На Еманюел Макрон очевидно му харесва да се изживява в ролята на световен политик-визионер. Ако Европа не започне да изпълнява задълженията си в световната политика, скоро тя вече няма да е господар на собствената си съдба, гласи неговата мрачна прогноза. На американска помощ Макрон вече не разчита. Президентът Доналд Тръмп гледа на НАТО като на "комерсиален проект": който иска място под американския ядрен чадър, трябва в замяна да купува американски стоки. Европа в момента изживява "мозъчната смърт" на НАТО, казва Макрон пред "Икономист".

Европа остава най-близък съюзник на Америка

Това може да звучи безкрайно логично, но се опира на погрешни изводи. Защото колкото и да е оправдана острата критика на Макрон спрямо американския президент, Тръмп не бива да се приравнява с Америка като цяло. Парадоксално, но през последните три години САЩ инвестираха милиарди долари в презастраховането на своите съюзници от НАТО по източния фланг на Алианса. Американските войски не са напуснали Европа - завърнаха се: догодина 20 000 американски войници ще прекосят Атлантика за мащабно учение в Европа. Това не се е случвало от четвърт век насам. Зад него обаче не стои Тръмп, а волята на американския Конгрес, който очевидно държи на Европа като най-близък съюзник на Америка.

Критиката на Макрон заради липсата на координация в Сирия е оправдана. Когато през лятото американците помолиха европейците да се включат в защитена зона на границата с Турция, не срещнаха никакво разбиране. А сега, след като американците се изтеглиха от района, изведнъж Германия поде инициативата. Или може би това иска само военната министърка? Но в програмната си реч в университета на Бундесвера в Мюнхен тя изобщо дори не спомена темата.

Европа не може сама

В интерес на истината трябва да кажем и следното: европейците са още далеч от "стратегическата автономия", за която постоянно говори Макрон. Дори горда Франция изглежда доста слаба в това отношение. Тя трябваше да изтегли своите специални части от Североизточна Сирия, точно както и британците. Без американска подкрепа те повече не могат да оперират там.

Томас Гучкер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Публикувано в DW