Американската Камара на представителите приключи работата си за деня след като гласува "за" импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп по две обвинения, на маратонско заседание от около 11 часа и 50 минути, предаде ДПА. Държавният глава е обвинен в злоупотреба с власт - заради натиска срещу, Украйна и във възпрепятстване на работата на Конгреса при разследването.

В подкрепа на първото обвинение гласуваха 230 конгресмени срещу 197 против, второто също беше подкрепено с мнозинство - 229 срещу 198 гласа. Трима конгресмени не участваха в гласуването. Нито един републиканец не подкрепи процеса по импийчмънт. Междувременно двама демократи гласуваха "против" по първото обвинение и трима по второто.

Крайното решение за отстраняване или за оставането на власт на Доналд Тръмп ще бъде взето от Сената. Там мнозинството принадлежи на Републиканската партия. Поради това, че именно тя излъчи Тръмп за поста, според повечето прогнози вероятността той да бъде отстранен е много малка.

Пред свои привърженици в щата Мичиган президентът нарече гласуването политическо самоубийство за Демократическата партия и конституционна пародия. Той  каза още, че по този начин демократите се опитват да "отменят" вота на милиони американци, предаде Франс прес. Тръмп осъди и "омразата" на "радикалната левица" в Конгреса.

На митинга в Мичиган вицепрезидентът Майк Пенс каза, че демократите се опитват да отстранят Тръмп от поста, защото разбират, че е невъзможно да го победят на избори.

Говорителят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси обаче заяви, че президентът представлява "заплаха" за националната сигурност и Демократическата партия "не е имала избор", освен да задейства процедурата по импийчмънт.

"Трагично е, че безразсъдните действия на президента направиха процедурата по импийчмънт необходима. Той не ни даде избор", заяви Пелоси при дебатите.

"Това е свършен факт, президентът е нарушил конституцията. Факт е, че президентът представлява заплаха за нашата национална сигурност и за нашите избори", заяви тя.

Доналд Тръмп е третият американски президент, подложен на импийчмънт. Другите двама са демократите Андрю Джаксън и Бил Клинтън, съответно през 1868 г. и 1998 г. Републиканският президент Ричард Никсън също беше подложен на процедура по импийчмънт, но подаде оставка преди тя да завърши, във връзка с аферата "Уотъргейт".