Това написа на фейсбук страницата си проф. Николай Слатински по повод изказването на проф. Иво Христов, че 80% от българите са дебили и това на проф. Божидар Димитров, който нарече говорителката на руското външно министерство Захарова - "пикла без цици". 

Слатински припомня, че многократно е предупреждавал за опростачването на езика на български политици, визирайки премиера Бойко Борисов и др. 

Когато (и аз) пишех за страшната опасност от опростачения език на властта - шестаци, кюфтаци, простаци, пипни ми шлифера, спуквам ги от бой на избори, българите са като моите кучета, разфасовано момче, пържолки и др., то исках да посоча заразната и метастазираща деструктивност, замърсяването и омърсяването, които се причиняват върху всички прослойки на обществото, коментира Слатински и продължава:

"Обикновените хора започват да мислят проблемите на страната през тази проста и просташка призма, а интелигентните хора падат стремглаво надолу до същото тъпо и гадно, ниско и ниско ниво. Как проблематизират процесите у нас и как ги мислят т.нар. нормални граждани виждаме и чуваме отдавна. А какъв стана езикът на по-образованите и по-учените ни показа и вчерашният ден - двама пишман професори стигнаха дъното с простащини и то на ента степен! А ние да продължаваме да търпим арогантния и безпардонен език на илитерати-властници. Пък после Олеле!! Олеле я!!!!"

По същата тема се произнесе и Борислав Цеков от Институт модерна политика. Той заяви: 
Има ясни белези на дълбока обществена развала и оварваряване

АНКЕТА: Трябва ли да подаде оставка Иво Христов?