Световната здравна организация (СЗО) е "много притеснена" от разпространението на Covid-19 в Европа. Пред BBC, регионалният директор за Европа д-р Ханс Клуге предупреди, че около 500 000 смъртни случая могат да бъдат регистрирани до март, ако не бъдат предприети спешни действия.

Д-р Клуге каза, че въвеждането на мерки като носенето на маски може незабавно да даде резултат.

Предупреждението идва в момент, в който континентът се бори с с нова вълна от инфекции. Няколко държави съобщиха в последните дни за рекордно високи нива на заразяване и за въвеждане на сериозни ограничителни мерки, включително локдаун.

Д-р Клуге отбеляза, че зад разпространението на коронавириуса стоят фактори като настъпващия зимен сезон, недостатъчното покритие с ваксини и регионалното доминиране на по-лесно преносимия вариант Delta. Той призова за засилена ваксинация и прилагане на основни мерки за обществено здраве и използване на новите медицински методи за лечение, за да се помогне на борбата срещу разпространението на вируса.

"Covid-19 отново стана причина номер едно за смъртността в нашия регион", каза той пред BBC, добавяйки, че "знаем какво трябва да се направи", за да се преборим с болестта.

Д-р Клуге изтъкна, че задължителната ваксинация трябва да се разглеждат като "крайна мярка", но че би било "много навременно" да се проведе "правен и социален дебат" по въпроса.

"Преди това има и други средства като здравния пропуск, каза той. според д-р Клуге, въвеждането му "не е ограничаване на свободата, по-скоро е инструмент за запазване на нашата индивидуална свобода".

Австрия в петък стана първата европейска страна, която обяви, че ваксинацията срещу Covid-19 ще стане законово изискване. Очаква се новите правила да влязат в сила през февруари.

Държави, включително Чехия и Словакия, също обявиха нови ограничения за неваксинирани хора. Чехия отчете в събота 22 936 нови случая на заразяване с коронавирус, най-големия брой за денонощие от началото на пандемията.

В петък вечерта в Ротердам, Нидерландия, се стигна до насилие при протести срещу ограничителните мерки.

"Снощи в Ротердам беше ад", написаха във Фейсбук организаторите от United We Stand Europe, съобщи АФП. По данни на полицията са били ранени най-малко седем души, включително полицаи. Демонстрацията срещу антиковид мерките - включително плановете на правителството да ограничи достъпа на неваксинирани до определени места, прерасна в бунт, няколко десетки бяха арестувани.По тази причина организаторите решиха да отменят тазвечерния протест в Амстердам.

Броят на заразените с коронавирус в Германия се е увеличил с 63 924 за изминалото денонощие и вече възлиза на 5 312 215, съобщи днес Институтът "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс. Починалите с диагноза Covid-19 в страната за последните 24 часа са 248 и тях те стават общо 98 987 от началото на пандемията.

Здравният министър Йенс Шпан определи ситуацията в страната като "национална извънредна ситуация" и не отхвърли възможността за локдаун.

Обединеното кралство регистрира 44 242 нови случая на коронавирус в петък.