Това може да се окаже най-важният момент за нашия трансатлантически съюз след края на Студената война.

При терористични нападения, вдъхновени или направлявани от ИДИЛ, бяха избити невинни хора в страни от НАТО, от Орландо през Париж и Брюксел до Истанбул. Конфликти от Африка, Сирия и до Афганистан предизвикаха вълни от мигранти, търсещи убежище в Европа. Руската агресия срещу Украйна заплашва визията ни за единна, свободна и мирна Европа. Резултатът от референдума в Обединеното кралство в полза на излизането от ЕС поражда важни въпроси за бъдещето на европейската интеграция.

Идвам във Варшава за срещи с лидерите от НАТО и ЕС с убеждението, че страните ни трябва да съберат политическата си воля и да поемат конкретни ангажименти, за да посрещнат тези спешни предизвикателства. Вярвам, че можем да го направим - но само ако сме единни като истински съюзници и партньори.

Колкото и трудно да е, уверен съм, че Обединеното кралство и ЕС ще могат да се споразумеят за хармоничен преход към нови отношения, като същевременно страните ни запазят фокуса върху гарантирането на финансовата стабилност и растежа на глобалната икономика. И макар че отношенията между Великобритания и съюза ще се променят, струва си да си припомним какво няма да се промени.

Специалните отношения между САЩ и Обединеното кралство ще се запазят. Нямам никакво съмнение, че Великобритания ще продължи да бъде един от най-способните членове на НАТО - страна, която плаща сериозен дял за гарантиране на нашата обща сигурност и има водещ принос в мисиите на алианса. И с оглед на сегашните заплахи пред Европа очаквам, че Обединеното кралство ще остане и занапред една от страните с най-голям принос за европейската сигурност.

По същия начин САЩ ще продължат да имат незаменим партньор в лицето на ЕС. Съединените щати и съюзът имат най-големите търговски и инвестиционни отношения в света и нашето сътрудничество ще бъде от съществено значение за стимулиране на глобалния растеж и намаляване на неравенството чрез публични инвестиции, за да даде глобализацията възможности на всички хора, а не само на онези на върха. Европа ще продължи да бъде крайъгълен камък във взаимодействието на Америка със света.

Нещо повече, макар Брекзитът да създава известна несигурност, съвместното ни благоденствие ще продължи да почива върху непоклатима основа, каквато е НАТО. Възможността за членство в ЕС и алианса продължава да е движеща сила за реформи в страните, които се стремят към по-дълбока интеграция с Европа. И от последната ни среща на високо равнище в Уелс преди две години, направихме повече, за да укрепим нашата колективна отбрана, отколкото в който и да е друг момент след Студената война.

Във Варшава трябва да препотвърдим решимостта си - нашия дълг по силата на Член 5 от Северноатлантическия договор - да защитаваме всеки съюзник в НАТО. Трябва да укрепим отбраната на нашите съюзници в Централна и Източна Европа, възпиращия си потенциал, както и устойчивостта си срещу нови заплахи, включително кибернападенията. Трябва да задълбочим сътрудничеството в сферата на сигурността между НАТО и ЕС и да увеличим подкрепата си за Украйна, докато тя защитава суверенитета и териториалната си цялост. И дори нашите страни да остават отворени за по-конструктивни отношения с Русия, трябва да се съгласим, че санкциите срещу нея следва да останат в сила, докато Москва не изпълни изцяло ангажиментите си съгласно Минските споразумения.

Отвъд рамките на НАТО нашият алианс трябва да направи повече в името на глобалната сигурност, особено на южния фланг на Европа. НАТО трябва да увеличи ангажираността си в кампанията за унищожаване на ИДИЛ и да направи повече, за да помогне на ЕС да разбие криминалните мрежи, възползващи се от отчаяните мигранти, които прекосяват Средиземно и Егейско море.

Решението ми от тази седмица да запазя до голяма степен американското военно присъствие в Афганистан на сегашното му равнище трябва да окуражи повече от съюзниците и партньорите да потвърдят ангажимента си към мисията на алианса за обучение на афганистанските сили.

И последно, имайки предвид диапазона от предизвикателства, пред който се изправяме, много е важно членовете на НАТО да инвестират повече в нашата обща отбрана. След много години Северноатлантическият пакт най-накрая спря всеобщия спад в разходите по това направление. За пръв път от почти десетилетие средствата за отбрана в целия алианс е предвидено да нараснат. Този напредък трябва да бъде съхранен.

Нашият трансатлантически съюз устоява вече почти 70 години, защото признаваме, че дори светът да се променя и заплахите да еволюират, нашите страни са по-сигурни, когато сме единни. Ние не сме само военни съюзници. Ние сме обединени от трайния си ангажимент към общи ценности - демокрация, плурализъм и неизключващи никого общества, укрепени от богатото ни многообразие като произход и вероизповедания.

Очакват ни трудни дни. Но ако изминалите седем десетилетия са ни научили на нещо, то е, че ще победим, ако сме единни, силни и верни на нашите демократични ценности. Аз съм убеден, че ще е така.

Превод: Владимир Сахатчиев, БТА