60 милиарда евро годишно. Това са загубите за европейските производители заради пазара на фалшификати на оригиналните им стоки. Стряскаща цифра.

Над 1,1 милиарда лева пък губи българският бизнес всяка година заради стоките менте. Според Службата на ЕС за интелектуална собственост (ЕUIPO) близо 20% от продажбите в България са на стоки менте. И още по-лошото от всичко това е, че разпространението на фалшификатите "изяжда" 16 940 работни места у нас.

Вижте снимки

Общата оценка на риска в НАП за данъчните липси от електронна търговия сочи над 200 млн. лв. годишни загуби под формата на неплатени данъци и осигурителни вноски.

Основно ментетата се произвеждат в страни извън ЕС, но 7,5 процента от продажбите на територията н Европа са именно на такива стоки.

Дрехи, парфюми, чанти и най-вече обувки и маратонки. Това са най-купуваните ментета и най-често продажбите се извършват в интернет. Логото на известна марка в съчетание с ниската цена, която е невъзможна в официален магазин на производителя, обичайно са притегателната сила за купувачите. В същото време, когато пратката пристигне, стоката се оказва с доста лошо качество, а понякога дори опасна за здравето.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

В интернет има хиляди сайтове, които предлагат маратонки менте. Dir.bg тръгна по следите на един от тях - "TrendoSport". Той не само продава фалшификати на най-известните марки в света - Nike, Adidas, Puma и Fila, но и използва името на популярен интернет магазин - "Trendo.bg".

Пътят на ментето води до Столипиново

Още на пръв поглед TrendoSport.com буди подозрения за нещо нередно. В сайта липсва каквато и да е информация за търговеца, която освен всичко друго е задължителна по закон, като адрес, електронна поща, общи условия, данни за вписване в Търговския регистър. Посочен е само един мобилен номер, името на "фирмата" и локация град Смолян.

Снимка: Скрийншот/Трендо Спорт

Опитваме се да се свържем на посочения телефон. Той обаче е изключен. В социалните мрежи откриваме цели три страници на TrendoSport.com във Фейсбук, на които се рекламират маратонките менте. Там намираме още един телефонен номер, но и коментар от ядосана купувачка:

"Много некоректна фирма. Не поръчвайте оттук. Цял месец чакам да ми върнат парите или да ми пратят други маратонки".

Свързваме се с измамената жена. Обяснява, че е получила по-голям размер от поръчаното. Свързала се с търговците, които я уверили, че ще й изпратят по-малък номер.

"И така един месец. Нито изпратиха нещо, нито ми върнаха парите. Аз им звъня, а те не вдигат. Освен това маратонките, които ми изпратиха, не са тези, които поръчах, а някакъв стар модел. Никога повече няма да поръчам от този сайт", обяснява тя.

Решаваме да си купим маратонки. Набираме номера, обявен във Фейсбук. Другият все още е изключен. Този път отсреща се чува свободен сигнал и успяваме да проведем разговор с млад мъж. Искаме да си купим маратонки Nike, но сме притеснени от негативните коментари във Фейсбук за стоките, които TrendoSport продава.

Продавачът ни успокоява, че това е дело на завистливи конкуренти.

"Тези неща ги правят колегите. Някакви пари събират там и ги дават, за да ни пишат негативни коментари. Това е политика, разбираш ли ме? Всеки говори, каквото си иска", категоричен е той.

По думите му, място за тревога нямало, защото изпращал пратките по куриер с преглед и тест преди да бъде платен наложеният платеж. За избраните дамски маратонки трябва да платим 60 лева. Продавачът без притеснение признава, че те са "реплика", но с добро качество.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

Правим поръчката през сайта. Малко по-късно получаваме три обаждания за доуточняване и на следващия ден пратката пристига. Разбира се, касова бележка или фактура няма. Изпращачът е физическо лице - Борис Георгиев Петков, а посоченият телефон за връзка с него е съвсем различен от другите два, на които вече сме звъняли. Офисът на куриерската фирма, откъдето са изпратени маратонките, обаче разкрива още едно парче от пъзела. Той се намира близо до най-големия ромски квартал в България - пловдивския "Столипиново".

Още една проверка показва, че в куриерската фирма на посочения в TrendoSport.com мобилен телефон са записани имената на поне 10 души - мъже и жени.

Време е да подадем сигнал до институциите, които са пряко ангажирани с борбата срещу продажбата на стоки менте в България - Национална агенция по приходите, Агенция "Митници" и Комисията за защита на потребителите.

НАП: Само за 2 месеца над 55 000 лева чрез наложени платежи

Само за два месеца през есента на 2019 година свързани със сайта trendosport.com лица са получили над 55 000 лева под формата на наложени платежи в офиса на куриерската фирма в Пловдив. Това съобщиха от НАП след направената спешна проверка по сигнала на Dir.bg.

От приходната агенция ни увериха, че сайтът е наблюдаван и вече е възложена вътрешна проверка на данъчното му поведение. Освен това данъчни проверки са започнали и на всички установени физически лица - над 10 души, свързани с TrendoSport.com

"През 2019 г. сме установили 24 физически лица с получен наложен платеж над 280 000 лева от същия офис на куриерската фирма в Пловдив, откъдето се изпращат предлаганите в конкретния сайт стоки. Получените от тях суми са в диапазона от 4000 лв. до 28 000 лв. Изпращачите на пратките са различни физически лица, като получените от тях суми са от порядъка на 5000 до 12 000 лв. Последното е обичайна практика, позната на НАП, с която се цели заобикаляне на натрупването на големи суми. Независимо от това НАП има механизъм да наблюдава свързаност между наглед несвързани физически лица и чрез проверки и ревизии да облага недекларираните суми. В случая става дума за лица от най-общо казано, уязвими социални и етнически групи", се казва още в официалния отговор до Dir.bg от приходната агенция.

От НАП допълниха, че ако се докаже, че това са укрити доходи, то виновните лица ще трябва да платят данъчните си задължения заедно с лихвите. Ако обаче някои от тях са укрили данъчни задължения в големи и особено големи размери - от приходната агенция ще подадат сигнал в прокуратурата. "Данъци в големи размери" са тези, които надхвърлят 3000 лева, а "данъци в особено големи размери" са тези, които надхвърлят 12 000 лева.

По закон, който избегне установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и с глоба до 2000 лева. Когато данъчните задължения са в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

В сайта trendosport.com очевидно няма никаква информация за търговеца собственик или ползвател. Обръщаме внимание на всеки потребител, че пазаруване онлайн от електронни магазини или маркетплейси, в които няма обозначение кой ги притежава и оперира, е почти сигурна измама. Всяка година данъчните инспектори проверяват хиляди търговци онлайн, като ежегодно наложените ревизионни актове са за милиони левове. Списък на регистрираните (над 16 000) електронни магазини може да се види в интернет-страницата на НАП, допълват от приходната агенция.

 Комисия за защита на потребителите

Часове след сигнала на Dir.bg от Комисията за защита на потребителите също започнаха спешна проверка по случая.

До момента в КЗП няма подадени други сигнали или жалби срещу trendosport.com. От комисията обаче ни увериха, че вече са изискали информация от компанията, хостваща сайта за информация относно собственика на домейна.

"При необходимост ще подадем сигнал и до ГДБОП", категоричен бе зам.-председателят на КЗП Константин Райков.

От комисията предупредиха потребителите да са особено внимателни, тъй като броят на установяваните нарушения в електронната търговия е с 5-6% по-голям в сравнение с този в традиционната.

Агенция "Митници": Фалшификатите влизат основно от 4 държави

През 2019 г. в България са осъществени 647 случая на задържания на стоки, за които има съмнения, че са фалшицирани. Това е с 59% повече в сравнение с 2018 г., съобщиха от Агенция "Митници".

Основните страни на произход на стоките менте са Турция, Китай, Хонг Конг, Обединени Арабски Емирства и др., а най-често задържаните са обувки, облекла и аксесоари за облекла; парфюми и козметика; играчки; чанти, портфейли, портмонета, мобилни телефони, части и аксесоари за тях, очила и часовници.

В 82% от всички случаи, задържаните стоки са въведени на територията на страната с шосеен транспорт, в 5% от случаите - с морски транспорт, в 13 % от случаите с въздушен транспорт, с пощенски пратки и експресен куриер.

Маратонки менте за €1,1 млн. открити в наш камион в Гюргево

Само преди 10 дни над 11 000 чифта фалшиви маратонки на обща стойност около 1,1 милиона евро бяха конфискувани на граничен пункт Гюргево от български камион, управляван от 36-годишен български гражданин.

ТИР-ът бил регистриран в България и според документите превозвал обувки от Гърция за фирма в Полша. В него били намерени 11 616 фалшиви маратонки с лога на известни марки.

Преди година пък 13 210 чифта фалшифицирани маратонки и 7710 опаковъчни кутии бяха задържани преди година на пристанище Варна Запад при съвместна проверка на Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване", Териториална дирекция Северна морска и служители на "Гранична полиция".

Стоката в контейнерите е била обявена като обувки и поставена под режим "Временно складиране". При извършената проверка, зад първите два реда спортни обувки, които не носят знаци на регистрирани търговски марки, в контейнерите са открити общо 11 050 чифта маратонки с фигуративни и словесни изображения на "Adidas" и "Adidas Stan Smith", 2160 чифта маратонки с лого на "Nike" и отделно 7710 опаковъчни кутии, също със знаци на двете световни марки.