Угасна ентусиазмът и оптимизмът, че е възможно да изгладим неразбирателствата с България, а с това и надеждите, че така ще се премахне ветото, за да може страната да започне присъединителни преговори за членство в Европейския съюз не само до изборите в България, но и след тях, пише "Слободен печат". Сега остава да се изслушаме в парламента за това какво направихме и, евентуално, какво трябва да направим във връзка с преговорите със София, пише изданието.

Вестникът отбелязва, че президентът Стево Пендаровски е унищожил всички илюзии, че е възможно Блъгария да смени "твърдото, унизително становище, с което навлиза във въпроси, за които няма преговори, отричайки идентичноста на македонците".

Българският отговор на Плана за действие, който София достави на Република Северна Македония, на практика не излиза от параметрите на старите български отговори. В него не мога да видя нещо съществено различно от техните позиции, може би някои фрази. Повтарям, не става дума за никакъв нов договор, допълнение към договор, протокол, анекс и подобни, заяви Пендаровски в интервю за МИА, пише "Слободен печат".

Освен това той смята, че и експертната комисия, която тази седмица трябва да се срещне, е излязла от своя мандат, че са напуснати параметрите на Договора за добросъседство и сътрудничество с България, подчертавайки, че въпросите за идентичността за нас не са тема на преговори, отбелязва вестникът.

Сега в ход са преговори за отчет пред парламента. Министърът на външните работи Буяр Османи и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров най-вероятно ще се появат пред депутатите в парламентарната комисия по европейските въпроси или в комисията за външна политика, за да информират за това какво е преговаряно с България. От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ настояват, но все още се съмняват, че това ще се случи, пише изданието.

Мицкоски ще разговаря с Орбан и Янша за българското вето, пише в заглавие вестник "Нова Македония".

Вестникът съобщава, че председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и заместник-председателят Александър Николоски в следващите няколко дни ще осъществят дипломатически посещения и срещи с много политици в региона и Европа в рамките на приятелските отношения със сестрински партии на ВМРО-ДПМНЕ от Европейската народна партия. От ВМРО-ДПМНЕ съобщиха, че е предвидено Мицкоски да се срещне с председателя на Фидес и премиер на Унгария Виктор Орбан. Мицкоски ще осъществи след това среща в Любляна с премиерана Словения и председател на Словенската демократическап партия Янез Янша. От ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че срещите ще бъдат използвани за активно лобиране за държавните интереси на Македония преди всичко за деблокиране на пътя към ЕС, който е блокиран с българското вето, ще бъде разговаряно и за застоя, който страната има по отношение на реформите. 

Междувременно премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обяви днес, че депутатите от парламентарната комисия по външните работи най-вероятно ще бъдат информирани за подробностите от размяната на идеи между работните групи и външните министри на Република Северна Македония и България, съобщи сайтът 360 градуса.

Точната дата на заседанието ще бъде потвърдена по-късно след разговори с председателя на комисията, а за точното съдържание на разговорите Заев насочи към министрите. Заев каза само накратко, че процесът на официални преговори е завършен и очаква да последва процес на реализиране на плана за действие, а веднага след изборите в България ще започнат разговори и преговори на политическа основа.