Ако остане дори само един от тях, най-вероятно това ще е той.

Без да се дистанцира от Доналд Тръмп, дори сега, когато мнозина републиканци му обърнаха гръб, неговият верен държавен секретар Майк Помпейо до последно преследва приоритетите си, които са много важни за консерваторите и явно гледа към президентските избори през 2024 г.

Вчера, осем дни преди встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън, последният от тръмпистите направи поредното си критично изявление по адрес на Иран, който бе обвинен, че се е превърнал в "новата база" на джихадистите от "Ал Кайда", терористичната мрежа, отговорна за атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ.

Експертите са скептични по отношение на този предполагаем съюз на шиитски Иран и сунитската "Ал Кайда". Майк Помпейо уверява, че се е сдобил с "нови сведения", че такъв съюз съществува от 2015 г. насетне.

Датата не е избрана случайно. Тя съвпада с времето, когато бе подписано международното споразумение, което имаше за цел да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Три години по-късно Доналд Тръмп излезе от това споразумение, възприемано от американската десница като празен чек, от който ще се възползва държава, обвинявана от Вашингтон, че подкрепя тероризма. Майк Помпейо, горещ привърженик на политиката на "максимален натиск" върху Техеран, се опитва да усложни задачата на Джо Байдън, който обеща да върне САЩ в иранското ядрено споразумение.

"Ако е вярно, защо го разкрива осем дни преди оттеглянето си от властта", пита Трита Парси от "Института Куинси за отговорна държавна политика" по повод твърденията за "съюз между Иран и "Ал Каида". "Вероятно той иска в максимална степен да затрудни правителството на Байдън, да го накара да поправя грешки", казва той пред Франс прес.

Препятствия за Байдън

Ястребът Помпейо наистина посвещава последните си дни като държавен секретар на създаването на препятствия по пътя на бъдещия президент от Демократическата партия, като се фокусира върху мразените от консерваторите Иран, Куба и Китай, а също така върху медиите.

В едно правителство, което вече не функционира, и в което мнозина министри и съветници напуснаха постовете си след щурма на Капитолия от привърженици на Доналд Тръмп на 6 януари, Майк Помпейо е един от малцината, които все активно работят.

През последните дни държавният секретар отмени ограниченията на отношенията на САЩ с Тайван, което разгневи Китай.

Той включи бунтовниците хуси, подкрепяни от Техеран, в американския списък на терористичните организации въпреки опасенията на международната общност , че Йемен го заплашва глад.

След това включи Куба в черния списък на държавите, подкрепящи тероризма, като по този начин създаде затруднения за Джо Байдън, който иска да възобнови диалога.

Освен това Помпейо посети централата на предаващото за чужбина държавното радио "Гласът на Америка", за да го разкритикува, че вреди на репутацията на Съединените щати.

Да яхнеш вълните на хаоса

След като кореспондентка на това радио в Белия дом вървя след него до изхода, неуспешно опитвайки се да му зададе въпроси, още същата вечер тя бе преместена от ръководството си на не толкова престижна длъжност, съобщи сайтът "Вокс".

Причината за това е, че Майк Помпейо, който никога не е криел презрението си към повечето медии, от 10 ноември не отговаря на журналистически въпроси, ако не са зададени от консервативни или "приятелски настроени" журналисти.

На този ден, една седмица след президентските избори, той отказа да признае победата на Джо Байдън и обеща "плавен преход" към "втори мандат на Тръмп".

Трябваше да се стигне до насилието в Капитолия и закъснялото обещание за "безпроблемен" преход на Тръмп, който допреди това отказваше да признае загубата си, за да се съгласи държавният секретар да се срещне със своя бъдещ приемник Антъни Блинкън.

За разлика обаче от големия брой водещи фигури в Републиканската партия, които ясно се дистанцираха от Доналд Тръмп, Майк Помпейо се ограничи до това да осъди атаката на 6 януари.

"Случилото се на този ден бе ужасяващо. Историята обаче ще покаже, че този президент и нашето правителство свършихме добра работа", заяви вчера Помпейо в Туитър, хвалейки собствената си работа като дипломат.

Малко след насилието в Капитолия Помпейо отдели време, за да се снима с членката на Конгреса Лорън Боубърт, новата звезда на крайната десница, която провокира полемика с изказванията си преди и по време на безредиците.

"Някои смятат, че е имало опит за преврат срещу американското правителство и са шокирани. Помпейо гледа всичко това и си казва: "Мога да яхна тази вълна и да стигна до Белия дом през 2024 г.", казва със съжаление Дейвид Роткопф, специалист по външна политика и журналист, който често критикува Доналд Тръмп.