Историята за лозарската корона с петолъчка започва ден преди това в далечната 1973 година в Плевен. На 13 февруари в града пристига държавният глава и комунистически лидер Тодор Живков. Хиляди плевенчани са излезли на улицата, за да посрещнат височайшия гост. Живков върви в центъра на града, заобиколен от местните партийни величия, и маха с ръка за поздрав към народа.

Вижте снимки >>

13 февруари 1973 г.: Посрещане на Тодор Живков в Плевен

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Първият в държавата открива фабрика "Мизия". За да отрази събитията, тук присъства малка армия от журналисти. Сред тях е и фоторепортерът Иван Григоров, тогава на 26 г., пристигнал като асистент-оператор с екип на "Студиото за документални и игрални филми", за да заснеме визитата на Тодор Живков.

Тодор Живков и Пенко Герганов в Плевен

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

"Партийните активисти се въртяха около него, гледаха го в устата, готови на мига да реагират. Имаше страшно много хора, които искаха да се доближат до Живков, но охранители с бомбета бяха направили дистанция от него", спомня си Иван Григоров.

Живков тържествено прерязва лентата и лисва менчето с вода сред овациите на работниците.

Тодор Живков прерязва лентата за откриване на шивашката фабрика в Плевен

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Тодор Живков лисва менчето с водата за откриването на шивашкия завод в Плевен

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Хората ликуват от присъствието на Първия, дошъл в града при тях. Издигнати са лозунги, които зоват за "Борба за изпълнение на плана за 1973 година".

Възсторжени плевенчани поздравяват Тодор Живков

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

По това време Иван Григоров успява да направи и култова снимка.

"Тогава стана голям калабалък и аз се озовах точно зад гърба на Живков. С голям риск реших да снимам голото му теме. В този момент той си вдигна и двете ръце за поздрав към народа. Получи се емблематична снимка, на която хем не му се вижда лицето, хем не може да го сбъркаш с друг. Но ако ме бяха видели ченгетата как го снимам в гръб, най-малкото, което можеха да ми направят, беше да ми вземат лентата", разказва Григоров.

 

13 февруари 1973 г.: Култовата снимка в гръб на Тодор Живков в Плевен

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

В програмата на Живков е партийно събрание с местния актив на БКП.

13 февруари 1973 г.: Тодор Живков с Пенко Герганов и Иван Бешев се качват на трибуната за партийното събрание

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На трибуната с Тодор Живков е членът на ЦК на БКП Пенко Герганов и първият секретаря на БКП в града Иван Бешев, а зад гърба им е поставен огромен лозунг с надпис: "На упорита работа и борба за изпълнение решенията на декемврийския пленум на ЦК на БКП!".

Лозунгите по това време са неразделна част от битието на народа. Няма предприятие, в което да няма изписани с големи букви партийните повели на БКП, както и портрети на Георги Димитров, Ленин, Леонид Брежнев или Тодор Живков.

Партийното събрание в Плевен

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

13 февруари 1973 г.: На събрание на плевенския партиен актив

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Събранието свършва късно вечерта, но журналистите не са забравени, отварят стол и ги нахранват. Визитата в Плевен на Тодор Живков продължава на Трифон Зарезан, професионален празник на лозаря още от 1962 г. с министерско постановление. Според българския обичай в празничния ден стопаните излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Такава е традицията и до днес.

Тодор Живков трябва да зареже лозовите масиви на Института по лозарство и винарство в Плевен.

14 февруари 1973 г.: Посрещане на Тодор Живков на лозето

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

"Беше едно гадно време, газим в кал. Рота войници мина покорай нас и провери със специални устройства за мини лозята, преди да дойде Тодор Живков. Изведнъж видях корони от лозови листа, а на върха им петолъчка. Такова нещо не бях виждал и веднага започнах да снимам", спомня си Григоров.

14 февруари 1973 г.: Тодор Живков зарязва лозята в Плевенско

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Оказва се, че короните са за Тодор Живков и останалите ВИП гости от София - академик Ангел Балевски и академик Панталей Зарев. Както традицията повелява, жени в носии ги посрещат с питка и бълици с вино.

Посрещат Тодор Живков с питка на лозето край Плевен

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Царят на лозята - Тодор Живков

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

"Цар на лозята", естествено, е Тодор Живков.

Тодор Живков като Цар на лозята

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

"Връчиха му косера, с който се зарязва лозето. С короната с петолъчка се завря в храстите и започна ритуала. Беше доста смешен с тази корона, но всички го гледаха с възторг как се справя с ритуала. По това време дойде правителственият фотограф Димитър Алтънков, който редовно тормозеше и строяваше репортерите, при отразяването на събития. Като видя цялата картина с короните с петолъчки, веднага ни отправи закана никой да не снима. Аз обаче вече бях успял да изщракам цял филм и бързо го скрих. Така запазих тези снимки, без да ги показвам, до падането на режима", спомня си Григоров.

Тодор Живков разязва лозята

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

След церемонията на лозето последва кратка раздумка с народа там. Това беше характерно за Тодор Живков по време на цялото му управление за да демонстрира, че и той е "човек от народа". Така завършва висшочайшата визита в Плевен.

14 февруари 1973 г.:Възсторжено посрещане на Тодор Живков на лозарските масиви край Плевен за заразявнето на лозята на Трифон Зарезан

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

14 февруари 1973 г.: Тодор Живков говори със специално облечените в народни носии жени на лозето

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Последното зарязване на лозе от Тодор Живков е през 1998 г., вече свален от власт и с присъда. Винопроизводители от Врачанско го канят за зареже лозята. За да излезе от София, защото е под домашен арест, е поискано специално разрешение. Денят е слънчев и топъл. Тодор Живков съблича сакото и останал само по риза, подрязва лозето. Два месеца след това той влиза в Правителствена болница, а после изпада в 20-дневна кома. Смъртта му настъпва на 5 август 1998 г.

Тодор Живков управлява България цели 33 години. Той е най-дълго задържалият се на власт комунистически лидер в цяла Източна Европа. Живков бе вторият след Ерих Хонекер в ГДР, който беше свален по време на събитията, последвали падането на Берлинската стена и рухването на комунизма. В България това стана с безкръвен преврат през есента на 1989 година. Живков обаче бе първият от всички свалени източноевропейски комунистически диктатори, изправен на съд. През 1992 година той получи осъдителна присъда за присвояването на 21.5 млн. лева, по тогавашния курс - около 24 млн. щатски долара. Съдът го осъди и за това, че е раздавал на комунистическия елит автомобили, апартаменти и вили на смешно ниски цени. Тодор Живков бе осъден на 7 години затвор, но поради влошеното си здравословно състояние изкара част от присъдата си под домашен арест до смъртта си на 86-годишна възраст.