В първите седмици на войната в Украйна, когато руската армия настъпва към Киев, украинското правителство се нуждае от оръжие, и то бързо. Затова от Министерството на отбраната отчаяно набират телефонен номер, който може и да не отговори.

На другия край на линията е Сергей Пашински, пушещ цигара от цигара бивш депутат, който години наред е отговарял за военните разходи. Голяма част от този период той е разследван по подозрение в корупция и обвинения в саморазправа. Сега той живее във фактическо политическо изгнание в имота си в провинцията, отстранен от президента Володимир Зеленски и обещанието му да изкорени корупцията.

"Излезте на улицата и попитайте дали Пашински е престъпник", заяви Зеленски по националната телевизия през 2019 г. "Гарантирам ви, че от 100 души, 100 ще кажат, че той е престъпник".

Но Пашински има връзки с оръжейния бизнес и, може би, което е не по-малко важно, е знаел как да действа в условия на криза, без да се притеснява от бюрокрацията. В правителството това го е превърнало в източник на скандали. По време на войната това го прави безценен.

Той вдига телефона.

Осемнайсет месеца по-късно, според разследване на в. "Ню Йорк Таймс", компания, свързана с Пашински, се е превърнала в най-големия частен доставчик на оръжие в Украйна. Тя купува и продава гранати, артилерийски снаряди и ракети чрез трансевропейска мрежа от посредници. Миналата година компанията "Украинска бронетехника" е отчела най-добрата си година в историята, като продажбите ѝ възлизат на повече от 350 млн. долара, в сравнение с 2,8 млн. долара година преди войната.

И Пашински отново е обект на разследване, като украинските власти проверяват ценообразуването на компанията и финансовите му връзки с длъжностни лица, отговарящи за обществените поръчки, както и компании в чужбина, твърдят двама служители, запознати с въпроса.

Този месец следователи от разузнавателната служба са претърсили офисите на държавната компания, търсейки доказателства срещу "Украинска бронетехника", твърдят държавни служители, запознати с претърсването и пожелали анонимност.

Пашински и изградената от него оръжейна мрежа подчертават един малко обсъждан аспект от военната стратегия на Украйна. В името на това оръжията да стигнат до фронтовата линия, лидерите възкресиха фигури от грубото и неспокойно минало на Украйна и отмениха, поне временно, дългогодишната антикорупционна политика. Държавните служители престанаха да включват в черния списък доставчици, които са измамили армията, и се отказаха от много правила за публично оповестяване, целящи да разкрият злоупотреби със служебното положение.

Администрацията на Зеленски направи всичко това, обещавайки да продължи да се бори с корупцията. Това доведе до неудобни противоречия - като например администрацията да се обърне за помощ към човек, когото е обявила за престъпник, да купи с благодарност оръжия и едновременно да го разследва.

В краткосрочен план рискът си струва. Украйна задържа руските войски достатъчно дълго, за да може да пристигне международна помощ. А "Украинска бронетехника" има текущи договори за десетки милиони долари в подкрепа на военните усилия. Дългосрочният риск е тези временни промени да се утвърдят и Пашински и други, които са били в немилост, да излязат от войната с повече пари и влияние от всякога.

Украинските лидери разбират този риск. "Ние не сме големи идеалисти в това отношение", каза в интервю заместник-министърът на отбраната Володимир Гаврилов. Когато войната избухна, каза той, "поискахме огромни суми, веднага".

Разследване на "Ню Йорк Таймс" в цяла Европа показва как се е случило това и как политиката на Украйна, породена от отчаянието, е повишила цените и е допринесла за реализиране на печалба.

Мрежата на Пашински например купува оръжия и след това ги продава, после отново ги купува и отново ги продава, става ясно от класифицирани договори и правителствени документи, получени от вестника, заедно с интервюта с повече от две дузини настоящи и бивши правителствени служители и фигури от оръжейната индустрия.

С всяка сделка цените се повишават, както и печалбите на сътрудниците на Пашински, докато крайният купувач, украинската армия, не плати най-много. Използването на множество брокери по този начин може да е законно, но е изпитан начин за увеличаване на печалбите, който Пентагонът избягва.

Според служител, запознат с финансирането на Украйна по време на войната, голяма част от средствата, с които се захранва тази система, идват от европейска помощ. Но европейските и американските официални лица не желаят да обсъждат Пашински, тъй като се страхуват да не се окажат в унисон с руските твърдения, че украинското правителство е безнадеждно корумпирано и трябва да бъде сменено.

В частен план обаче те казват, че повторната поява на фигури като Пашински е една от причините американското и британското правителство да купуват боеприпаси за Украйна, а не просто да отпускат пари.

Пашински, който е ръководител на търговската група на украинската оръжейна индустрия, отрича да има какъвто и да е финансов интерес в оръжейния бизнес. На хартия той е прав. Но в Украйна документите невинаги отразяват действителността.

Служители от три различни части на украинското правителство, включително висш служител, отговарящ за доставките на оръжие, твърдят, че когато правителството иска да купува от "Украинска бронетехника", то преговаря с Пашински. "Той винаги се е грижил за това как е организирана тази компания", казва Гаврилов.

Украинската армия разчита в голяма степен на боеприпаси от съветски калибър, а такива в големи количества има предимно в страните от бившия съветски блок - сред тях има и такива, които не желаят да си навлекат гнева на Русия, като продават на Украйна. За да се получи достъп до тези доставки, са необходими изпитани мрежи, с които Пашински и екипът му разполагат.

Пашински отрича да е водил преговори за такива сделки и обяснява годините на скандали с руските кампании за дезинформация. "Никога не съм бил и няма да бъда олицетворение или символ на корумпирана система", казва той.

Той признава, че в момента тече наказателно разследване, но заяви, че то е мотивирано от погрешното схващане на държавните служители, че търговците на оръжие реализират несправедливо високи печалби. Той нарича себе си "отговорен гражданин на моята страна, който никога не я е предавал и няма да я предаде".

Що се отнася до телевизионните забележки на Зеленски преди години, "президентът просто е допуснал грешка", казва той. "Той също е не безпогрешен човек."

Недоброжелателите на Пашински казват, че той е спекулант. Групите за ефективно управление и политическите противници се оплакват от неговото възраждане. Но дори те са почти единодушни, че днешната среда на необходимостта от оръжие на всяка цена е идеална за Пашински.

И той дава резултати.

Всички са на негова страна

През 2015 г. на среща с Пашински е поканена служителка от отдела за военни поръчки на име Нели Стелмах. Той е значим персонаж в политиката. За кратко служи като началник на президентската канцелария - нещо като началник на канцеларията на Белия дом - а тогава е председател на парламентарната комисия по сигурност и отбрана.

Това му отрежда централна роля в надзора на покупките на оръжия в момент, когато Украйна харчи много, за да изгради военен бастион срещу Русия.

Поканата за срещата е изненадваща, защото г-жа Стелмах не купува оръжие, а несмъртоносни стоки. Тя си спомня, че когато пристигнала в офиса му, Пашински й казал да купи гориво от избран от него доставчик, а не от този с най-ниска цена.

Тя била изненадана. "Мислех, че трябва да се борим с враговете си, а не да крадем", казва тя в неотдавнашно интервю. "Когато отговорих, че ще работя по закона, започнах да имам проблеми", казва Стелмах. Пашински е накарал правителствени следователи да я разпитат, споделя тя.

Правителството все пак закупило горивото от предпочитания от Пашински доставчик. Той предостави на "Ню Йорк Таймс" правителствено писмо, в което се казва, че на избраните от него доставчици е плащано по-малко от предишните, но не се разглежда въпросът дали други доставчици биха стрували още по-малко. И въпреки че покупката на гориво се превъръща в моментна полемика, от нея не произтече нищо.

Това често се случва с Пашински. През годините криминалните разследвания на сделките му са били прекратени. Разследване за корупция, свързано с това дали е отчуждил фабрика за бонбони, се и провалило. Синът на Пашински е получил работа в държавен купувач на оръжие, а "Украинска бронирана техника" е спечелила държавни поръчки за минохвъргачки и бронирани машини, въпреки че има малко служители и няма производствени мощности. Семейството му си купува "Мерцедес" и "Рейндж Роувър" и живее в къща с площ 10 000 кв. м. в оградено имение с езеро и частна църква.

Системната корупция е постоянна грижа за американските и европейските лидери. Те искат да подкрепят Украйна в борбата ѝ срещу Русия, но се страхуват да хвърлят пари за политици, за които това е средство за лична изгода. Западът отдавна оказва натиск върху Украйна да изкорени корупцията, наричайки я предпоставка за присъединяването на страната към НАТО и Европейския съюз.

Когато групата Transparency International проучва системата за закупуване на оръжия в Украйна за доклада си от 2015 г., разследващите разглеждат конфликта на интереси при Пашински - крупна фигура в оръжейния бизнес и председател на комисията, наблюдаваща оръжейните сделки - като пречка за това изкореняване, твърди човек, работил по това разследване.

Избирателите оставят Пашински извън парламента през 2019 г., същата година, в която Зеленски встъпва в длъжност, обещавайки да се заеме сериозно с корупцията.

Почти веднага атмосферата на недосегаемост около Пашински изчезва.

Антикорупционното бюро на страната започва да го разследва по обвинения в "злоупотреба със служебно положение", показват съдебни протоколи, предоставени от украинската компания за данни YouControl. Следователите нахлуват в дома му в 7 ч. сутринта на 24 февруари 2020 г., пише Пашински във Facebook. Военните спират да възлагат значителни сделки на "Украинска бронетехника", а антикорупционни следователи нахлуват в офиса му, конфискувайки документи и твърд диск.

Скоро след като новият президент идва на власт, Пашински е арестуван заради епизод на насилие на пътя. Пашински е излязъл от колата си и е стрелял с пистолет във въздуха. Когато другият шофьор отговорил, като го ударил с бутилка по главата, той казва: "Бях принуден да го прострелям в крака". Съдия временно го поставя под домашен арест по дело, което все още е висящо.

Ерата на Пашински изглежда е приключила.

Възраждане

Когато през януари 2022 г. руските войски се струпват на украинската граница, Пашински вижда възможност. Войната изглеждаше неизбежна, а Украйна изпитва недостиг на оръжие.

През предходните 18 месеца Украйна е направила няколко големи покупки на оръжие. Преразглеждането на политиката на Зеленски е направило снабдяването по-прозрачно, но и по-малко ефективно. Старата система е изчезнала, но никой не може да измисли нова.

Пашински започва да казва на военните си познати, че ако го помолят, може да достави оръжие, твърдят правителствени служители.

Тогава телефонът звъннал и той бил поканен на среща с представители на министерството на отбраната, твърдят четирима запознати.

Големите доставки на НАТО все още не са започнали, а страната отчаяно се нуждае от боеприпаси съветски калибър. Най-важният доставчик, България, отказва да продава директно на Украйна от страх да не разстрои Русия.

Това прави Пашински особено ценен, твърдят служители. "Украинска бронетехника" има връзки в България.

Контактът на Пашински там е лице на име Калоян Станиславов. Според правителствени документи и бизнес партньори двамата са се познавали чрез литовски политик, който е бил осъден по обвинения в корупция.

Станиславов е успял да накара българските заводи да дадат приоритет на поръчките му. В началото на миналата година Станиславов е закупил почти всичкия наличен барут от един от най-големите производители, като е оставил конкурентите си да се борят.

Тъй като България не разрешава директни продажби на боеприпаси за Украйна, "Украинска бронетехника" сключва сделка със 70-годишния полски посредник Анджей Ковалчик. Той получава документи, в които като краен купувач фалшиво е посочена Полша, а не Украйна, сочат документите по сделката.

Данните показват, че оръжията са отишли от българските производители при Станиславов, след това при полския посредник, после при "Украинска бронетехника" и накрая при украинската армия. Транспортните записи за една от сделките показват, че украинска авиокомпания е превозила 265 000 килограма ракети, гранати и снаряди от България до Полша за доставка в Украйна.

С всяка следваща стъпка цените се увеличават, признава Станиславов в кратко интервю. Полският посредник, например, взема дял. "Той има някаква печалба. Разбира се. Защото това е компания", казва Станиславов. Ковалчик казва, че неговата компания взема само малка печалба от такива сделки.

Тези увеличения на цените могат да бъдат от полза за "Украинска бронетехника", тъй като тя начислява такси на украинската армия въз основа на покупната цена.

Според служител, запознат с разследването, украинските прокурори сега разследват тази мрежа и дали Пашински е получил подкупи от полския посредник. Пашински казва, че познава този човек, но не са имали финансови взаимоотношения.

Оръжейна лудост

Седмици след началото на войната "Украинска бронетехника" има държавни поръчки за десетки милиони долари за минохвъргачки, ракети, снаряди и гранати. Само през март 2022 г., според документите, Украйна се е съгласила да плати на компанията над 100 млн. долара.

Някои украински служители обвиняват компанията, че е повишила цените, като е участвала в търгове за закупуване на оръжия срещу държавни компании. Ако това е така, то не е изцяло по вина на Пашински.

В началото на войната украинското правителство е можело да запази антикорупционните си правила непроменени и да остави правителството да извършва покупките. Вместо това длъжностните лица са решили да привлекат възможно най-много оръжейни посредници и премахват някои правила за разкриване на информация.

Целта е да се използват възможно най-много източници и да се премахнат възможно най-много пречки. Резултатът е лудост. "Имахме случаи, в които две държавни компании се конкурираха за една и съща акция", спомня си заместник-министърът на отбраната Гаврилов.

Хиляди търговци се отзоваха на призива, казва Гаврилов. Но малцина от тях имат връзките на Пашински. Само 10-15 процента от тях са успели да намерят обещаните боеприпаси. Само около половината от тях са ги доставили, казва той.

Служителите са установили, че най-успешните доставчици са се вкопчили в старите начини на правене на бизнес. Пашински осигури важни доставки по-рано от съюзниците на Украйна, казва Гаврилов.

И той е категоричен, че хората, които са доставяли в този тежък период, не трябва да бъдат поставяни под въпрос в ретроспекция.

"Нека не пипаме хората за това, което са направили през февруари, март 2022 г.", казва Гаврилов. "Дори и да изглежда подозрително."