Първите две въстания наистина създадоха на Израел цял куп проблеми. Този път обаче евреите май ще могат да спят спокойно - палестинците със сигурност няма как да разпалят насилието до предишното му равнище.

Защо?

* * *

Палестинското движение Хамас, ръководено от Исмаил Хания, обявява трета интифада, съобщи негов говорител във вторник. Хамас очаква така да продължи "денят на гнева" срещу признаването на Ерусалим за столица на Израел.

Изданието "Дейли стар" публикува данни от анкета, според които абсолютното мнозинство палестинци осъждат президента Доналд Тръмп, признал древния град за столица на еврейската държава. Деветдесет и един на сто от запитаните смятат, че решението на САЩ застрашава интересите им. Четирийсет и пет на сто отправят призив за въоръжено въстание срещу Израел. Също толкова предпочитат по-меки форми на съпротива - приканват Палестинската автономна власт да скъса всички връзки с Вашингтон и да внесе иск в Международния наказателен съд.

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу съжали, че ред арабски страни се показват страхливи.
"Някои страни май се въздържат да реагират. Виждаме, че някои страни от ислямския свят се страхуват - цитира негови думи Интерфакс. - Ако не защитим Ерусалим днес, кога ще го сторим? Ако не защитим Ерусалим, едно от най-свещените места на исляма, какво ще защитаваме тогава?"

Чавушоглу увери, че ръководството на Турция ще направи твърдо изявление на лидерската среща на Организацията за ислямско сътрудничество, насрочена за сряда в Истанбул.

Министърът вероятно бе подразнен от резултата, с който приключи спешното заседание на Арабската лига, обсъдило евентуални санкции срещу САЩ. Както писа "Взгляд" в неделя, идеята бе подкрепена от ред страни, но в крайна сметка не намери място в резолюцията.

Да припомним, че предишната интифада протече мащабно и организирано, ръководена фактически от главата на палестинската автономия Ясер Арафат. Този път обаче приемникът му Махмуд Абас е настроен миролюбиво и явно не иска никакви бунтове. А силовите ресурси на движението Хамас, управляващо ивицата Газа, не са достатъчни за истинска война.
Движението мечтаеше за пълноценно въстание и преди, тъй че решението на Тръмп не промени нещата за неговите лидери. То просто бе още един повод да подновят старите си претенции, като организират многохилядни демонстрации.

А саудитската монархия, която до известна степен покровителства Хамас, не се стреми днес към война с Израел. Напротив, Тел Авив и Рияд се движат дори към негласен ситуативен съюз срещу общия им враг - Иран. Затова заплахата, отправена от ивицата Газа, не уплаши особено никого в самия Израел.

"Хамас всъщност не е самостоятелна организация, действията му прекомерно зависят от външни фактори. Основният външен фактор е Египет, а той няма никакъв интерес от трета интифада - заяви пред "Взгляд" израелският политолог Яков Кедми, бивш шеф на специалната служба "Натив". - Втори фактор е Палестинската автономна власт, макар правителството й да включва и представители на Хамас."

Кедми е сигурен, че местното население в момента не се кани да воюва с Израел, а това е най-важното.

"Обикновените араби са готови да излязат на демонстрации, да покажат колко са възмутени. Но мнозинството от арабското население няма нагласа към по-активни силови действия. Общо взето, Хамас няма сили за интифада", заключава израелският експерт. Кедми очаква в близките дни да се повторят протестните демонстрации и дребните сблъсъци на арабски младежи със силите на реда.

"Но интифада значи силови действия на ръба на терора, понякога и отвъд границите на терора. Никой няма интерес от подобно нещо, защото такива действия са деструктивни. Самите палестинци схващат, че политическите акции и демонстрациите влияят на общественото мнение в САЩ и ЕС по-добре от евентуални бойни действия. А една истинска интифада ще бъде категорично зле посрещната и в Европа, и в САЩ, особено като знаем как се развиха нещата с терора в Европа през последната година", резюмира Кедми.

Техеран вече не е господар на Хамас

Експертите в Москва също виждат в изявлението на Хамас по-скоро "демонстрация", а не реални намерения. Ръководителят на Съвета за външна и отбранителна политика Фьодор Лукянов заяви за "Взгляд":

"Не вярвам тази интифада да бъде подкрепена от влиятелни сили в арабския свят. На думи всички осъждат Тръмп. Сега обаче всички имат други проблеми и никой не би тръгнал да насърчава палестинската борба - борба с незнайно какво. А Хамас едва ли ще може самостоятелно да превърне нещата в мащабна проява, както по време на първата или втората интифада."

Лукянов изтъкна, че решението да си изместят мисията са взели американците, а интифадата е насочена срещу израелците, затова логиката на Хамас, макар да е разбираема, "не може да промени взетото решение".

"Ситуацията покрай местенето на посолството на САЩ в Ерусалим и признаването му за столица на Израел, от една страна, разчупва привичната рамка на т. нар. близкоизточен мирен процес. От друга страна всъщност не променя каквото и да било", обясни политологът.
Лукянов не вижда интерес към интифадата дори от страна на Иран, застанал сега на съвсем различна позиция в сравнение с предишните интифади.

"По-рано Иран подкрепяше Хамас, но през последните години движението се дистанцира от Техеран - под въздействието на Саудитска Арабия. Това стана в началото на сирийския конфликт, когато Иран остро се конфронтира с арабските страни. Тогава Хамас се държа доста непочтено спрямо Иран, изостави го и взе страната на монархиите от Залива. Затова не съм убеден, че Иран влияе днес върху Хамас. Пък и защо му е на Техеран тая интифада? В дневния ред това изобщо няма връзка с палестинския въпрос", обобщи експертът.

Превод: БТА