Между откриването на табела на белградското летище "Никола Тесла", с която ще бъде отбелязано началото на модернизацията на летището от френската компания "Венси еърпортс", и обръщение към гражданите заедно със своя домакин Александър Вучич край Паметника на благодарността към Франция в парка Калемегдан, френският президент Еманюел Макрон, който пристига днес на двудневно посещение в Сърбия, ще има и редица официални срещи, съобщава Танюг.

Сред предположенията за това какво той носи в дипломатическото си куфарче е, че той идва в Белград, за да види дали има възможност за възобновяване на диалога между Белград и Прищина, предава БТА. Според някои анализатори неговата визита е част от стремежа Франция да укрепи присъствието си в региона. Други смятат, че част от дневния ред на Макрон е да се наложи като лидер на Европейския съюз.

Във всеки случай е сигурно, че посещението на президента на Франция, първото от декември 2001 г. след визитата на тогавашния президент Жак Ширак, е голямо събитие и за Сърбия то ще бъде важно и от политическа, и от икономическа, и от културна гледна точка и ще повлияе на укрепването на двустранните отношения и на свързването на двата народа.

Известно е, че Косово ще бъде сред темите на разговорите, още повече, че пропадна срещата на тази тема, която трябваше да се състои на 1 юли в Париж по инициатива на Франция и Германия. Танюг отбелязва, че Макрон няма, както правят обикновено европейските лидери, след Белград да посети Прищина, което според анализаторите означава, че неговото отношение към Прищина се е променило, особено след като властите в Косово отказаха да отменят наложените от тях мита. Анализатори посочват, че Макрон оставя настрана политиката на разширяване, но в Белград ще подкрепи политиката на реформи и политиката на европейски път на Сърбия.

Вестник "Новости" цитира изявления от Елисейския дворец, според които Макрон идва с посланието, че на мястото на Сърбия е в ЕС и Франция подкрепя европейската интеграция на Белград, както и това, че процесът на разширяване и вътрешната реформа в ЕС трябва да вървят успоредно.

Френският посланик в Белград Федерик Мондолони заяви, че визитата на Макрон показва нов интерес на тази страна към Западните Балкани и желание да бъде даден нов стимул на двустранните отношения със Сърбия като пръв партньор в региона. По време на визитата ще бъдат подписани 20 споразумения, които са предимно в икономиката, но и в сферата на военната техника и на културата.

Макрон пристига в Сърбия не само с политически съветници, но и с делегация бизнесмени и наред със съживяването на политическия диалог може да се очаква и укрепване на икономическите връзки между двете страни, чийто стокообмен от 2013 г. нараства с над седем процента годишно. Анализатори посочват, че в този смисъл може да се очаква някакво конкретизиране във връзка с проекта за белградското метро, както и по отношение на нови инвестиции на Франция в сръбската инфраструктура, енергетика и други области.