Тук сме само аз и моята сянка. Това казва учителят в начално училище Марцио Тониоло, застанал сам на обикновено пълния паркинг в една от "червените зони", обявени заради коронавируса в Северна Италия. Паркингът в Казалпустерленго, едно от 10-те градчета, които са ефективно изолирани от външния свят със заповед за карантина, се намира до улица с много барове и ресторанти, която при нормални обстоятелства биха били пълни с хора, предава БТА.

"За първи път в живота си виждам този паркинг толкова празен, казва той. - Не е за вярване".

35-годишният Тониоло снима дневник, отразява всеки ден на семейството си, което няма право да напуска зоната. Той е един от близо 50 000 жители, чийто живот сякаш е поставен на пауза, докато Италия се опитва да спре най-тежкия епидемичен взрив на новия коронавирус в Европа.

Снимка: БТА/АР

Броят на потвърдените случаи на заразени в Италия вчера надхвърли 370 за пет дни, 12 души са починали.

Тъй като повечето от местните магазини са затворени и запасите от храна на семейството на Тониоло привършват, той изминава с кола 6,5 км до голям супермаркет, за да ги попълни.

За да предпази персонала си, магазинът ограничава броя на клиентите, които може едновременно да влизат в магазина.

"Всичко е изключително добре уредено", казва Тониоло, след като купува хранителни запаси за 300 евро (325 щатски долара) .

Всички са много любезни и работят без прекъсване", сподеяла той.

Друг от героите на Тониоло е Руди Таляферо, млад готвач, който пече хляб в кухнята си и го раздава безплатно на нуждаещите се в тяхната "червена зона".

Друг пример - една жена работи като местен фармацевт. Съпругът и децата й живеят в близкия град Бреша, но тя е решила да остане в "червената зона", за да не затваря аптеката. Кметът на града й е подсигурил апартамент, така че да не й се налага да плаща наем.

"Общността на Сан Фиорано ще се сплоти още повече, защото селото е малко, но общността е силна", каза Тониоло.

Звучи зловещо, но дори местното гробище е затворено за посещение. "Внимание! От здравословни съображения гробището ще остане затворено до второ нареждане", пише на табелата.