Кънчо Стойчев призна, че се чувства омърсен дори само като коментира скандалите от последните дни на върха в МВР, излезли на бял свят след акцията и арестите в Агенция "Митници" и след снимките на вече бившия главен секретар на МВР. Всъщност главният полицай на държавата се оказва добър познайник с контрабандисти, за които всички знаят, че са контрабандисти, но никой не арестува", диви се анализаторът в интервю за Dir.bg. И е категоричен, че би съкратил цялата система на вътрешното министерство. "Това се лекува само с много радикални мерки. Колкото и скандално да прозвучи - аз бих разпуснал МВР! Бих го разпуснал изцяло, бих го съкратил основно", казва Кънчо Стойчев. Според него ПП няма да се срине заради скандалите от последните дни, но дистанцията с ГЕРБ ще се увеличи от 8-9 до 15-20 депутати. След вота и две партии няма да са достатъчно за мнозинство, но кой ще е третият, анализаторът не се нае да прогнозира. В едно е сигурен обаче - че всички политически формации на изборите ще са губещи. "Не се сещам кой може от кочината да излезе чист. Няма такъв сценарий", категоричен е социологът. "Най-вероятно ще се увеличава пропастта между избиратели и депутати. Но докога ще се увеличава, и аз не мога да ви кажа, защото, според мен, тя вече е толкова голяма, че двата й края не се виждат", коментира Кънчо Стойчев.

- Наблюдаваме акция в Митниците, арестувана шефка, дискредитиран бивш вече главен секретар, снимки с него, с разследвани за контрабанда и с бивш вътрешен министър, обиск за пране на пари в офиси на депутата Настимир Ананиев. Какво е всичко това - предизборно дискредитиране и елиминиране на съперника ли?

- От всичко по малко. Много, много е безобразието наистина. Стават ясни неща, които са потресаващи. Всъщност главният полицай на държавата, главният секретар на МВР, който е най-висшата професионална длъжност в МВР, се оказва добър познайник с контрабандисти, за които всички знаят, че са контрабандисти, но никой не арестува. Напротив, ходи на сауна гол с тях, получава подаръци - какво е правил с тези хора? Защо? Как може да имаме такъв главен секретар? Става ясно, че с тези хора са се виждали, едва ли не, половината управляващи от така наречените поддръжници на Промяната. Това ли е промяната, която те ни носят? Всичко това са покъртителни сцени. Това се лекува само с много радикални мерки. Колкото и скандално да прозвучи - аз бих разпуснал МВР! Бих го разпуснал изцяло, бих го съкратил основно.

- Ако наблюдаваме подобно поведение на върха, какво остава за нивата по структурата по-надолу?

- Цялата тази структура е за разпускане и съкращаване. Това е единственото лечение, което може да се проведе. Всички знаем открай време, че няма крупно престъпление, крупна далавера, в която да не участва, по един или друг начин, МВР или МВР-служители или звена. Гърмим и крещим, че имало корупция в България. Това не е точно така. Ние не наричаме нещата с истинските им имена. Корупция има там, където има големи пари. В България големи пари няма. В България има кражби. Когато една банка бъде обрана от бандити, ние не казваме, че това е корупция, а казваме, че това е кражба. В случая, изглежда, ни обират Митниците, което е нашата банка, на гражданите - това е една от нашите банки, която храни и здравеопазване, и образование, и т.н., каквото е необходимо за държавата. Това са кражби, това са крадци! Не става дума изобщо за корупция. Ние храним 68 000, ако не ме лъже паметта, служители на МВР. Това е най-голямото звено в България. Няма по-голяма структура. Ние нямаме толкова учители, нямаме толкова лекари, армията ни е една трета от МВР. Е, за какво ги храним - за да ни стане по-спокойно или да може да се скрива контрабандата и да се участва в контрабанда, в престъпления?

- Това се случва на старта на предизборната кампания и срива още доверието на гражданите в МВР, това замерване със снимки, с пачки, какво трябва да покаже на избирателите - че всички са маскари?

- Най-вероятно ще се увеличава тази пропаст между избиратели и депутати. Но докога ще се увеличава, и аз не мога да ви кажа, защото, според мен, тя вече е толкова голяма, че двата края на пропастта не се виждат. Само един хоризонт имаме отпред. Дано хората да не се обезверят още повече и да гласуват. Разбирам колко е трудно човек да вземе решение за кого да гласува. Като че ли избор ние нямаме, но трябва да се гласува и трябва да се търси начин поне да гласуваме не за хора, които ни обещават как ще правят реформи и вече 35 години променят съдебната система, която изобщо не ни е проблем, а за хора, които спазват законите. Не ни трябват хора, които променят законите - трябват ни хора, които спазват законите.

- Имат ли достатъчно съпротивителни сили ПП-ДБ, според вас, да оцелеят след тези удари и числово как ще се изразява това на вота, защото тези акции тях дискредитират?

- Дискредитират ги по един много категоричен начин. Най-вероятно ще наблюдаваме отлив от тези избиратели. Но далеч съм от мисълта, че ПП ще се срине. Има си хора, които, като слепи коне с капаци, гласуват и не искат да видят истината в очите. Такива винаги е имало в България, има ги и по света. Най-вероятно ще има един отлив и ножицата между ГЕРБ и ПП ще се разшири. Разликата от 8-9 депутати в този парламент може би ще отиде на 15-20 депутати, която вече ще е категорична и безапелационна. Същевременно обаче не виждам как някой ще добие възможност да управлява сам. Няма да е възможно вероятно и две партии заедно да направят мнозинство.

- Ако ГЕРБ и ДПС бъдат двете партии, които тръгнат да сформират следваща управленска конфигурация, кой ще бъде третият? Възможно ли е те отново да се съберат с ПП-ДБ след всичко, на което сме свидетели?

- Все пак в началото на кампанията сме. Ще се появят и нови играчи. А колкото до това какво е възможно - в България след последната сглобка отговорът е, че всичко е възможно у нас.

- А от новите играчи вие кого следите с по-голямо внимание? Има ли такъв?

- Не, аз не виждам все още, тъй като има и време за регистрация на партии, на коалиции. Да говорим за края на един мач, на който не му знаем участниците, не би било много редно.

- А кой нареди кабинета "Главчев", според вас, защото се чуват различни упреци и версии? ПП-ДБ и част от опозицията откриват намеса на ГЕРБ и ДПС, други твърдят, че има и президентско присъствие? Как ви изглежда този кабинет и може ли да внесе известно спокойствие в следващите месеци?

- Според мен, до голяма степен Димитър Главчев сам си го е правил този кабинет. С което не искам да кажа, че не се е допитвал и не е водил консултации, това е нормално. Но в голямата си степен това е кабинет, направен от него. Моето мнение за него е, че той е един напълно уравновесен, нормален човек, който искрено декларира, че иска да проведе изборите по един честен и достоен начин, и да се справи служебният кабинет честно и достойно. Дали ще му се удаде, това е друг въпрос. Но аз лично нямам колебания в намеренията на този човек. Той едва ли ще играе политизирана роля. За мен това е един интелигентен, напълно способен човек, с добри шансове да се справи.

- Мислите ли, че е възможно някоя политическа формация да излезе чиста от цялата тази центрофуга след вота?

- Не се сещам кой може от кочината да излезе чист. Няма такъв сценарий. За съжаление, много е мръсно всичко и даже като седим в момента и го обсъждаме с вас, аз се чувствам вече омърсен.