На фона на протестите с искане на оставка на правителството беше проведена Националната конференция на ГЕРБ. Депутати, министри, общински съветници и кметове изпълниха двора на "София Тех парк". Конференцията се проведе открито небе заради пандемията с коронавирус. На нея присъстват над 3000 души.

Фотогалерия от събитието вижте тук >>

Часове преди началото пиарът и политически говорител на Борисов - Севделина Арнаудова, си подаде молбата за напускане на Министерския съвет. Тя уточни, че напуска работата си към премиера, но отива в централата на ГЕРБ - за подготовка на предстоящите избори.

Конференцията откри кметът на Враца Калин Каменов. Той призова съпартийците да бъдат смели, отговорни и единни - да не допускат "да се обръща колата, та да търсим пътища". Той обърна внимание, че скоро част от тези, които протестират, ще се върнат обратно в чужбина, а за ГЕРБ ще остане отговорността да се справя с проблемите в държавата.

"Опитът за превръщането на кризата от здравна в политическа може да доведе до тежки последствия, които съм сигурен, че всички отговорни граждани искаме да избегнем. Искаме сигурност и предвидимост за нашата страна. Да си силен означава не да умееш да падаш, а да умееш да ставаш", каза Каменов.

Снимка: БТА

След него на сцената излязоха кметът на Дулово Юксел Ахмед и председателят на СДС Румен Христов.

Снимка: БТА/АП

"Десницата е тази, която начерта европейското бъдеще на България, тя е гаранция за демократичните промени у нас", заяви Румен Христов. Той изрази съмнения дали съществува гаранция, че евентуално служебно правителство ще приключи в рамките на конституционно установения срок и обърна внимание, че протестиращите досега не са посочили на какви политики ще заложат, ако вземат властта - "кой ще бъде премиер, каква ще бъде данъчната политика, как ще бъде решен въпросът е коронавируса".

Снимка: БТА

След тях евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков изрази задоволство от това, че вижда толкова много съпартийци на едно място, като каза, че ако човек гледа само телевизия, би останал с погрешно впечатление, че партията се топи. 

Снимка: БТА

На трибуната излезе и лидера на коалиционния партньор ВМРО Красимир Каракачанов.

"Какво ще бъде новото правителство? Каква е програмата? Каква е философията? Какво правим с всички онези неща, които са важни за нацията, но не ги чувам? За мен реформата не означава да променяме Конституцията и да въвеждаме еднополовете бракове, както иска един от лидерите на протеста. Това не е реформа. Въпросът е да кажеш не само какво ти харесва, а как да го промениш. Аз не чувам как", каза Каракачанов.

Снимка: БТА

В края на изказването на Каракачанов в София Тех Парк пристигна и премиерът Бойко Борисов. Той взе думата веднага след като коалиционният партньор приключи изказването си.

Снимка: БТА

В началото министър-председателят припомни някои от успехите на правителството - вдигане на брутния вътрешен продукт с милиарди на година, високото позициониране на страната сред най-бързо развиващите се държави в статистиката на Европа.

"Финиширахме за последно втори или трети с Естония за най-малък външен дълг. Справихме се и най-добре с пандемията. Затова заложихме и толкова на възнагражденията за хората на първа линия. А кои ни обвиняват? Когато влязохме във властта, контрабандата беше 34%. Свалихме я до под 3%", каза Борисов.

Той отново обърна внимание на критиките отляво, като подчерта свободата, която дава на демонстрантите за изразяване на мнението им: "На протеста на БСП видяхме маса руски знамена. Те не видяха ли какво се случи в Русия на протестите там? Други бяха с американски знамена, видяхте ли какво стана в САЩ? Други бяха с европейски, видяха ли какво стана в Берлин?"

Снимка: БТА

Борисов призна, че усеща напрежение в обществото, но не заради "добре свършената работа, а заради изостреното чувство за справедливост". По въпроса за главния прокурор той каза, че ако ГЕРБ бяха номинирали техен представител, щяха да търпят още по-силни критики и добави: "Ще кажа само една дума - не моят подпис стои под указа на президента Радев".

Бойко Борисов отрече да се страхува от служебно правителство на държавния глава, тъй като това вече се е случвало и ГЕРБ са печелили изборите.

"Какъв ни е проблемът? Никакъв! Но без Народно събрание не могат да се свършат следните неща", каза премиерът, след което извади списък и изреди:

 • Не може да се въведе извънредно положение, ако пандемията нарасне
 • Не могат да се вземат заеми, ако икономиката блокира
 • Не могат да се направят промени в законите за нови мерки за хората и бизнеса
 • Не могат да се удължат сроковете за данъците
 • Ако се открие ваксина и има търгове от ЕС, само парламентът може да даде правомощия на здравния министър за сключване на споразумение.
 • Без Народно събрание няма актуализация на бюджета и не могат да се направят отлаганите до момента плащания
 • Няма да има бюджет за 2021 г. - няма да има актуализация на заплати, добавки за майки, пенсионери, социални служители
 • Няма да има данъчни закони за 2021 г. и не могат да бъдат ратифицирани заеми по инструмента "Шуър"
 • Няма как да се увеличат парите за безработица, по мярката 60/40 и ако се наложи, да се затворят отново училища и детски градини
 • Няма да има промени в образователните закони за дистанционно учение, учебната година може да е загубена, а за учителите да няма увеличение на възнагражденията
 • Не може да се приеме Законът за индустриалните паркове, а така се губят възможностите за чуждестранни инвестиции
 • Няма да могат да се приемат промените в Изборния кодекс - за машинното гласуване, купуване на машини, техният брой и конкретните срокове

По същество дали ще подаде оставка Борисов каза: "Не желая държавата да бъде разединена, имаме коалиционни партньори и споразумение, подписали сме, че трябва да изкараме мандата".

Той вметна отново за свършената работа - "спряхме толкова много контарабандисти, олигарси, на които им нарушихме комфорта".

Борисов повтори за пореден път: "Ние от ГЕРБ с ДПС коалиция не сме правили и никога няма да правим. Конгресът е приел решение за БСП - приемливите ни партньори са Патриотите и СДС".

Премиерът изказа и вижданията си за демократите: "Не знам дали Христо Иванов, който се има за десен, дали си дава сметка, че връща точно тези хора на власт, срещу които се бори. За мен си давам сметка и ГЕРБ като партия няма да допусне тези коалиции".

Борисов каза, че е събрал елита на партията, за да каже: "По всяко време съм готов да си тръгна, правил съм го и не искам заради мен да има напрежение, не съм Радев да се радвам, когато затварят кръстовища".

Той бе прекъснат от събралите се партийци с възгласи "Не". На тях обаче отговори:

"Какво не сме направили добре, от какво да се срамуваме, всичко е направено, аз ще продължа разговорите с коалиционните партньори и ще предложа вариант, включително аз да си тръгна и да продължи правителството, ние трябва да поработим със структурите, на места има дерибеи. Това правителство може да остане, да има парламент, а тези, които са водачите на протестите да дойдат и да кажат как го виждат", покани протестиращите Борисов.

Министър-председателят подчерта, че ще се работи върху всякакви варианти.

"Още днес щях да кажа датата, в която си подавам оставката, но искам да говоря с моите колеги и приятели", каза още веднъж Бойко Борисов.