И Америка казва не на крайни екстремисти и политици популисти и дава заявка за връщане към демократическите инстинкти. Джо Байдън е по-добрият вариант за България и Обединена Европа. Това заяви в интервю за Dir.bg политологът Евгений Дайнов. 

- Г-н Дайнов, какво се случи на изборите в САЩ? Байдън е на финалната права да спечели, въпреки че обжалванията може да стигнат до Върховен съд, каква е прогнозата Ви? 

- Да започнем от по-голямото. На тези избори са случи това, което наблюдаваме в Европа от 2-3 години, може би, в най-различни държави, на най-различни равнища - на местни избори на президентски избори, на национални избори, накрая на изборите за Европейски парламент, което се случи миналата година. Това е, че гражданите започнаха да дават отпор на крайни екстремистки политици и на популисти. Този отпор в Европа тече вече трета година. Очевидно се прехвърля и към Америка. Ние виждаме, че това е отпор за възстановяване на демократичните инстинкти най-малкото по това, че гласуваха рекордно количество американци от 120 години насам. Това е основното и нещата отиват бавно и мъчително към победа на Байдън, колкото и неубедителен кандидат да е той сам по себе си. 

- Само с този факт ли се обяснява високата избирателна активност или с гласуването по пощата? 

- Активността се изля по няколко начина. Хората бяха решили много сериозно да гласуват. Клонящите към демократите бяха на мнение, че трябва да се вземат разумни мерки при тази епидемия, гласуваха по пощата, за да си спестят опашки и всякаква блъсканица. Докато републиканците заедно с Тръмп не смятат, че COVID-19 е сериозно нещо, и гласуваха в деня на изборите. Затова при първите резултати няколко инфарктни щата бяха за Тръмп, но след това се обърнаха, когато започнаха да се броят гласовете по пощата, щат след щат започна да се обръща резултатът за Байдън. 

- Някои от резултатите се обжалват, като например този в Мичиган. Възможно ли е да става въпрос и за т.нар. "мъртви души"? 

- В Америка няма как да стане, защото там има т.нар. активна регистрация на гласоподаватели. Преди да гласуваш, се записваш в списъка на избирателите. След това имаш избор как да гласуваш - на място или по пощата. Някои от щатите отварят урните дни преди Деня на изборите, но ти трябва да си в списъка. 

- Може ли да направим паралел с други избори? 

 - Америка се раздели културно, идеологически и политически преди години. Най-близкият паралел е, когато Буш-младши спечели за първи път. Когато няколко хиляди във Флорида обърнаха играта. Но такова голямо гласуване не е имало от 120 години, така че... Такива инфарктни ситуации, да не знаеш кой е президентът, е имало поне веднъж в последните 20 години. 

- Какво следва за Америка, ако Байдън стане президент? 

- Започваме да си задаваме въпроса какво започва да става в Долната камара на Конгреса и в Сената. И там нещата са на кантар - сега демократите водят в Долната камара, а в Конгреса виси точно както при президентската надпревара. Ако има демократически парламент, демократически президент и демократически Конгрес, то всички реформи, които Байдън обеща, могат да станат за година-две. Ако няма, ще бъде по-трудно. 

- Създава се впечатлението отново за една разделена Америка...

- Америка е тежко разделена културно, социално, финансово, като понякога тези групи съвпадат. Например т.нар. бяла работническа класа, която е останала без работа, тя е и културно обидена, и класово обидена. Традиционно хора на Демократическата партия се привързаха към Тръмп, защото демократите не им обръщаха внимание, тъй като не се занимаваха с бедност и несигурност - класическите теми, а с културни като правата на малцинства. Така изтърваха белите работници. Ако погледнете картата на Америка, виждаме два вида разделение в момента на гласуването. Тези, които гласуваха за това, че икономиката е ОК - имаше екзитполове, които показваха, че тези, които са гласували, най-важното нещо за тях е икономиката, те гласуват именно за Тръмп. Тези, за които не смятат, че икономиката е толкова добре и за тях има и други важни неща, са гласували за Байдън. На картата се вижда т.нар. Синя стена в северните щати. Тя е винаги демократическа, но сега тя е плътно в червеното за Тръмп, като там са обединените бели работници. Байдън пробива отдолу, където има микс от култури латиноси, черни и всякакви други. Байдън в момента подяжда Тръмп от запад и от юг, а не от север, където беше силата на демократите. 

- Ако Байдън победи, ще се промени ли политиката към Европа, Балканите и в частност България? 

- Много са ме питали в последните седмици аз за кого съм. Ще отговоря по един много егоистичен начин. Къде е българският национален интерес и този на Обединена Европа? От гледна точка на този избор, разбира се, че Байдън е много по-добрата опция за България и за Европа. И това е по няколко основни причини. Тръмп направи възможното да се изпокара с Европейския съюз без особено валидна причина. От първата секунда по един неразумен начин той се влюби във Владимир Путин и не реагираше на абсолютно никакви сигнали, че руснаците навлизат в Източна Европа по най-различен начин, с което подкопават сигурността на НАТО. Тръмп до такава степен не обръщаше внимание на това и не искаше да има политика на възпиране на руското проникване, че по едно време беше забранил на посланиците във всички тези страни - от Полша до България включително, като му пишат доклади, изобщо да споменават думата Русия. Беше им казал, ако види Русия в доклада, го къса и го хвърля и ще си помисли дали да не смени посланика. Байдън, който доста добре се е ориентирал в обстановката, Байдън, който знае, че руснаците нямат работа в Европа и в страни, които са членове на НАТО, Байдън, който е работил доста време на Балканите по различни поводи, дава сигнал, че ще възстанови традиционната американска политика на Балканите. Тя се крепи на два основни стълба. Първият е възпиране на враждебни чужди сили като Русия. Вторият е концентрирана решителна подкрепа за демокрацията и ценностите на свободата. Байдън дава сигнал, че ще възстанови тази политика, Тръмп дава сигнал, че ще я разруши. Българският интерес е много ясен - Байдън.