На 28 май ЕС ще има специална среща на високо равнище, за да подготви номинациите за ключовите постове в ЕС, съобщи днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на лидерите на държавите от общността в румънския град Сибиу, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Два дни след края на изборите за Европейски парламент, "на 28 май ще събера всичките 28 лидери, за да започнат процеса по номиниране", обяви Туск на пресконференция. "Това трябва да стане бързо, ефективно и в съответствие с нашите договори. Ако консенсусът се окаже труден, няма да се поколебая да подложа тези решения на гласуване през юни", увери Туск.

Той разчита държавите членки да постигнат съгласие преди края на юни кой да наследи Жан-Клод Юнкер, чийто мандат начело на Европейската комисия изтича в края на октомври.

Големият залог - следващият председател на ЕК

Новият председател на Еврокомисията ще бъде избран с гласуване от Европейския парламент. Той "на всяка цена отново трябва да бъде избран" измежду кандидатите, издигнати от отделните политически семейства, така настояват в Европарламента. Такъв беше случаят с Юнкер, който беше водещ кандидат на консервативната Европейска народна партия, излязла начело на изборите за Европейски парламент.

Но изборът на кандидат за председател на ЕК, който ще бъде предложен за гласуване в Европарламента, принадлежи на Европейския съвет, институцията, обединяваща лидерите на страните членки, които отказват, с Еманюел Макрон начело, да обещаят, че ще го посочат автоматично сред един от съревноваващите се "шпиценкандидати" (често използваният немски термин), писа Седрик Симон от Франс прес.

През 2014 г. "бяха нужни три срещи на високо равнище и три месеца, за да се реши" кой ще заеме най-важните постове, припомни европейски представител, цитиран от АФП.

Кандидатите за следващ председател на ЕК*

1. Нико КУЕ, Европейска левицa

2. Ска КЕЛЕР, Европейска зелена партия

3. Ян ЗАХРАДИЛ, Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа

4. Маргрете ВЕСТЕГЕР, Алианс на либералите и демократите за Европa

5. Манфред ВЕБЕР, Европейска народна партия

6. Франс ТИМЕРМАНС, Партия на европейските социалисти

Освен Юнкер в края на октомври си тръгва и шефът на Европейската централна банка Марио Драги. Месец по-късно поста си ще напусне и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Лидерите на ЕС трябва да определят и върховния представител по външната политика.

Назначенията трябва да са балансирани политически, географски, демографски и по пол, така че да са представени и големите, и малките държави, изтъкна Туск.

Евролидерите се събраха на неформална среща в румънския град Сибиу

Снимка: AP/БТА

Туск заяви още, че на срещата на 28 май трябва да бъдат избистрени процедурите за избор на кандидатите и всички свободни длъжности да бъдат запълнени на следващата редовна среща на върха на ЕС в Брюксел през юни.

На извънредната среща европейските лидери ще анализират и резултатите от изборите за ЕП. Очаква се Туск да получи мандат да балансира различните интереси, докато държавите членки правят предложения във връзка с председателското място в Еврокомисията.

Мнозина в Брюксел се опасяват, че на изборите още повече може да засилят позициите си евроскептичните партии, някои от които вече са представени в националните правителства, отбелязва ДПА.

*На 15 май 1019 г. от 22.00 ч. - 23.30 ч. българско време, в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел ще се състои "Дебат с кандидатите за поста на председател на Комисията - европейски избори 2019 г.".

Това ще бъде единственият дебат, който ще събере на едно място водещите кандидати, които се съревновават за поста на следващия председател на Европейската комисия (в предложения списък кандидатите са подредени по реда на встъпителните им изказвания, определен чрез жребий. Пленарната зала ще бъде трансформирана в телевизионно студио и дебатът ще бъде предаван на живо чрез European Broadcasting Union (Евровизия) и EbS (Европа по сателит).