Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компанията "Астра Зенека", съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон.

"Не подновихме поръчката след юни. Ще видим какво ще се случи", каза Бретон. Той все пак нарече ваксината на "АстраЗенека" "много добра".

През април ЕС намекна, че може да не поръча отново коронавирусната ваксина след забавянето с доставките на първите партиди. "Ние сме прагматични. Моят приоритет, що се отнася до ваксините, е да гарантирам, че фирмите, с които имаме договори, ги доставят навреме", заяви тогава Тиери Бретон.

Първоначално Брюксел поръча 120 милиона дози, които да бъдат използвани в 27-те държави членки през първото тримесечие и 180 милиона за второто тримесечие.

"Астра Зенека" обаче "достави само 30 милиона, като по този начин създаде проблемите, които всички виждаме", каза Бретон, добавяйки, че през второто тримесечие ще бъдат доставени само още 70 милиона дози.

Европейската комисия реши да не подновява сделката на фона на безпокойствата за странични ефекти от препарата на британско-шведския производител, отбелязва Ройтерс.

Освен това, вчера председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че е сключен договор с американската фармацевтична компания Пфайзер (Pfizer) и германския й партньор Бионтех (BioNTech) за купуване на още до 1,8 милиарда дози от тяхната ваксина срещу COVID-19 до края на 2023 г.