След точно три месеца Полша отвори отново границите си към съседните държави от ЕС. Ограниченията по границите с Литва бяха свалени още в петък, а от събота сутринта - и тези по границите с Германия, Чехия и Словакия.

За държавите извън ЕС това засега не важи, тъй като полското правителство е на мнението, че в някои страни, особено в Латинска и в Северна Америка, положението продължава да бъде тревожно. Запазва се и контролът по границите на Полша с Украйна, Беларус и руската област Калининград.

Отваряне с условия

Франция сваля повечето ограничения по границите си за граждани на ЕС от 15 юни. Това се предприема в съответствие с препоръките на Европейската комисия, обявиха от министерствата на вътрешните и на външните работи в Париж. Гражданите на държавите от ЕС, както и от Андора, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Ватикана могат отново да влизат в страната безпроблемно. Изключение правят Испания и Великобритания, за които остава в сила задължението за двуседмична карантина за пристигащите от тях. Същото изискване продължава да важи и в двете държави.

Намеренията на Франция са постепенно да отвори границите си за страните извън Шенгенското пространство от първи юли. Датата на отварянето ще варира според "здравната ситуация в различните трети страни" и ще съответства на договореностите, "които ще бъдат сключени дотогава на европейско равнище".

И Чехия отваря от понеделник границите си за гражданите на почти всички държави от ЕС, както и за Швейцария и Лихтенщайн. Това става възможно в резултат на благоприятното епидемиологично развитие, заяви пражкото министерство на здравеопазването. Въведеният временно заради пандемията граничен контрол към Германия и Австрия беше отменен още преди седмица.

Ограничения за рисковите държави

Забраната за влизане на територията на Чехия обаче остава за хората, живеещи в Белгия, Португалия, Великобритания, Швеция, както и за полското воеводство Силезия. Според властите, тези територии са рискови за зараза с коронавирус.

Норвегия също ще отвори от понеделник границите си за почти всички съседни държави, както съобщи правителството в Осло. Пристигащите от Дания, Финландия и Исландия ще могат да влизат без проблеми, само по отношение на шведите има регионални правила: засега се допускат само хора от остров Готланд, тъй като в другите региони на Швеция нивото на зараза още не достигнало "приемливи равнища".

Материалът е публикуван ТУК