Принципът на близост не е дискриминационен, това е принцип, който може да видите и в много други държави. Тава каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който отговори на парламентарен въпрос за приема на децата в детски заведения и в първи клас в по-големите градове в страната.

Принципът на близост не отнема правото на родителите да запишат децата си в друго училище, но дава предимство за записването в най-близкото, отбеляза Вълчев.

По думите на министъра равният достъп до качествено образование е и проекция на физическия достъп до училище - трябва да имаш възможност да отидеш в училище, което е на разумно за пътуване или придвижване разстояние, особено в по-слабо населените райони.

Принципът на близост не е дискусионен, от миналата седмица имаме и решение на Комисията за защита от дискриминация, която потвърждава това. Този принцип е важен, за да може да се минимизират времето и разходите за придвижване, от гледна точка на безопасността на децата за пътуване, на удобството на родителите, коментира Красимир Вълчев.

Ще предложим промени в наредбата, така че когато например по-голям брат /или сестра/ до 7-ми клас е записан в едно училище, детето, което кандидатства за първи клас, да може това училище да бъде за него първа група, каза министърът на образованието.

В София вече ги няма опашките отпреди години, когато принципът беше "пръв записал се - пръв приет", няма тези злоупотреби с адресните регистрации и месторабота, похвали се той.

В София има проблеми заради неравномерното разпределение на училищната инфраструктура и разпределението на населението, отбеляза министърът и добави, че се планира изграждането на четири училища в южните квартали.