Джо Байдън обеща да промени политиката на САЩ към Иран, но няма много време и възможностите му за маневриране са ограничени - до такава степен се втвърди предизвикателната позиция на Техеран през годините на "максимален натиск" при президента Доналд Тръмп.

За разлика отпреди четири години иранският въпрос до голяма степен отсъстваше от кампанията за президентските избори в Съединените щати и предложенията по въпроса на избрания за президент Байдън остават доста мъгляви.

Задачата му да възобнови диалога с Техеран се очертава изключително трудна - сегашният президент Доналд Тръмп допринесе значително за засилването на предизвикателната позиция на иранските власти към Вашингтон.

Врагове от повече от 40 години, Ислямската република и Съединените щати се озоваха на ръба на войната на два пъти от юни миналата година, на фона на напрежението около международното споразумение за иранската ядрена програма, сключено във Виена през 2015 г.

Тръмп изтегли САЩ от този договор през май 2018 г. и започна кампания на "максимален натиск" върху Техеран посредством санкции, които потопиха Иран в жестока рецесия.

Крайната цел на тази политика (Иран да бъде принуден да договори едно, според Тръмп, "по-добро споразумение") обаче не бе постигната и Техеран използва случая, за да възхвалява "съпротивата" на иранския народ срещу американския "Голям Сатана".

"Трябва да променим курса спешно", написа през септември Байдън в статия, в която определи като "опасен провал" иранската политика на Тръмп, в неговите очи виновен, че е доближил "Иран до атомната бомба".

"Надежден път"

Съгласно споразумението от Виена Иран се съгласи да ограничи драстично спорната си ядрена програма в замяна на смекчаване на международните санкции срещу него.

В отговор на връщането на американските санкции обаче Техеран се отметна от май 2019 г. от по-голямата част от своите ключови ангажименти.

Според Международната агенция за атомна енергия Иран така например е увеличил значително производството на нискообогатен уран, но без да обогатява урана до равнище да може да бъде използван за военни цели.

Байдън написа, че иска да предложи на Иран "надежден път за връщане към дипломацията" с цел обратното присъединяване на Съединените щати към споразумението от Виена.

В същото време избраният за президент на САЩ обеща да бъде "твърд с Иран" и каза, че реинтегрирането на страната му в този договор (сключен, докато той бе вицепрезидент при Барак Обама) е обусловено от това Иран да се върне към "строго спазване на своите ангажименти".

Впрочем Иран не спира да подчертава, че да, Съединените щати могат да се присъединят обратно към споразумението, но първо трябва да признаят публично грешката си и да вдигнат санкциите, върнати или наложени от администрацията на Тръмп.

Техеран каза, че само при тези условия ще започне отново да спазва своите ангажименти.

През последните седмици Иран дори заяви нееднократно, че за да се присъедини обратно към споразумението, Вашингтон първо трябва да го обезщети за загубите, които му е причинил с оттеглянето си от договора и наложените санкции.

"Грешки от миналото"

С Байдън, Съединените щати имат "възможност да поправят" своите "грешки от миналото", заяви иранският президент Хасан Рохани, чието избиране през 2013 г. позволи преговори по ядрения въпрос да бъдат възобновени, след като осем години бяха в задънена улица.

Благоприятният период обаче е кратък, тъй като по-малко от пет месеца делят встъпването на Байдън в длъжност (20 януари) от президентските избори в Иран (18 юни).

Тези избори, след убедителната победа на консерваторите (враждебно настроени към споразумението от Виена) на парламентарния вот през февруари може да сложат окончателно край на формирания около Рохани съюз между реформаторите и умерените.

За Ели Геранмайе от Европейски съвет за международни отношения трите европейски страни партньори по договора (Германия, Франция и Великобритания) трябва да работят без да чакат, "за да намерят параметрите, позволяващи завръщане на Съединените щати".

Тази специалистка по Иран обаче предупреждава в бележка, че "макар че споразумението. . . може би ще бъде запазено до встъпването на Байдън в длъжност", европейските усилия със сигурност ще се сблъскат с вътрешните политически игри в Техеран и Вашингтон.

И, отбелязва Геранмайе, все още не знаем "дали Байдън има намерение да вдигне санкциите, които не са свързани с ядрената програма (и) които правителството на Тръмп умишлено въведе, за да усложни връщането (на Съединените щати) в споразумението".