Въпросът за предполагаемата руска намеса във вътрешните работи на чужди страни засили опасенията на държавите от Европейския съюз относно манипулирането на общественото мнение. В Брюксел вече обмислят начини за подобряване на общите стратегии за справяне с предизвикателството, пише "Фокус".

Миналата седмица министри на външните работи на осем страни от Европейския съюз (Полша, Швеция, Литва, Хърватия, Чешката република, Латвия, Румъния и Великобритания) отправиха писмо до Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини с призив за предприемане на повече мерки за противодействие на пропагандата.

Страни като Полша, Швеция и Литва призоваха за повече действия срещу кампаниите за пропаганда и дезинформация, зад които според тях стои Русия. Налице са опити на „външни актьори“ да предизвикат недоверие и неудовлетвореност от демократичния социален ред и да отслабят единството на ЕС, отбелязаха първите дипломати на осемте страни от Общността.

Писмото се превърна в основа за дискусията, която се проведе в понеделник в рамките на среща на външните министри на ЕС в Брюксел. Тонът обаче зададе Испания, след като още в края на миналата седмица трима министри от централното правителство в Мадрид обявиха, че голяма част от съобщенията в подкрепата на каталунската независимост, разпространени в социалните мрежи, са изпратени от територията на Русия.

Мадрид: От Русия идва ”дезинформация” за каталунската криза

В рамките на срещата на външните министри в Брюксел, която се проведе в понеделник, Мадрид бе категоричен, че разполага с доказателства за намесата на Руската федерация в референдума за отделянето на автономния регион Каталуния от Испания.

Това потвърди министърът на външните работи Алфонсо Дастис и министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал.
Двамата испански политици увериха, че разполагат с доказателства, че държавни и частни групи на територията на Русия са използвали „Туитър“, „Фейсбук“ и други социални мрежи и сайтове, за да провеждат широкомащабна кампания в подкрепа на каталунската независимост с цел повлияване на общественото мнение в навечерието на референдума от 1 октомври.

Първият дипломат на Мадрид подчерта, че испанските власти са попаднали на фалшиви профили в социалните мрежи, голяма част от които – създадени в Русия. Тези акаунти са използвани за разпространяване на информация, в която са изтъквани предимствата от отделянето на Каталуния от състава на Испания.

На срещата в Брюксел, която се състоя в понеделник, присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Цитирайки данни от няколко отделни доклади, норвежкият политик заяви, че Русия е предприела опити за намеса във вътрешните работи на няколко държави. Съгласно думите му, крайната цел на Москва е да внесе раздор сред западните страни и по този начин да наруши единството му по въпроса за икономическите санкции срещу Руската федерация.

По-късно вечерта, в рамките на официалната вечеря, организирана след края на дискусиите в Брюксел, министър-председателят на Великобритания Тереза Мей нападна по необикновен за нея начин Русия, обвинявайки Кремъл, че се меси в чужди избори и разпространява фалшиви новини с цел предизвикване на раздор сред западните държави. Мей заяви, че Москва „застрашава международния ред“ и предупреди, че Обединеното кралство ще „направи всичко необходимо, за да се защити“.

Тереза Мей: И След Брекзит ще защитаваме Европа от Русия

„Русия иска да превърне информацията в оръжие. Властите са поръчали на държавните медии да измислят фалшиви новини и да публикуват снимки, направени на „Фотошоп“, в опит да всеят раздор на Запад и да сринат авторитета на нашите институции“. Обединеното кралство ще направи всичко, което е необходимо, за да се защити и ще работи със своите партньори за това“, категорична бе Тереза Мей.

Във вторник недоволството от действията на Москва изразиха и управляващите в Нидерландия. Руските спецслужби се опитват да влияят на общественото мнение в Нидерландия чрез разпространяването на фалшиви новини. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Кайса Олонгрен в писмо, изпратено до долната камара на парламента.
В него се казва, че правителството на Нидерландия намира за крайно нежелателно „влиянието на държавни субекти върху общественото мнение мнение, вътрешните работи или демократичните процеси“.