Представители на обединената руска партия "Справедлива Русия - За истината" (СРЗИ) и политолози, близки до президентската администрация, обсъдиха перспективите партията да стане втора на парламентарните избори наесен. Изводът бе, че СРЗИ трябва да намери образа на своя враг. Веднага обаче се откроиха разногласия по въпроса не само сред експертите, но и сред партийците, пише "Комерсант", цитиран от БТА.

"Справедлива Русия" е четвърта сила в руския парламент след партията с мнозинство "Единна Русия", комунистите и либералдемократите. В понеделник тя се обедини с формациите "Патриоти на Русия" и "За истината", създавайки нова лявопатриотична организация. Негови източници сочат, че зад идеята за обединението стои правителството на президента Владимир Путин.

Основният въпрос е колко гласове ще събере новата партия, изтъква изданието. Анкетите на центъра ВЦИОМ показват засега подкрепа от 10-11 процента.

На кръгла маса вчера аналитикът Олег Бондаренко препоръча на СРЗИ да намери "ясен образ на врага" и протестира срещу изразено от активист намерение партията "да работи" срещу комунистите. Ако СРЗИ избере за враг руската компартия или либералите, или пък опозиционера Алексей Навални, няма да постигне добър резултат, "защото в очите на хората врагът е системата" в Русия, заяви експертът.

Според политолога Олег Матвейчев обединената партия със сигурност няма да види второто място на изборите, ако тръгне срещу властта. Протестният електорат в Русия е най-много 20-30 на сто, а с този протест вече се обвързват и комунистите, и либералдемократите, и извънпарламентарни партии, посочи той.

Борбата срещу "Единна Русия" ще е самоубийство за СРЗИ, особено ако "единните" сложат начело в листите си действащия президент, смята наблюдателят Алексей Макаркин. Според него СРЗИ може да избере за враг само комунистите, но за нея днес е най-важно не да воюва с някого, а да разработи "собствена положителна програма, добавя "Комерсант".

Курсът на "Единна Русия" остава същият - да обира хората и да произвежда нечестни избори, заявява пред "Свободная преса" лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов.

Партията на властта "пренарежда редиците си, най-вече като укрепва своите двойници" в парламента, казва той. Лидерът на либералдемократите Владимир Жириновски с неговите антисъветски и русофобски изявления не слиза от телевизионните екрани. А водачът на СРЗИ Сергей Миронов и занапред ще паразитира върху лозунги, искания за социална справедливост, но същевременно ще подкрепя текущия финансово-икономически курс, прогнозира Зюганов.

Идеолозите на СРЗИ обещават "да вземат в социалистическото бъдеще най-доброто от социалистическото минало" на Русия и открито заявяват, че уважават Сталин и Дзержински. Какви избиратели ще спечелят с тази риторика? - пита се "Взгляд".

"Социалната справедливост и социализмът все пак са различни понятия", цитира електронният вестник политолога Фирдус Алиев, според когото, така поставен, въпросът може "да отпъди потенциални избиратели".

По думите на Олег Нилов, депутат от "Справедлива Русия", обединените леви ще търсят подкрепа от комунистите в новата Държавна дума, за да променят рязко икономическия курс на Русия. С цел да унищожи "социалната пропаст между абсолютното мнозинство трудещи се, пенсионери, обикновени граждани - 80-90 на сто от населението" и елитите СРЗИ ще представи 10-15 законопроекта, които опонентите й наричат популистки, а самата партия - народни, заяви той на вчерашния форум.

СРЗИ ще иска отмяна на последната пенсионна реформа, вдигнала възрастта за пенсия, изтегляне на средствата от офшорките, отваряне на държавния резервен Фонд на благосъстоянието и други мерки - "трябва без революция да заровим пропастта между богати и бедни", обясни Нилов.

В идеологически план партиите от "четворката" в руския парламент са почти неразличими - всички са патриоти, всички са за пазарна икономика със социален уклон. За разлика от "Единна Русия" комунистите и "справедливите" са вписали в програмите си думата "социализъм", но освен тези ритуални заклинания въпросните партии не правят нищо социалистическо, пише автор на агенция РОСБАЛТ.

Тези партии не се борят с властта, тоест с партията на едрия капитал. Те са част от голямата партия на властта, чийто върховен ръководител се намира в Кремъл. Обединителният конгрес на "Справедлива Русия", "Патриоти на Русия" и "За истината" показа, че в навечерието на изборите, със засилването на икономическата криза властта все повече търси ясно формулиран националсоциализъм, се казва в анализа.

Терминът националсоциализъм е тясно обвързан с нацистката партия в Германия, но тя де факто се превърна в партия на едрия капитал, политически опряна на дребната буржоазия, интелигенцията и голяма част от работниците. Всъщност в Третия райх бе изградена националкапиталистическа система. А в днешна Русия по-скоро националкапиталистическа е голямата партия на властта - четирите главни сили в Държавната дума. Особено "Единна Русия" и либералдемократите с традиционната им антикомунистическа риторика. Докато комунистите и "справедливите" са по-скоро социалнационалистически организации, разсъждава коментаторът на РОСБАЛТ.

Търсенето на социализъм в Русия все повече ще расте, а никой от днешните властници не се кани да установи такъв строй - казвал го е неведнъж примерно Владимир Путин. И в отговор началството започва да търси социална демагогия, обяснява авторът последните промени в "голямата партия на властта".