В Благоевград, който е общински център с богата история, но вече не такъв притегателен център за младите хора, както бе навремето, за кметското място ще се борят 12 кандидати. На тези местни избори ще бъде избран 43-тия кмет на града. В надпреварата влиза досегашният градоначалник Атанас Камбитов, който ще се впусне в надпреварата за трети път. Той е издигнат от ГЕРБ. От най-голямата опозиционна партия, коалиция "БСП за България", са подкрепили независимия Румен Томов, който до този момент не се е занимавал с политика. Останалите кандидати са Росен Георгиев (НФСБ), който бе до скоро кмет на с. Дъбрава от ГЕРБ, Илия Илиев ("Свобода"), Валери Смиленов ("Нова алтернатива"), Иван Ризов (ВМРО-БНД), Албина Анева - Томова (МИР), Росен Христов (НДСВ), Атанас Киряков (Движение "ЗАЕДНО за промяна"), Людмила Александрова Костадинова (РЗС), Калоян Томов Ханджийски ("Демократична България - Обединение" ("ДА България", ДСБ, Зелено движение), Андон Тодоров (партия на Зелените (Воля)".

И тук битката се очертава като твърде оспорвана. Кандидатът на ГЕРБ Атанас Камбитов и независимият Румен Томов, подкрепен от БСП, според социологическите агенции засега печелят повече гласоизбиратели и е твърде възможно да се явят на балотаж. Те са следвани от Иван Ризов от ВМРО и Росен Георгиев от НФСБ. Балотажът е вероятен, тъй като, ако се стигне до втори тур, е възможно да бъде направена широка коалиция срещу Камбитов, който управлява вече 8 години. След отстраняването на Цветан Цветанов от ГЕРБ в местната организация имаше разпри. Затова, ако бъде направена широка коалиция, Росен Георгиев, който доскоро бе в редиците на управляващата партия, а сега е кандидат на НФСБ, би могъл да обере отрицателния вот.

Част от кандидат-кметовете си направиха тест за наркотици

По иницатива на Валери Смиленов от "Нова Алтернатива" част от кандидатите бяха тествани, освен с идеите си за управление, и по по-нетрадиционен начин - с тест за наркотици. На него се отзоваха само четирима от 12-те кандидати за кмет на Благоевград - Людмила Костадинова от РЗС, Валери Смиленов от ПП "Нова алтернатива", независимият кандидат, подкрепен от БСП, Румен Томов и Калоян Ханджийски - кандидат на Демократично обединение "ДА България, ДСБ и Зелено движение".

Според Валери Смиленов избирателят е редно да знае дали този, за когото ще даде своя глас, има наркотична или друг вид зависимост.

Проблемите на града

Сред основните проблеми на града са липсата на инвестиции, обезлюдяването, ниските нива на заплащане, съмнения за непрозрачни обществени поръчки, мръсния въздух. В началото на 2019 година врати затвори местния клон на Булгартабак, като без работа останаха близо 2000 души. Отново тази година врати затвори и заводът за волани. Средната работна заплата в града е от около 800 лева.

Освен печките на твърдо гориво мнозина смятат, че въздухът е отровен и от комина на Биотец "Рубин". Като проблем част от избирателите поставят и минералната вода, която не достигна до плувния басейн. Водопроводът, за който бе разкопан половин Благоевград, е прокаран преди изготвяне на проект за пускане на минералната вода в басейна.

Според досегашния кмет Атанас Камбитов от ГЕРБ проблемите, които са стояли години наред пред Благоевград, са решени, а градът е бил променен.

Камбитов отбелязва също, че привлечените инвестиции са в размер на 311 милиона лв. по оперативни програми и национално финансиране.

Какво обещават кандидат-кметовете

Повечето от кандидат-кметовете в първата четворка твърдят, че е нужна индустриална зона. Тези дни бе подписан Меморандум за сътрудничество между Община Благоевград и "Индустриални зони" ЕАД. Настоящият кмет обеща, че догодина започва изграждането на индустриалната зона и подобряване на климата.

Атанас Камбитов, кандидат за кмет на ГЕРБ за трети мандат /в средата/, открива детска площадка

Снимка: ГЕРБ

Основните приоритети за следващите четири години са няколко, според Камбитов:

"В процес сме на изграждане на Регионален иновационен център за 7 млн. евро, което да е в помощ на инвеститорите. Друг приоритет е по-чиста околна среда. Благоевград, наравно с Бургас, ще има едно от най-модерните депа. Продължаваме строителството в квартал "Грамада", целият интегриран градски транспорт. Ще изградим и подземен паркинг в района на пазара. Продължаваме санирането /бел. ред. опонентите на Камбитов го критикуват, обаче за некачествено саниране/.  Програмата ще бъде отворена и ние имаме готовност да продължим санирането, така както бяхме първи, и сега ще сме първи. Ще подсигурим и средства от Централния бюджет за поетапна подмяна на ВиК мрежата в централна градска част. Досега фокусът беше върху кварталите. Ще изградим зелени пояси, чистотата на въздуха ще бъде гарантирана с уловители на фини прахови частици. Над 1200 семейства ще получат алтернативни отоплителни уреди", съобщи Камбитов. Той подчерта, че ще продължи да работи за устойчива демографска и социална политика".

Хвали се също, че в града има лични и социални асистенти на всички.

В програмата Ин витро помагаме на двойките с репродуктивни проблеми без значение от броя на опитите и възрастта. 860 хиляди от общинския бюджет за 4 години са дадени за 216 двойки. Това са най-правилно инвестираните пари, защото инвестираме в бъдещето, в децата. Ще изградим хосписи, разширяваме целия обхват от социални услуги. За възрастните хора ще намалим и билетите за градския транспорт с 50%", обясни досегашният кмет на Благоевград.

"Имаме и традиции в спорта, ние сме от малкото общини, които осигуряват базите на спортните клубове безплатно, за да може децата да спортуват. Ще изградим и лекоатлетическа писта. Стъпка по стъпка вървим и към реализиране на нова черква. Само преди две години парк "Македония" бе върнат на Благоевград. Хората строят по 200 години черква, но ние ще я построим следващия мандат.

Румен Томов, независим кандидат за кмет, подкрепен от БСП

Снимка: Фейсбук

Румен Томов, независим кандидат за кмет, подкрепен от БСП, смята, че Благоевградска община е застрашена от обезлюдяване, неравенство и екологични проблеми.

Хората по места са неравнопоставени, а цели групи от тях - застрашени от социално изключване. Техният достъп до образование и здравеопазване е затруднен. Трябва да се осигури необходимата благоприятна среда за живот и необходимата добра бизнес среда. Ако не успеем в бъдеще, община Благоевград тотално ще изгуби ролята си на двигател за икономически напредък и социален просперитет, заявява Томов. Именно затова той е за подобряване на бизнес средата в Благоевград. Говори за бизнес среда без корупция и с прозрачни процедури. Сред приоритетите му е и подобряването на управлението на общината, за да бъде тя обърната към хората и решаването на проблемите им. Според него най-важното е кметът да има морал и достойнство.

Томов подчертава, че един от приоритетите му ще бъде развитието на професионалното образование, което е свързано неразривно с приоритета му за подобряването на бизнес средата в община Благоевград. "От 2016 г. има разпоредби на министерство на образованието, че общината трябва да изгради професионални кабинети в училищата. Това, което имахме преди 30 години, сега трябва да се изгражда наново", коментира той. Томов каза още, че Благоевград е на дъното по заплати и изграждането на индустриална зона е важно.

"Годишно в бюджета на общината влизат по около 1 млн. лв. от продажби на терени и ако местната власт имаше волята да изгради индустриална зона, тя щeше да ги пренасочи за закупуване на терени", заявява кандидатът, подкрепен от БСП. Във връзка с общeствените поръчки в града, Томов коментира, че при санираните блокове вече се виждат проблеми. "Санирането като идея е добро, но въпросът е дали е изпълнено качествено или не", добавя кандидатът за кмет на Благоевград.

Не на последно място той поставя въпроса и за зелената система и екологията на града.

Томов обещава да работи за увеличаване на размера на средствата от държавния бюджет и разпределението му по обективни критерии. Ще работи за по-висока събираемост на местните данъци и такси, без да бъдат увеличавани. Застава зад подобряване на административното обслужване на малките населени места. 

Томов обещава също използване на потенциала на общината, свързан с минералния извор за развитието на здравен, балнео и спа-туризъм с общински ресурси или публично-частно партньорство.   

Кандидатът за кмет на НФСБ Росен Георгиев с екипа си

Снимка: Фейсбук

Росен Георгиев, кандидат за кмет от НФСБ: Ще променя статуквото

"Моите приоритети са да работя близо до хората и заедно с тях. Знам, че това липсва на благоевградчани. Ще дам всичко от себе си да направя предпоставки за икономическо развитие на града. Освен това прозрачност върху изразходването на публични средства. Искам да върна доброто име на Благоевград като училищен и университетски център", казва Георгиев.

Коментира скандала с общинския басейн в Благоевград, като изтъква, че е абсурдно тръбопроводът за минералната вода, който се изгражда, да минава през мръсната канализация.

Той отбелязва със съжаление, че градът, в който се е родил и израснал - "красивият Благоевград, младият Благоевград, перспективният Благоевград, е доведен до режим на оцеляване". Затова категорично казва: Благоевград има нужда от спасение".

Висшите учебни заведения се задъхват, гражданите се задъхват, администрацията няма посока и се лута сред безумни нареждания, всяка заповед е предпоследна, културният живот се подчинява на огромни разходи за събития и недофинансирани дейности. Градът е скован, управлението е кампанийно и реагира само когато има проблем, не се стреми да го предвиди и избегне. Това не може да продължава, заявява Росен Георгиев.

Селата със своите традиции и обичаи имат потенциала да се превърнат в гвоздей на един бъдещ интегриран туристически продукт. Младите хора само чакат да бъдат ангажирани с развитието на популяризирането на културното историческо наследство в Благоевград.

Иван Ризов, кандидат за кмет от ВМРО

Снимка: Фейсбук

Иван Ризов от ВМРО се хвали, че служителите му ще са като корпус за бързо реагиране и няма да тупкат топката.

"Основният приоритет, към който ще се стремя, ако бъда избран, е нормални доходи, сигурност и спокойствие. По отношение на дългосрочната политика това ще бъде социалната политика, инфраструктурата по селата, индустриалната зона, културата и образованието", казва Ризов.

Според него в града липсват големи инвеститори, бизнесът се задъхва. Закриват се структороопределящи предприятия. Градът е напускан от младите хора. Росен Георгиев твърди, че това може да се промени не с лозунги, а с реални действия. И той е единодушен с конкурентите си, че на града му липсва Индустриална зона и достатъчно добра конкурентна среда. Той също ще работи за връщането на младите хора в Благоевград.

Ризов обещава още, че няма да допуска неравнопоставеност и привилегии при обществените поръчки. Ще създаде адекватни икономически условия за привличане на бизнес партньори.

"Просто е необходимо да има кой да чуе гражданите на Благоевград. Ще имате непрекъснат достъп до мен, ако бъда избран за кмет. Ще създам екип от общински служители, който ще бъде като корпус за бързо реагиране. Целта е при подаване на сигнал от гражданите да се реагира на момента, а не да се "тупка топката" с месеци и години. Ще въведа и строг контрол на работата на общинското дружество "Биострой", за да има чистота и ред не само в центъра, но и в кварталите, и в селата", заявява Ризов.

"Искам като всеки родител децата на Благоевград, да са в любимия ни град, но съм наясно, че това може да се случи само при положение, че всички ние запретнем ръкави и се хванем здраво за работа, за да възродим града си. Да го превърнем в онова място за живеене, където възрастните хора достойно да остаряват, младите хора да го чувстват като свой дом, а умните и способните да намират своя професионален път тук, а не в столицата или в чужбина", коментира кандидатът на ВМРО.

"Никаква неравнопоставеност и привилегии при обществените поръчки. Адекватни икономически условия за привличане на бизнес партньори. Бързи административни услуги за всеки работодател. Облекчени данъци и такси за всяко бизнес начинание и изкореняване на практиката "работим само с наши фирми", обещава Ризов.

Прозрачността и отчетността на управлението пък ще привлече доверието на инвеститорите към общината, смята той.

Чистият въздух, зелената околна среда и утвърждаването на Благоевград като образователен и културен център са останалите пироритети, залегнали в управленската ни програма, подчертава Ризов и допълва: "Работа, европейски доходи, сигурност и спокойствие - са основните му приоритети".

Всеки от кандидатите обещава да работи открито, прозрачно в полза на хората.

Остава броени дни до 27 октомври, когато ще се проведат Местни избори 2019. Кандидатите все още имат възможност да променят нагласите на избирателите, излагайки своите аргументи. Последната дума ще има Негово Величество избирателя.