Във Франция за осми път в историята на Петата република е обявен Ден на национален траур. Причината - кончината на бившия президент Жак Ширак. Траурните церемонии вече започнаха в присъствието на много чуждестранни бивши и настоящи ръководители.

Цяла нощ вратите на Дома на инвалидите в Париж останаха отворени, за да могат повече хора да се сбогуват с Жак Ширак. Бившият президент на Франция почина в четвъртък на 86-годишна възраст. Той ще бъде погребан в централна част на гробището Монпарнас.

С какво Жак Ширак заслужи дълбокия поклон от цялата френска нация? Този въпрос стана повод да разкажем в снимки част от историята му.

Вижте историята на Ширак в снимки >> >> >>

Роденият през далечната 1932 година Жак Ширак е един от най-бележитите френски политици на новото време. Жак Ширак започва политическата си кариера още като студент. Първоначално той учи политически науки в Парижкия институт за политически изследвания. После следва в Харвард и Националната школа по администрация (École nationale d'administration).

Ширак става активист, а по-късно и лидер на десните голистки партии. Любопитен факт е, че като млад за кратък период е член на Комунистическата партия на Франция. Макар след това да сменя политическата си ориентация, критиците на Ширак посочват, че политиката му винаги се е опитвала да привлече работещите французи. Играе важна роля в президентските кампании на Шарл дьо Гол през 1965 г. и Жорж Помпиду - 1969.

След смъртта на Помпиду подпомага президентските избори на Жискар д'Естен и е назначен за министър-председател (1974 - 1976). От 1977 до 1995 г. е кмет на Париж. През този период е замесен в редица корупционни скандали, но поради имунитета му те остават неизяснени.

Повторно става министър-председател след парламентарните избори през юни 1986 г., като съвместява двете длъжности - премиер и кмет.

Ширак печели президентските избори през 1995 г. След референдум през 2000 г. мандатът на президента е определен на 5 години, изравнен е с този на депутатите от Националното събрание. През 2002 г. отново печели президентските избори. През 2007 г. е сменен от Никола Саркози.

През 2002 година всички партии се съюзяват с Ширак, за да не допуснат победата на крайно-десния Льо Пен

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По време на своя престой в политиката Ширак се слави с изключително нисък рейтинг във Франция, но висок в чужбина. Икономическата му политика е либерална, като той се застъпва за повече приватизация, ниски данъци и премахване на държавния контрол над цените. Въпреки това действията му са доста по-умерени от тези на Тачър, които той нарича "ултралиберализъм". Френският президент иска държавата да продължи да играе активна роля в икономиката и предвижда, че премахването на голям брой трудови защити ще доведе до широко недоволство и сътресения.

Французите определят за един от най-силните политически моменти на Ширак отказът му да вкара Франция във водената от САЩ война срещу Ирак през 2003 година. Признанието му, че колаборационистката власт във Франция е помагала на Хитлер при депортирането на евреите, също буди симпатии сред мнозина.

Важна част от опита му на международната сцена са редовните му контакти с управляващите в Германия - без значение от тяхната политическа принадлежност. Ширак остава известен и с опита си да помогне на разрешаването на конфликта между Палестина и Израел. Той има много близки отношения с Ясер Арафат. Ширак е в добри отношения и с Путин, а с действията си се доказва като практичен пацифист.

Ширак поддържа топли контакти с управляващия Германия, Шрьодер - 2002 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 90-те години на миналия век Жак Ширак изгражда близки контакти с палестинския лидер Ясер Арафат, а това го превръща в герой за мнозина араби

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Краят на политическият път на Жак Ширак идва на 15 декември 2011 г., когато съдът в Париж обявява окончателната си присъда. Ширак е признат за виновен в отклоняване на публични средства и злоупотреба с общественото доверие. Той получава двегодишна условна присъда и се превръща в един от най-високопоставените френски политици, които са изправени на подсъдимата скамейка. Въпреки това Жак Ширак изпъква като политик на фона на наследилите го и също белязани с високо неодобрение, протести и скандали Саркози, Оланд и Макрон.