Бай Ганьо отдавна тръгна из Европа. Повече от столетие - за добро или лошо - той е един от символите на нашия народ. И макар че идва от литературата, има пряка връзка с реалността. А може би е още жив...

"Нашата учителка по БЕЛ ни обясни, че един от образите на прототипите на Бай Ганьо е Енинец", разказва пред bTV 74-годишният бивш инженер Тончо Сейков. Също като него, всички в кафенето в центъра на китното казанлъшко село Енина говорят пред репортера на "120 минути" с гордост за своя съселянин.

"Тука земята не е Добруджа, хората са имали по 10-20 декара - колкото да си изхранят семейството. Но лятото работят на нивата, зимата - розовото масло, дисагите, отиват в Европа. От Европа са принесли много от хубавите неща в селото", сподели той.

Така е правил и Ганьо Сомов, който вдъхновява Алеко Константинов да изгради вечния образ на Бай Ганьо. Според Тончо първообразът е символ на успеха на хората след Освобождението - имал е търговски нюх и е имал за цел да популяризира розовото масло в Европа.

В няколкохилядното село не просто обичат знаменития герой, а имат и негов паметник. Един от наследниците на Бай Ганьо Сомов е Румен. Той е от рода Сомови в Енина и практически Бай Ганьо му се пада дядо. 48-годишният мъж научава за връзката в рода си като дете.

Завършилият режисура татуист се гордее с историята си. Днес той колекционира ценни издания на "До Чикаго и назад", както и артефакти, свързани с миналото му. И иска да направи музей.

"Като кажеш Испания, си представяш един бик и Дон Кихот, и Санчо Панса, като кажеш Чехия - си представяш Швейк и никой не се притеснява, че Дон Кихот е луд, Санчо Панса някакъв селянин, който само с поговорки говори или пък Швейк е някаква шматчица, дето се размята напред назад. Хората се гордеят с това има много бирарии които се казват така, ние имаме един Бай Ганьо, който сме си го скрили там", споделя пред екипа на bTV Румен.

И хората в центъра на селото казват, че духът на Алековия герой живее не само в провинцията, но и на жълтите павета. Румен смята, че Бай Ганьо е толкова години устойчив образ благодарение на това, че продължава да е представителна извадка на всички българи.

Така енинци виждат съвременния образ на Бай Ганьо и са сигурни, че всеки може да го намери покрай себе си. И това не е срамно, а важното е да можеш да го различиш.