На този ден Православната църква чества ден на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българската православна църква - пренасяне на мощите на Св. Александър Невски.

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще отбележи летния си храмов празник с празнична литургия от 9.30 часа, отслужена от Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод на БПЦ, и от предстоятел на църковното настоятелство на катедралата, съобщиха от Българската патриаршия.

От БПЦ приканват благочестивите православни християни да вземат молитвено участие в тържеството на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Името Александър означава мъжествен, защитник на мъжете, но също така и защитник, воин на вярата.

Това значение води началото си от св. Александър Невски, който е роден през 1220 г. в Русия и е бил княз на Новгородската област. Историята разказва, че княз Александър защитавал храбро града си от нашествието на шведския крал, като се уповавал на Бога да му помогне в битката. Двете вражески армии се сблъскали при река Нева и с Божията помощ Александър спечелил битката. Оттам идва и прозвището му Невски.

Преди години, при посещение в Москва на църковна делегация, водена от българския патриарх Максим, беше получен безценен дар - частица от мощите на Свети княз Александър Невски. Великият руски княз се е прославил като смел защитник на православната вяра и на своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си е пожелал да приеме монашеството. Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра, където извършват много чудеса.

На 18 октомври 1998 г., след Светата литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Днес имен ден празнуват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо, Сашка.