Конфликт с Китай, отказ от поети военни задължения в Европа, противоречия с международните организации - промяната в американските позиции, извършена по инициатива на Доналд Тръмп, разтърсва Европейския съюз и го подтиква да преразгледа своите стратегии, прише Кристиан Спилман от Франс прес, цитиран от БТА.

Разговорите в понеделник с държавния секретар Майк Помпейо и с американския министър на отбраната Майк Еспър в четвъртък в НАТО ще са "важен момент за трансатлантическите отношения", смята високопоставен европейски дипломат.

"Трети път"

Видеоконференцията между европейските министри на външните работи и Майк Помпейо в понеделник ще даде възможност "да се разгледат всички предизвикателства, по които европейците и американците имат сходни мнения или различни позиции", изтъква той.

Агресивният подход към Китай, напреженията в Близкия изток, предизвикани от американската подкрепа за политиката на анексии на Израел, оттеглянето на САЩ от Световната здравна организация в разгара на борбата с пандемията от Ковид-19, ответните мерки срещу Международния наказателен съд (МНС) - всички тези поводи за разногласия е редно да бъдат обсъдени открито.

Всеки път ЕС заемаше определена позиция. Испанецът Жозеп Борел все по-често реагираше осъдително и отправяше предупреждения. Но шефът на европейската дипломация не може да скрие противоречията между страните членки. Редица негови изявления не са направени от името на общността, защото не се подкрепят от всичките 27 страни. САЩ, както и Китай, използват тези несъгласия в играта си и ги подсилват, признава един дипломат.

"Европейският съюз е актьор, който все още търси идентичността си. Не е наясно каква роля иска да играе", споделя Жозеп Борел.

"Европа трябва да открие трети път, съчетаващ твърдост при защита на основните ни интереси и принципи с готовност за водене на истински многостранен диалог. Трети път, който да не е нито студена война, нито наивна услужливост", настоява френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

Тази стратегия все още се обсъжда. Последните изявления на Доналд Тръмп обаче разклатиха сигурността на не една европейска страна, че може да разчита на американския си приятел. Мадрид и Берлин например започват да се питат дали е реален американският чадър, в който така упорито вярват източноевропейските страни.

Решението да бъдат изтеглени част от американските войски, разположени в Германия, подейства на Берлин като студен душ. Първият дипломат на Германия Хайко Маас го нарече тежък удар за германско-американските отношения и потенциален риск за сигурността.

Шефът на Пентагона Марк Еспър ще се наложи да успокои духовете в четвъртък на видеоконференцията между министрите на отбраната от НАТО.

Оттеглянето на американците от поети ангажименти не е изненада за някои съюзници. "Доналд Тръмп преглежда в момента всички военни ангажименти на САЩ по света, за да види от кои може да се откаже", обяснява западен дипломат, пожелал анонимност.

Изтегляне от Афганистан, изтегляне от Ирак, изтегляне от Германия. Всеки път щафетата се поема от НАТО с участието на съществен дял американски войски и средства, а към останалите съюзници се отправя искане да засилят своята мощ.

Без караници с Вашингтон

Французите и германците не одобряват това.

"Изобщо не става дума да засилим ангажимента на Германия, за да заместим американските войски", предупреди през февруари германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер на последното присъствено министерско съвещание в централата на алианса.

Никой обаче няма интерес да се кара с Вашингтон. Отказът от ангажимента в Германия се разглежда като част от предизборната кампания на Доналд Тръмп. Противно на някои надежди това изявление няма да ускори напредването към обща европейска отбрана, смята Джуди Демпси от мозъчния тръст "Карнеги-Европа".

"В момента няма надеждна алтернатива на НАТО, освен ако европейците са готови да плащат повече за сигурността си", признава европейски дипломат от страна членка на пакта.

А Европа все още има нужда от САЩ. Вашингтон предоставя военна помощ на френските сили в Сахел, има и влияние върху Турция - един от играчите в либийския конфликт, в който САЩ "са слабо замесени", подчертава високопоставеният дипломат в Брюксел.