разследвания.

Възможността хората да се заразяват наново с вируса създава опасения в международната общност, като много страни се надяват вече заразените да развият имунитет, което да предотврати повторната поява на пандемията.

В изследването на университета в Шанхай не са включвани пациенти от интензивни отделения, защото много от тях вече имат антитела от дарена кръвна плазма. Всички тестувани наскоро са се били възстановили от леки симптоми на заболяването.

Естествените антитела са особени белтъци, които имунната система изработва за отпор на бактерии, вируси, гъбички или други чужди за организма агенти. Антителата не са универсална панацея. Те са специфични за всеки нашественик. Имунната система се затруднява най-много с отговора към напълно нов нашественик, с който се среща за първи път.

Но "споменът" се кодира в имунната памет и ако същият вирус или друг патоген се опита да нахлуе отново в бъдеще, тялото бързо се сеща какво да прави и насочва към врага армията от антитела. Антителата към новия коронавирус имат уникална химична структура срещу SARS-CoV-2. Те прехващат шиповидния протеин във вирусната обвивка, с която патогенът се свързва с човешките клетки, и го неутрализират. По този начин човек би трябвало да е защитен от повтаряне на инфекцията ако не завинаги, поне на първо време. И колкото повече антитела има, толкова по-сигурна би изглеждала гаранцията.

Антителата към новия коронавирус имат уникална химична структура срещу SARS-CoV-2. Те прехващат шиповидния протеин във вирусната обвивка, с която патогенът се свързва с човешките клетки, и го неутрализират. По този начин човек би трябвало да е защитен от повтаряне на инфекцията ако не завинаги, поне на първо време. И колкото повече антитела има, толкова по-сигурна би изглеждала гаранцията. Шанхайските изследователи обаче са изненадани да открият, че стойностите на титъра на антителата при около една трета от пациентите са под 500 въпреки сходната продължителност на заболяването на всички изследвани. Това ниво се смята за твърде ниско, за да осигури защита. Екипът е установил също, че нивата на антителата се повишават с възрастта, като хората на 60-85 г. имат над 3 пъти повече антитела от групата на 15-39 г. “Това е клинично наблюдение, което направихме на фронтовата линия. Твърда прогноза за колективния имунитет ще изисква повече данни от други части на света”, казва проф. Хуанг Джингхе, ръководител на екипа. Той обяснява, че 10 от пациентите в изследването имат толкова малко антитела, че дори не могат да бъдат отчетени лабораторно.

Тези пациенти са имали типични симптоми на COVID-19 - треска, хрема, кашлица, но може би са победили вируса с други части на имунната система като Т-клетки или цитокини. Как са направили това, все още не е ясно. Може да се наложи разработчиците на ваксини да обърнат особено внимание на тези пациенти, казва проф. Хуанг. Ако истинският вирус не може да предизвика отговор на антитела, отслабената версия във ваксината може да не работи и при тези пациенти. Изследователите открили също, че антитялото към COVID-19 има сходство с това към SARS, който причини огнището на тежкия остър респираторен синдром. Това вдъхва надежда за разработване на 1 ваксина за 2 или повече коронавирусни щама, предават китайските медии.