Преболедувалите, чието боледуване е установено с антигенен тест, ще могат да извадят зелен сертификат. Това важи за всички, чието боледуване е установено с антигенен тест след 1 декември 2020 г. Той ще има същата валидност като PCR-теста. Това заяви в отговор на въпрос министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той даде брифинг заедно с просветния министър Николай Денков в Министерския съвет.

"Зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, за хора, които са ваксинирани и за хора, които са си направили антигенен или PCR тест през последните 48 или 72 часа. Като цяло насоката на мерките е да се ограничат дейностите по-скоро с увеселителен характер, дейности, които не са задължителни за хората, които са извън обичайното ни ежедневие. Да подчертая и това, че по отношение на магазините, те засягат само тези с над 300 квадратни метра. Във всички останали магазини не се изисква зелен сертификат", каза Стойчо Кацаров.

Министърът съобщи още, че ще бъдат купени 3000 дози моноклонални антитела за лечение на коронавирус.

"Законът ми дава право да разреша използването на такъв продукт. Издал съм съответната заповед", съобщи здравният министър Стойчо Кацаров. От думите му се разбра, че в момента тече процедура за разрешаване на употребата на лекарствения продукт в рамките на Европейския съюз и към днешна дата все още не е разрешен.

Първите доставки се очакват до края на този месец, като медикаментът става втори, който използваме срещу вируса, след ремдесивир-а. От Министерството на здравеопазването се надяват, че новият продукт ще помогне за лечението на болни, "в това число за намаляване на смъртността".

"Новите мерки засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта. Всичко, което не е посочено в заповедта, не е засегнато от мерките, тъй като чух интерпретации как ще се влиза в църквите или как ще се влиза в администрацията или на други обществени места. Тези дейности, сгради, мероприятия, не са засегнати от мерките. Мерките касаят само изрично посочени в заповедта дейности и мероприятия. По отношение на някои от тях, те са дори облекчаващи в сравнение с режима, който беше досега. Досега режимът например за спортни състезания на открито в София беше без публика. Новите мерки позволяват да се провеждат спортни мероприятия с публика при условия на зелен сертификат. Същото се отнася и до нощните заведения. Досега заповедта не позволяваше да работят нощните заведения. Сега се създава възможност да работят със зелен сертификат", коментира още Стойчо Кацаров.