БСП е застигнала ГЕРБ и към момента в градовете те са с напълно изравнен електорален потенциал (25.5 процента към 25.8 процента). Това означава, че на национално ниво основната опозиционна партия, вероятно, изпреварва ГЕРБ с около 1.5 процента (в селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно "градски" партии са по-слабо представени). Това са основните изводи от последното изследване на агенцията "Медиана", свързано с обществено-политическите нагласи в градовете в страната.

На въпрос "Ако парламентарните избори бяха сега за кого бихте гласували" разпределението на партиите сред гласоподавателите в градовете е следното:

- ГЕРБ - 25.8

- БСП - 25.5

- ДПС - 3.8

- Обединени патриоти - 8.2

- Воля - 2.5

- АБВ - 2.3

- Реформаторски блок - 2.3

- Демократична България 2.2

- СДС - 1.2

- Движение 21 - 1

- Възраждане - 0.9

За друга партия декларират, че биха дали гласа си 1.6 от респондентите, а 22.7 заявяват, че няма да гласуват.

В началото на годината в сравнение с данни от средата до края на 2018 г. БСП отбелязва определено положителен тренд като събира близо 6% повече подкрепа.

Изследването е направено сред 810 пълнолетни българи от 26 януари до 1 февруари 2019 г. В него са обхванати събитията, свързани с речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в София; с обвиненията към Елена Йончева за пране на пари; с конгреса на БСП; с речта на президента Румен Радев за втората година от мандата му.

От "Медиана" уточняват, че изследването не отчита влиянието на обвиненията срещу Боил Банов.

Към момента сред жителите на градовете преобладават желанията ГЕРБ да довърши управленския си мандат (43 на сто срещу 28 на сто за предсрочни избори). За шест месеца желаещите предсрочни избори не са се увеличили, а желаещите ГЕРБ да довърши мандата са намалели с 3 на сто, според данните на "Медиана".

Жителите на градовете дават и средна оценка на работата на правителството - 3.40 по шестобалната система, като тенденцията е относително устойчива - при регистрирани 3.42 пред юли 2018 и 3.36 през октомври 2018 година.

Единствената област, в която доминират позитивните оценки за развитие, е благоустройството. Отчита се и намаляването на безработицата. Във всички останали обществени сфери оценките са силно критични - "Влошаване". Особено негативни са оценките по отношение на престъпността, здравеопазването, корупцията и материалното положение на хората, и особено на пенсионерите.

На този фон, логично и одобрението за купуване на по-скъпите изтребители Ф-16, е много ниско, констатират от "Медиана". И допълват, че одобрението за тази сделка сред заможната част от населението е значително по-високо, отколкото при бедните и пенсионерите, където неодобрението достига близо 50 процента.

Към момента може да се очаква относително висока изборна активност за предстоящите избори за европейски парламент- над 40 процента декларират категорична готовност да гласуват на тях, сочат данните на проучването. Характерното е, че това са изключително симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС. Симпатизантите на останалите партии са много слабо мотивирани да гласуват. 32.6% заявяват, че по-вероятно ще гласуват срещу 13.3%, които дават отговор, че е по-вероятно да не гласуват. Категорично отказали се да се разходят до урните са 12.8%.

Очевидно е, че тези избори ще бъдат натоварени със символно значение от вътрешнополитически характер - "да накажем ГЕРБ!", срещу "да запазим управлението и да не допуснем комунистите на власт!", коментират от "Медиана".

И отбелязват, че резултатът ще зависи от възможността на ГЕРБ и БСП да привлекат избиратели извън тясно партийните редици.