След шоковете и изпитанията от 2020 г. предстои руската икономика да укрепне и да се разрасне. Поне такива са оценките на повечето икономисти днес, пише електронният в. "Взгляд", цитиран от БТА.

Онлайн изданието изрежда основанията за тези прогнози и цитира аналитици, според които икономиката на Русия ще се възстанови по-бързо, ако страната изпълни две условия. Първо, трябва да се увеличи добивът на петрол; второ, хората да се пренасочат от спестяване към потребление. Финансовият експерт Александър Осин смята, че реалният БВП на Русия може да стигне нивото от 2019 г. за година - година и половина, тоест към края на 2021 или най-много до средата на 2022 г.

"Все повече военни заплахи от Космоса" очакват Русия през новата година, твърди в заглавие "Независимая газета". Вестникът описва развитието на руските Въздушно-космически сили и изтъква, че Москва отговаря на действията на САЩ, които планират "в най-близко време" да разположат ударни средства на космически платформи.

Руското министерство на отбраната отрича, че военните му сателити са оръжие, и уверява, че са средство за контрол, но съюзниците на САЩ виждат нещата другояче. А Доналд Тръмп заяви, че американските Космически сили са формирани в противовес на действията на Русия и Китай. Така Космосът съвсем скоро може да стане арена на истинска въоръжена конфронтация, заключава "Независимая газета".

"Известия" анализира кризите в постсъветското пространство през 2020 г. Много от страните в ОНД пренесоха всичките си икономически и политически кризи в следващата година, отбелязват експерти. Тук-там, примерно в Киргизстан и Молдова, се смени властта; другаде противниците й полагат усилия за това и явно не смятат да се предават. Ярък пример е ситуацията в Беларус, отбелязва всекидневникът по повод масовите протести срещу беларуския президент Александър Лукашенко.

Москва разчита конституционна реформа да реши кризата в Беларус. Президентските избори в Киргизстан на 10 януари вероятно ще бъдат спечелени от сегашния лидер на страната Садир Жапаров. Напролет се очакват предсрочни парламентарни избори в Молдова. Грузинската опозиция отказва да влезе в парламента и явно ще настоява за нови избори, казват политолози, цитирани в материала.

През 2021 г. ОНД ще отбележи 30-годишен юбилей, но се налага трайно усещане, че събитието ще мине без пищни празненства, четем в статия на "Московский комсомолец". Хроничните проблеми изобщо няма да изчезнат, а факторите, дестабилизиращи постсъветското пространство отвън, само ще се засилят, прогнозира изданието.

Най-близките съседи и партньори на Русия може да създадат на Владимир Путин много повече проблеми, отколкото предстоящото управление на Джо Байдън в САЩ. ОНД посреща юбилея си разклатена и пълна с разногласия - единичните кризи в отделни страни прераснаха в системни предизвикателства и турбулентност в южната, източната и западната част от бившия СССР, подчертава "Московский комсомолец".

Трийсет години след разпадането на Съветския съюз далеч не всички са доволни от тогавашната "подялба на имуществото". Кръвопролитната шестседмична война в Нагорни Карабах нагледно демонстрира това, пише "Свободная преса" и предсказва през 2021 г. нови въоръжени конфликти в постсъветското пространство.

Потенциалните "горещи точки" не са малко - Молдова е в спор с Приднестровието, Беларус - с Литва и Полша, Киргизстан - с Узбекистан и Таджикистан, а Туркменистан има претенции към Азербайджан във връзка с петролните находища в Каспийския басейн. Цяло кълбо от противоречия - и Русия, също като в случая с Карабах, най-вероятно ще се наложи да се намесва в евентуалните въоръжени конфликти. Най-малкото като миротворческа сила, добавя "Свободная преса".

2021 година ще бъде, както и предишните, бурна за политическия елит в Украйна, но никой няма да излезе победител - в страната има три приблизително равностойни сили, се казва в анализ, разпространен от агенция РОСБАЛТ.

Украинският президент Володимир Зеленски и партията му "Слуга на народа" вече не са лидери, а само една от тези три сили наред с партиите на Виктор Медведчук (Путин е кръстник на една от дъщерите му), и на бившия държавен глава Петро Порошенко, заявява авторът. Той нарича президента Зеленски "лидер на симпатиите" в Украйна, но и "главно разочарование на годината".