Нарастващият хаос ще увеличи търсенето на диктатори, които ще бъдат приети като спасители. Това създава предпоставка за автономност на естаблишмънта от финансовия елит. Много по-леко е да доведеш на власт диктатор, отколкото после да го отстраниш от нея. Коронавирусът в застиналия от икономическата безизходица свят се оказа, че идва много на време. Не трябва да очакваме, че ще изчезне след половин година и светът ще си отдъхне с облекчение и ще се върне към предишния порядък. Ако това се случи, то най-главните въпроси ще останат нерешени. И затова след коронавируса, COVID-19, ни очакват нови епидемии от още по-заразни и разрушителни вируси, които вече са създадени и чакат своя час. Прекалено интересен инструмент за преустройство на света се оказа в ръцете на върхушката от човечеството, а глобалния експеримент с него започна да дава много добри резултати, коментира  Александр Халдей в t.me/rus demiurge. 

Много интересен инструмент за преустройство на света се оказа в ръцете на върхушката от човечеството. Даже и ако е възникнал случайно, коронавирусът ни навежда на много интересни открития:

Населението в големите градове по време на епидемия в критичната си маса не е склонно към подчинение и дисциплина.

Опитите на властта да въведе ред се натъкват на съпротива, в която участват съперничещи си властови групи, които са готови да отидат докрай, за да ескалира ситуацията. Например в Москва "плюят" кмета, в Русия нападат правителството и президента, а в регионите се нахвърлят върху губернаторите. В САЩ три щата се обединяват и обявяват, че федералната политика е негодна и имат намерение да напуснат федерацията, ако Тръмп победи на изборите през ноември. В Конгреса цари дълбок разкол. Шантажирането на властта от опозицията преминава от блъфиране, саботаж и подривни действия в реалност, достигаща до готовност за разпалване на гражданска война. Тоест, епидемията може да се разглежда като най-добрата възможност за държавен преврат. В същото време в международната политика настъпи затишие, което ще трае до момента, в който ще стане ясно кой ще бъде най-слаб след епидемията. Конфликтите са замразени и страните могат да се концентрират върху прегрупиране на силите и средствата.

Появяват се голям брой дезориентирани и неадекватни граждани, готови веднага да се включат по какъвто и да било повод в протестни акции срещу властта. Повод може да бъде реформа в сметосъбирането, строителството на храм в парка, свободната употреба на марихуана, правата на ЛГБТ, продажбата на оръжие, формата за гласуване и всякакви други теми. В Германия една адвокатка поиска да бъде отменена карантината, а когато ѝ възразиха, започна да призовава гражданите към бунт. Законен повод за ареста ѝ не бе намерен и се наложи да я изпратят в психиатрична клиника за душевноболни, което на свой ред предизвика взрив от възмущение в частните канали на Ютуб и електронните медии контролирани от опозиционните групи на елита. В САЩ полицията отказа да се противопостави на разграбването на магазините от хора, които вече нямат средства за съществуване. С една дума, има готов ресурс за каквато и да е форма на преврат, в която и да било държава, дължаща се на слабости в законодателството за противодействие на подривни сили в подобни ситуации.

Може да бъдат отстранени от бойни дежурства цели самолетоносачи и ключови единици от армията и флота. А разпространението на епидемията в армията води до небоеспособност на държавата.

Системата за медицинска помощ не е приспособена да поеме мигновения масов наплив от болни в остро клинично състояние, което, предизвиквайки колапс на здравеопазването, незабавно ще се превърне в спусък на опозицията за сваляне на властта.

Не е възможно икономиката от режим на коопериране и разделение на труда, да прекъсне потока от стоки, хора и суровини, и да премине към затворен режим на работа. И затова епидемията отстранява конкуренцията по-добре, отколкото каквито и да било санкции.

Епидемията не предизвиква ответна реакция, тъй като нападателят е неизвестен, макар че е очевиден за този, на който му е изгодно.

Съвременната икономика не е имунизирана срещу извънредни ситуации, в нея няма заложени механизми за бърз преход към военен режим на функциониране и поддържане жизнеспособността на държавата. Всички опити да се направи такъв преход предизвикват остра вътрешна борба и бързо разрушават съществуващия политически ред.

Епидемията съкращава броя на населението и подкопава репродуктивните способности на излекувалите се от заразата.

Създава се режим за изолация на елита от обществото, придружен с премахване на демокрацията и разгръщане на система за тотален контрол и следене.

Това са прекалено големи съблазни, за да не забележим тяхното съществуване. Но изгодите надвишават значително загубите и се състоят в следното:

Започва преразпределяне на сферите в сенчестата икономика, а значи и в сенчестата власт. Под заплаха от спиране, поради закриването на границите, попада трафикът на наркотици, туризмът, включително и секстуризмът, доходите от проституция и порно-индустрията и обслужващата ги сфера от ресторанти и хотели, а така също и арендата на автомобили. Вероятното преразпределяне на властта в сенчестия сектор и възникналия в резултат на това конфликт на интереси в елита, който се придържа към пакта за ненападение, повишава риска от разрушаване на конструкцията.

Отделянето на елитите от простолюдието и естаблишмънта повишава значимостта на връзките и посредниците от състава на обслужващия персонал, като охранители, секретари и референти, аналитици, готвачи и лекари. Техните възможности за манипулации се увеличават, което означава, че ще бъдат използвани от конкурентите. Изолацията на елитите води след себе си повишаване на тяхната уязвимост.

Нарастващият хаос ще увеличи търсенето на диктатори, които ще бъдат приети като спасители. Това създава предпоставка за автономност на естаблишмънта от финансовия елит. Много по-леко е да доведеш на власт диктатор, отколкото после да го отстраниш от нея. Коронавирусът в застиналия от икономическата безизходица свят се оказа, че идва много на време. Не трябва да очакваме, че ще изчезне след половин година и светът ще си отдъхне с облекчение и ще се върне към предишния порядък. Ако това се случи, то най-главните въпроси ще останат нерешени. И затова след коронавируса, COVID-19, ни очакват нови епидемии от още по-заразни и разрушителни вируси, които вече са създадени и чакат своя час. Прекалено интересен инструмент за преустройство на света се оказа в ръцете на върхушката от човечеството, а глобалния експеримент с него започна да дава много добри резултати.

Превод: Никола Стефанов, Гласове