Германското правителство смята въпроса за военните репарации към Гърция за "юридически и политически уреден окончателно". Това е заявил говорителят на германското правителство Щефан Зайберт в отговор на въпрос на полски журналист за новите претенции, формулирани от някои гръцки политици, предава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

"Обсъждали сме този въпрос наистина много пъти. Нашата позиция е, че въпросът за германските репарации е уреден окончателно юридически и политически. В тази позиция не се е променило нищо. Освен това (по темата) няма никакви официални стъпки от страна на гръцкото правителство", е заявил Зайберт.

Той е казал още, че няма никаква информация за разбирателство между гръцкото и полското правителство за издигане на нови претенции за репарации от Германия. Зайберт подчертал, че гръцкото правителство не е предприела никакви официални действия по въпроса с претенциите за репарациите.

Според агенция ДПА, която се позовава на правителствени източници в Атина, гръцкият президент Прокопис Павлопулос може да постави пред германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер (на снимката) отново на дневен ред претенциите на Гърция за финансови компенсации за нацистките престъпления по време на Втората световна война, които според агенцията са за стотици милиони евро. Според информации на други агенции исканите компенсации са за милиарди евро.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се очаква в Атина днес за двудневно официално посещение. Неговата визита ще започне с посещение в бившия германски концентрационен лагер Хайдари край Атина. Двамата президенти ще пътуват до Каламата за участие в церемонията за 74-годишнината от освобождението на Атина от нацистка окупация.

Вермахтът окупира Гърция през 1941 г. В следващите години загиват 60 000 - 70 000 гръцки евреи. А Атина възобнови исканията си към Берлин за репарации за нацистката окупация по време на Втората световна война в пика на икономическата криза, която засегна страната.

И Полша не се отказва

"Платиха на французите, на евреите, на много други страни за загубите, понесени през Втората световна война. Не и на поляците. Не става въпрос само за материални средства, а за нашия статут, за честта ни. И това не е театър, това е напълно сериозно искане". Това заяви преди година лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Шест милиона поляци, сред които три милиона евреи, са убити по време на войната, а столицата Варшава е изравнена със земята през 1944 г. след неуспешно въстание, в което загиват 200 000 цивилни граждани.

Германското правителство плати милиарди долари репарации на оцелели от Холокоста и се превърна във водеща сила в борбата с антисемитизма.

В началото на този месец германският канцлер Ангела Меркел посети Израел. Германия е най-големият търговски партньор на Израел в Европа и един от най-близките му съюзници. Но двете страни имат сериозни разногласия по отношение на политиката към Иран и палестинците.

Еврейската държава беше създадена три години след края на Втората световна война.