Докато Великобритания се измъчва с въпроса дали да напусне ЕС, някои избиратели в един древен английски град имат послание към политиците в Лондон: "Не предавайте Брекзит!".

Лабиринтът на кризата с европейското членство, в който попадна Обединеното кралство, приближава към своя край с изключително разнообразен избор от варианти, в това число Брекзит без сделка, сделка в последната минута, предсрочни избори, или отлагане и нов референдум.

В Честърфилд, северен английски град, привърженик на Брекзит, който може да понесе икономически удар, ако Великобритания изпадне от ЕС, някои избиратели са категорични, че биха предпочели излизане без сделка и че ще обърнат гръб на политиката, ако Брекзит бъде осуетен..

"Трябва да е Брекзит без сделка - нито ще умрем от това, нито ще рухнем. Ние сме Велика Британия, спомнете си!", каза 70-годишната Валъри Куигли, привърженик на Брекзит, която по традиция гласува за Консервативната партия на премиера Тереза Мей. Куигли, която от 26 години държи магазин за дамско облекло, твърди, че Мей се справя добре при тежки обстоятелства.

"Ако някой друг смята, че може да се справи по-добре от Тереза Мей, нека да се пробва. Според мен Брюксел и ЕС са уплашени до смърт, че си тръгваме", добави тя.

Макар и недостатъчно представителна извадка, отговорите на хората от Честърфилд показват разлома между 17,4-те милиона избиратели, подкрепящи Брекзит, и елита в Лондон, който като цяло смята Брекзит за нещо вредно.

Мей, някога неохотна привърженичка на членството в ЕС, която спечели премиерския пост в смута след референдума за Брекзит през 2016 г., е предупредила, че неизпълнението на народния вот ще застраши социалната кохезия, подкопавайки доверието в британската демокрация.

РАЗДЕЛЕНА НАЦИЯ

В стъпка, която може да наруши вековна конституционна договореност, някои депутати искат да отнемат от правителството контрола върху Брекзит, за да не допуснат икономически катастрофалното според тях напусакане без споразумение.

През 2016 г. 51,9 процента от избирателите подкрепиха излизането от ЕС, докато 48,1 процента гласуваха за оставане.

Социологическите проучвания показват, че Обединеното кралство остава дълбоко разделено, макар че сега незначително мнозинство подкрепя оставането.

Изследванията сочат, че много малко избиратели, подкрепящи Брекзит, са променили мнението си и че макар според някои анкети да има признаци за нарастваща подкрепа за нов референдум, резултатите варират в зависимост формулировката на въпроса.

В Честърфилд, пазарен град на 240 км северно от Лондон, чиято история датира още от римско време и е прочут с църквата си, подкрепящите напускането избиратели са категорични, че искат ясно скъсване с клуба, в който Обединеното кралство влезе през 1973 г.

"Гласувахме или да останем в ЕС, или да напуснем ЕС. Нямаше вариант "сделка". Аз гласувах да напуснем", каза 51-годишният предприемач Дейвид Мосън, собственик на изнесен бизнес.

Брекзит без сделка означава, че няма да има преходен период и излизането ще стане изведнъж - кошмарен сценарий за международния бизнес и мечта на "твърдите" "брекзитъри", които искат решително скъсване.

Управителят на "Банк ъв Ингланд" Марк Карни заяви, че излизането без преход може да се окаже подобно на петролния шок от 70-те, макар че според някои привърженици на Брекзит подобни прогнози са тактика за сплашване.

Депутатът на Честърфилд от опозиционната Лейбъристка партия Тоби Пъркинс миналата година предупреди в близкия завод на "Тойота", че Брекзит без споразумение би имал опустошителен ефект върху автомобилната индустрия. Близо 80 процента от местните жители работят в завода, каза Пъркинс. "Тойота" вече заяви, че Брекзит без сделка може временно да спре производството в завода.

НА КАРТА Е ЗАЛОЖЕНА ДЕМОКРАЦИЯТА

Пъркинс, чийто избирателен район е контролиран от лейбъристите през по-голямата част от 20 век, е гласувал за оставане на референдума през 2016 г., но на 15 януари е гласувал против сделката на Мей.

Дебора Чатауей, 52-годишна шивачка, е гласувала за лейбъристите на изборите през 2017 г. пуснала бюлетина за лейбъристите, но заяви, че вече няма да гласува за тях. Тя е гласувала за оставането в ЕС, но се страхува от Брекзит без сделка и затова смята, че лейбъристите и другите партии трябва да се сплотят около Мей.

"Смятам, че всички партии, лейбъристите и останалите, трябва да застанат зад Тереза Мей и да ни осигурят добро споразумение за страната, и нека да го приемем, така е най-добре за всички", каза тя.

Но страховете от "предателство" се усещат остро..

"Ако те се отметнат от народния вот, как бихме могли после да гласуваме за каквото и да било друго?", каза Мосън, който на последните избори е гласувал за консерваторите.

Джеси Лили, на 66 години, бивш работник в завод, по-рано е гласувал за лейбъристите, но смята, че те вече не представляват работническата класа. Той иска напускане без споразумение и се тревожи, че политиците ще спрат Брекзит.

"Те ще отворят кутията на Пандора, без да си дават сметка какво ще излезе оттам. Първо ще ни предадат, а после ще ни кажат, че трябва да има нови избори или нов референдум? Хората просто вече пръста си няма да помръднат. Това ще създаде проблеми за следващите 20 години", обясни той