Видни представители на целия обществен живот на България се събраха, за да изпратят с "последно сбогом" Борислав Дионисиев.

Навръх националния празник 6 септември стана ясно, че журналистът и бизнесмен е починал след кратко боледуване.

Поклонението в столичната църква "Света София" обедини роднини, колеги и приятели от различни области - от представители на едрия бизнес, през познати лица от политиката до спортни величия и звезди от музикалната и модната сцена.

Сред опечалените бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, бившите министри Виктор Вълков, Даниел Вълчев, Мехмед Дикме, Васил Иванов-Лучано, Соломон Паси, Румен Петков и Вежди Рашидов, бизнемените Димитър Тадаръков и Пламен Бобоков, банкерката Петя Славова, бившият шеф на БНТ Константин Каменаров, легендата в леката атлетика Стефка Костадинова, една от емблемите в силните години на БНТ Янчо Таков и още много общественици и журналисти.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Илияна Йотова със съпруга си Андрей Йотов (вдясно на заден план)

Снимка: "Булфото"

Борислав Дионисиев е една от легендите на прехода. Той е член е на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Български бизнес клуб "Възраждане" от основаването на сдруженията, съответно през 1993 и 2001.

Пламен Бобоков със съпругата си Христина

Снимка: "Булфото"

Дионисиев е роден в София на 27 юли 1947 г. Възпитаник е на Английската гимназия в София. Завършва "Външна търговия" във Висшия икономически институт "Карл Маркс".

Стефка Костадинова

Снимка: "Булфото"

Започва кариерата си в Института за съвременни социални теории към АОНСУ, където е от 1975 до 1981 г. Специализира в Университета на Осло, Норвегия, през 1979 г. е журналист е в сп. "Отечество" от 1981 до 1989 г.

Петя Славова (в средата)

Снимка: "Булфото"

Докато е в Лондон и работи по статия, получава предложение от гръцкото семейство Вардиноянис, чието богатство се изчислява на $8 млрд., да представлява техните интереси в Източна Европа. Така от новото представителство на Вардиноянис във Виена Дионисиев представлява гръцката фамилия за страните от бившия СССР през 1989-1991 г.

Соломон Паси със съпругата си Гергана (в средата), сестра-близначка на опечалената съпруга Михаела Калайджиева

Снимка: "Булфото"

В България участва в първия опит за приватизация на Булбанк, в който Вардиноянис не печели заради по-ниска оферта на първи кръг. Впоследствие търгът е отменен и Дионисиев се разделя с гръцката фамилна групировка.

Янчо Таков с Валя Славкова - вдовицата на Иван Славков-Батето

Снимка: "Булфото"

последствие Борислав Дионисиев се превръща в инвеститор в разни сектори на българската икономика. Намесва се в българския бизнес с дистрибуция на горива, първоначално работейки с държавната тогава "Петрол", а през 1992 създава собствена верига бензиностанции "Булвария холдинг". По различно време Дионисиев има дялове във "Варко", "Балкантурист", "Електроимпекс", "Елфарма", "Софарма", "Машиноекспорт", "Електромашинари холдинг" и "Булярд".

Опечалената съпруга Михаела Калайджиева приема съболезнования

Снимка: "Булфото"

Член е на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Български бизнес клуб "Възраждане" от основаването на сдруженията (съотв. 1993 и 2001). През януари 2005 г. става почетен консул на Малдивите в България със седалище в София.

Стефан Димитров (вдясно)

Снимка: "Булфото"