Вниманието на целия свят ще бъде насочено към Шотландия идния месец за срещата на върха по въпросите на климата СОР26. Това каза днес британската кралица Елизабет Втора пред шотландски депутати, предаде Ройтерс.

Кралицата откри днес шотландския парламент, четири месеца след изборите, които върнаха мнозинството на поддръжниците на шотландската независимост, зарекли се да организират нов референдум за отделяне от Великобритания, допълва БТА.

През ноември Обединеното кралство ще бъде домакин на срещата на върха, посветена на борбата с климатичните промени СОР26, която според британските лидери е последният шанс на световните лидери да се ангажират с твърди цели за намаляване на парниковите емисии през следващото десетилетие и предотвратяване на катастрофално затопляне на климата на Земята.

"Светът ще гледа към Обединеното кралство, и особено към Шотландия, когато лидерите се съберат, за да обсъдят предизвикателствата в борбата с климатичните промени", каза Елизабет Втора.

"Шотландският парламент, както и всички парламенти, има ключовата роля да помогне да се създаде по-добро, по-здраво бъдеще за всички, както и да се ангажира с хората, които представлява и най-вече младежите", каза монархът.

Елизабет Втора ще присъства на конференцията, която ще се проведе в Шотландия. Членове на семейството й, най-вече синът й Чарлз и внукът й Уилям, отдавна полагат усилия да привличат вниманието към редица екологични проблеми.

95-годишната кралица прекарва част от годината в шотландското си имение и говори с привързаност за времето, прекарано там с покойния й съпруг принц Филип, който почина през април.

Макар шотландската независимост да се счита за политически въпрос, по който кралицата не трябва да заема обществена позиция, топлите й думи за Шотландия понякога се представят в медиите като "мека дипломация", която да убеди шотландците да останат в Обединеното кралство.

Шотландия е част от Великобритания от над 300 години. От 1999 г. тя има собствен парламент и автономна администрация, която отговаря за повечето местни политики.