Във времена на несигурност, особено когато имаш за съсед "султан" Ердоган, много българи очевидно копнеят за "силна ръка", казва проф. Трьобст.

ДВ: Проф. Трьобст, изненада ли Ви фактът, че кандидатът на социалистите Румен Радев спечели президентските избори в България?

Трьобст: Да, доколкото социологическите проучвания предричаха победа на Цецка Цачева. Но изглежда, че времето на надеждните прогнози, съставяни въз основа на допитвания до общественото мнение, отминава - при това в глобален мащаб. Ще дам само два примера: Брекзит и Тръмп. Но преднината на Радев е определено поразителна.

Вярно е, че кандидатката на ГЕРБ изглеждаше някак безцветна, но за победата на посткомунистическия бивш военен трябва да има и други причини. Роля е изиграла със сигурност неговата проруска ориентация, както и военната му кариера. Във времена на несигурност, особено когато имаш за съсед непредвидимия "султан" Ердоган, много българи очевидно копнеят за "силна ръка".

ДВ: Още в деня след изборите премиерът Бойко Борисов депозира в парламента оставката на своето правителство. Как ще коментирате това негово решение?


Трьобст:
 Трудно ми е да определя точната причина за тази стъпка. Борисов е може би фрустриран. Или пък го прави от инат. А може да има и нещо трето, което ние не знаем. Ако обаче по този начин Борисов се надява да извоюва убедителна победа на евентуални предсрочни избори, това определено е много опасен ход.

ДВ: Ще предизвика ли, според Вас, оставката на Борисов нова фаза на нестабилност?

Трьобст: Зависи от това какво ще се случи до предсрочните избори. А те трябва да се проведат възможно най-скоро, включително защото след по-малко от 14 месеца България ще поеме за първи път ротационното председателство на ЕС. Никое българско правителство не може да си позволи да пропилее този шанс.

ДВ: Как, според Вас, би могло да изглежда следващото българско правителство?

Трьобст: Не знам дали Борисов няма да представи сега всичко като свое лично решение и така да преотстъпи инициативата на някого от по-задните редици в ГЕРБ. Възможно е също така той да продължи временно да изпълнява премиерските си задължения. От гледна точка на политическата хигиена би било най-добре да бъде излъчено технократско правителство, в което да са представени различни партии. Един такъв кабинет обаче няма да има особена тежест на равнище ЕС и НАТО.

ДВ: В този ред на мисли - как ще се отрази резултатът от тези избори върху българската външна политика?

Трьобст: Тя неизбежно ще се окаже парализирана. Но едва ли ще се стигне до някаква сериозна промяна на курса, тъй като правомощията на българския президент са в това отношение ограничени. Отсега е ясно обаче, че в лицето на Борисов германската канцлерка Меркел губи един относително надежден съюзник. А България ще загуби, поне временно, част от своята тежест в ЕС.

Интервюто е публикувано тук>>