Специалисти от много западни страни и от специализирани структури на НАТО години наред са работили с химични вещества от групата на "Новичок". Това се казва в коментар на руската дипломация във връзка с изявления на представители на ред държави по повод ситуацията около руския опозиционер Алексей Навални, предават ТАСС и БТА.

Руското външно министерство обръща внимание на направени по този повод "многобройни изявления, враждебни към Русия", сред които посочва по-специално съвместното изявление на германския и на френския министър на външните работи - Хайко Маас и Жан-Ив Льо Дриан.

"Във връзка с безапелационните твърдения, че токсичните химични съединения с нервнопаралитично действие, наричани на Запад "Новичок", са разработени у нас, се налага да припомним следното. В течение на години върху съединения от тази обширна група химични вещества са работили специалисти от голям брой западни страни и от специализирани структури на НАТО. А в САЩ например разработчици на технологии за бойната им употреба официално са получили над сто и петдесет патента", се казва в коментара, цитиран от ТАСС.

Според властите на Германия, където се лекува предполагаемо отровеният руски опозиционер Алексей Навални, с токсикологични тестове в организма му са открити следи от разработения по съветско време нервнопаралитичен агент "Новичок".